شبکه و فناوری, مقالات

تفاوت تجهیزات ذخیره سازی NAS و SAN – کدام دستگاه ذخیره سازی را انتخاب کنیم؟

تفاوت دستگاه های ذخیره سازی NAS و SAN

هر دو دستگاه ذخیره سازی NAS و SAN برای حل مشکل دسترس پذیری داده های ذخیره شده برای تعداد زیادی از کاربران توسعه داده شده اند. هر یک از آنها ذخیره سازی اختصاصی را برای گروهی از کاربران فراهم می آورند؛ اما نمی توانند در رویکرد خود برای دستیابی به اهداف خود متفاوت باشند.

تفاوت دستگاه‌های ذخیره سازی NAS و SAN

NAS یک دستگاه ذخیره سازی واحد است که فایل ها را از طریق اترنت ارائه می دهد و نسبتا ارزان است و راه اندازی ساده ای دارد؛ در حالی که SAN یک شبکه متصل به چندین دستگاه است که راه اندازی و مدیریت آن گران تر و پیچیده تر است. از نظر کاربر؛ بزرگترین تفاوت بین NAS و SAN این است که دستگاه های NAS ذخیره سازی اشتراکی را به صورت پارتیشن های شبکه مونت شده ارائه می دهند و از پروتکل هایی مانند NFS و SMB/CIFS استفاده می کنند، در حالی که دیسک های متصل به SAN برای کاربر به عنوان درایوهای محلی ظاهر می شوند.

در این پست ما مروری داریم بر تفاوت تجهیزات ذخیره سازی NAS و SAN و همچنین انواع کاربردهایی که برای آنها مناسب است را توضیح می‌دهیم تا به شما در تصمیم گیری بهتر کمک کنیم.

NAS Storage چیست؟

نس استوریج چیست؟ NAS، مخفف(Network Attached Storage) کامپیوتری متصل به شبکه است که خدمات ذخیره‌سازی داده‌های فایل را، از طریق کابل شبکه یا دستگاه بی‌سیم برای سایر دستگاه‌های موجود در شبکه ارائه می‌دهد. به بیان دیگر، وظیفه اصلی nas، نگهداری اطلاعات است. 

دستگاه nas، پرکاربردترین دستگاه ذخیره‌سازی داده با عملکردی مشابه سرور است که با سیستم عامل‌های ویندوز و لینوکس کار می‌کند. در حال حاضر، این ذخیره‌ساز برای دسترسی به فایل‌ها، از پروتکل‌های استاندارد شبکه مثل NFS و CIFS پشتیبانی می‌کند.

سرویس فایل NAS از شبکه اترنت برای ارسال و دریافت فایل‌ها استفاده می‌کند. فایل‌هایی که باید سرویس شوند معمولاً در یک یا چند هارد دیسک موجود در سیستم هستند که اغلب در یکی از سطح‌های Array RAID مرتب شده‌اند.

نقطه قوت اصلی NAS این است که راه‌اندازی و استقرار آن ساده است. ولوم‌های NAS به عنوان ولوم‌های نصب‌شده روی شبکه به نظر می‌رسند. به طور کلی هر چه تعداد بی‌های درایو در NAS بیشتر باشد، گزینه‌های ذخیره‌سازی بزرگ‌تر و انعطاف‌پذیرتری در اختیار دارید.

خود دستگاه، یک Node شبکه است (بسیار شبیه کامپیوترها و سایر دستگاه‌های TCP/OP، که همه آن‌ها آدرس IP خود را حفظ می‌کنند). گرچه NAS معمولاً برای سرورهای عمومی طراحی نشده است اما فروشندگان NAS و فروشگاه‌های جانبی به طور فزاینده‌ای نرم‌افزارهای دیگر را ارائه می‌دهند (برای ارائه عملکردهای سرور مانند در NAS).

دستگاه‌های NAS راهی ساده برای چندین کاربر در مکان‌های مختلف برای دسترسی به داده‌ها ارائه می‌دهند که در صورت همکاری کاربران در پروژه‌ها یا به اشتراک‌گذاری اطلاعات شبکه‌های کوچک بسیار ارزشمند است. در واقع می‌توان گفت ذخیره‌ساز NAS، از دو بخش Storage و Filesystem متصل به هم تشکیل شده است.

ذخیره‌ساز nas، کنترل‌های دسترسی و امنیت خوبی را برای پشتیبانی از همکاری ارائه می‌دهد؛ علاوه بر این به افرادی که متخصص فناوری اطلاعات نیستند نیز امکان مدیریت و دسترسی به داده‌ها را از طریق یک وب‌سایت داخلی می‌دهد. این ویژگی، قابلیت پشتیبان‌گیری و بازیابی را به این ذخیره‌ساز داده است.

همچنین با استفاده از ساختارهای افزونگی داده (اغلب RAID) انعطاف‌پذیری داده‌های خوبی را ارائه می‌دهد که باعث می‌شوند چندین درایو مانند یک پارتیشن بزرگ به نظر برسند که می‌تواند خرابی چند درایو جداگانه را تحمل کند.

تفاوت تجهیزات ذخیره سازی NAS و SAN

مزایای نس استوریج

یک دستگاه NAS اغلب گام بعدی برای یک دفتر خانگی یا مشاغل کوچک است که از هارددیسک‌های اکسترنال یا ذخیره مستقیم متصل استفاده می‌کند؛ که می‌تواند به ویژه در برابر خرابی درایو آسیب پذیر باشد. حرکت به سمت NAS با تمایل به اشتراک‌گذاری فایل‌ها به صورت محلی و از راه دور، نگهداری فایل‌ها و دسترسی 24 ساعته و 7 روز هفته، دستیابی به افزونگی داده‌ها، توانایی جایگزینی و ارتقاء هارددیسک‌ها در سیستم و مهم‌تر از همه پشتیبانی از ادغام با ذخیره‌ساز ابر است، که مکانی برای پشتیبان‌گیری خودکار اطلاعات لازم را فراهم می‌آورد.

سیستم NAS و سرویس‌گیرندگان از طریق شبکه محلی متصل می‌شوند؛ همه خدمات فایل از طریق اترنت انجام می‌شود.

خلاصه‌ای از مزایا

  • نسبتاً ارزان: برای افرادی که به دسترسی آسان به داده‌ها و امنیت در یک نسخه پشتیبان محلی نیاز دارند، این دستگاه، یک گزینه اقتصادی برای ذخیره‌سازی اطلاعات ابری خصوصی در مصارف خانگی و کسب و کارهای کوچک محسوب می‌شود. 
  • سهولت مدیریت: ذخیره‌ساز NAS، امنیت را با یکپارچه‌سازی فضای ذخیره فایل‌ها افزایش داده است و به موجب همین موضوع، احتمال از دست‌دادن فایل‌ها کاهش می‌یابد. از طرفی، این دستگاه، کاربرپسند طراحی شده و راه‌اندازی ساده و کوتاهی دارد؛ به کمک این ویژگی‌ها مدیریت آن تسهیل یافته است.
  • در دسترس بودن داده‌ها از راه دور و به صورت 24 ساعته و 7 روز هفته: امکان دسترسی به داده‌ها به صورت remote در دستگاه nas فراهم شده است.
  • مجموعه‌ای گسترده از سیستم‌ها و ظرفیت‌ها برای انتخاب وجود دارد.
  • فضای ذخیره‌سازی در برابر خرابی مقاوم است.

پشتیبان‌گیری خودکار از دستگاه‌های دیگر و ابر: این دستگاه‌ها یک راه حل مقرون‌به‌صرفه برای رایانه‌های شخصی و تلفن‌های همراه که در محل یا خارج از سایت نگهداری می‌شوند، به شمار می‌رود. یک دستگاه ذخیره‌ساز NAS می‌تواند برای پشتیبان‌گیری به صورت بی‌سیم یا اتصال کابل اترنت، مناسب‌ترین گزینه را انتخاب کند.

تفاوت تجهیزات ذخیره سازی NAS و SAN

معایب ذخیره‌ساز متصل به شبکه NAS

معایب یک دستگاه ذخیره‌ساز NAS به مقیاس‌پذیری و عملکرد مربوط می‌شود. از آنجا که کاربران بیشتری به دسترسی احتیاج دارند؛ ممکن است سرور نتواند پیگیری کند. در این مرحله، ممکن است بتوانید فضای ذخیره‌سازی را افزایش دهید، اما به احتمال زیاد باید با سیستم قدرتمندتری با پردازنده رده بالاتر، حافظه بیشتر و اتصالات سریع‌تر و بزرگ‌تر شبکه جایگزین شود.

ضعف دیگر مربوط به ماهیت خود اترنت است. با طراحی، اترنت با تقسیم منبع به تعدادی از بخش‌های که پکیج یا بسته نامیده می‌شوند و ارسال آن‌ها به مقصد، داده‌ها را از مکانی به مکان دیگر انتقال می‌دهد. بسته به ترافیک یا مشکلات موجود در شبکه، هر یک از این بسته‌ها می‌تواند به تعویق بیافتد یا از مسیر خارج شود و فایل ممکن است در دسترس کاربر نباشد تا زمانی که همه بسته‌ها برسند و به ترتیب قرار داده شوند.

هرگونه تاخیر (اتصالات آهسته یا تست مجدد) معمولاً برای فایل‌های کوچک مورد توجه کاربران قرار نمی‌گیرد اما می‌تواند مشکل مهمی‌در محیط‌های سخت ایجاد کند(مانند تولید و ویرایش فیلم، جایی که فایل‌ها بسیار حجیم هستند و تاخیر بیش از چند میلی ثانیه می‌تواند تولید را مختل کند).

در دیگر مقالات تجهیزات ذخیره‌سازی هنر توسعه و ارتباطات شایگان، راهنمای خرید NAS را برای آشنایی بیشتر شما با این دستگاه قرار داده‌ایم.

SAN Storage چیست؟

سن استوریج چیست؟ دستگاه ذخیره‌سازی SAN(Storage Area Network) روشی برای ارائه دسترسی مشترک به کاربران با کارایی بالا و با تاخیر کم است؛ این دستگاه، برای دسترسی به داده‌ها از پروتکل بلوک‌های اطلاعاتی یا Block Level Access استفاده می‌کند.

یک SAN از ترکیبی از سرورها و فضای ذخیره‌سازی با سرعت بالا و اتصال با تاخیر کم ساخته شده است که فضای ذخیره‌سازی اجازه می‌دهد تا سریع‌ترین عملکرد ممکن را ارائه دهد. دستگاه SAN همچنین ممکن است به یک شبکه اترنت خصوصی و جداگانه بین سرور و کلاینت‌ها نیاز داشته باشد تا ترافیک درخواست فایل را برای عملکرد بیشتر از شبکه فیبر کانال دور نگه دارد.

ذخیره‌ساز SAN یک روش انعطاف‌پذیر برای ذخیره‌سازی اشتراکی برای تعدادی از کاربران در برنامه‌های کاربردی(مانند ویرایش ویدیو یا سرورهای برنامه‌های متعدد) است. با پیوستن کلاینت‌ها، سرور SAN و ذخیره‌سازی در شبکه فیبر کانال، ولوم SAN ظاهر شده و مانند یک هارددیسک مستقیم متصل می‌شود.

ترافیک ذخیره‌سازی روی کانال فیبر از مشکلات بسته‌بندی و تاخیر TCP/IP و همچنین هر گونه ازدحام شبکه محلی جلوگیری می‌کند و بالاترین سرعت دسترسی را در قالب Block Level برای رسانه‌های مهم و ماموریت داده‌های ذخیره شده مهم تضمین می‌کند.

سرور مدیریت SAN، آرایه‌های ذخیره‌سازی و کلاینت‌ها همه از طریق شبکه فیبر کانال متصل می‌شوند؛ همه سرویس‌دهی فایل‌ها از طریق فیبر کانال انجام می‌شود.

تفاوت تجهیزات ذخیره سازی NAS و SAN
  • مزایای سن استوریج

    از آنجا که این دستگاه بسیار پیچیده‌تر و گران‌تر از NAS است، SAN معمولاً توسط شرکت‌های بزرگ استفاده می‌شود و نیاز به مدیریت توسط کارکنان فناوری اطلاعات دارد. به دلیل سرعت بالا و تاخیر کم برای برخی از برنامه‌ها، مانند ویرایش ویدیو مطلوب است.

    مزیت اصلی SAN این است که امکان دسترسی همزمان به فضای ذخیره‌سازی اشتراکی را فراهم می‌آورد که با افزودن کنترلرهای ذخیره‌سازی سریع‌تر می‌شود. به عنوان مثال، صدها ویرایشگر ویدیو می‌توانند از 10 گیگابایت در ثانیه فضای ذخیره‌سازی به طور همزمان استفاده کنند. به همین دلیل، SAN به طور گسترده‌ای در محیط‌های تولید فیلم اشتراکی استفاده می‌شود.

    خلاصه‌ای از مزایا

    • دسترسی بسیار سریع به داده‌ها با تاخیر کم
    • امنیت را در شبکه محلی افزایش می‌دهد
    • می‌تواند تا محدوده اتصال متصل شود.
    • دسترسی به فایل‌ها در سطح سیستم عامل
    • قابلیت بازیابی و پشتیبان‌گیری سریع بدون افزایش بار در شبکه اترنت
    • یکپارچگی میان استوریج و سرور
    • اغلب تنها راه حل برای درخواست برنامه‌های کاربردی که نیاز به دسترسی مشترک دارند.

معایب دستگاه ذخیره‌ساز شبکه SAN

معایب SAN را می‌توان به هزینه و الزامات مدیریتی آن خلاصه کرد؛ نیاز به اختصاص و نگهداری هر دو شبکه اترنت جداگانه برای درخواست فایل‌های متادیتا و پیاده‌سازی شبکه فیبر کانال می‌تواند سرمایه‌گذاری قابل توجهی را نیاز داشته باشد. با این اوصاف، SAN اغلب تنها راه برای دسترسی سریع داده‌ها به تعداد زیادی از کاربران است که می‌تواند همزمان از صدها کاربر پشتیبانی کند.

مقایسه دستگاه‌های ذخیره‌ساز NAS و SAN

از هر دو دستگاه ذخیره‌سازی NAS و SAN برای ذخیره اطلاعات و داده‌ها در شبکه‌های مختلف استفاده می‌شود. در ادامه برای درک بهتر تفاوت‌های این دو تجهیزات ذخیره‌سازی، آن‌ها را با یکدیگر مقایسه می‌کنیم:


مقایسه NAS و SAN

NAS SAN
اغلب در خانه‌ها و کسب و کارهای کوچک و متوسط ​​استفاده می شود. اغلب در محیط‌های حرفه ای و سازمانی استفاده می شود.
ارزان‌تر – مقرون‌به‌صرفه گران‌تر – نیاز به صرف هزینه زیاد
مدیریت آسان‌تر است. نیاز به مدیریت بیشتری دارد.
دسترسی به داده‌ها مانند یک درایو متصل به شبکه است. سرورها به داده‌ها طوری دسترسی پیدا می کنند که گویی هارد دیسک محلی است.
سرعت وابسته به شبکه محلی TCP/IP اترنت، معمولاً 1 گیگابیت اترنت تا 10 گیگابیت اترنت است و تحت تأثیر تعداد کاربرانی قرار می‌گیرد که به طور همزمان به فضای ذخیره سازی دسترسی پیدا می کنند. به طور کلی سرعت کندتر و تأخیر بیشتر به دلیل ماهیت بسته بندی اترنت، انتظار برای سرور فایل و به طور کلی تأخیر است. سرعت بالا با استفاده از Fiber Channel

غالباً با سرعت 16 گیگابیت در ثانیه تا 32 گیگابیت در ثانیه در دسترس است.

کانال فیبر از طریق شبکه‌های پرسرعت مانند شبکه‌های 10 گیگابیتی یا بیش از 40

گیگابیت را با استفاده از پروتکل‌هایی مانند  FCoE و iSCSI تحویل دهد.

پروتکل‌های NAS شامل SMB/CIFS ، NFS ، SFTP و WebDAV است. پروتکل‌های SAN نیز شامل کانال فیبر، iSCSI ، FCoE است.
خیلی مقیاس پذیر نیست. مقیاس درجه یک NAS  با استفاده از کلاستر یا گره‌های مقیاس پذیر به پتابایت محدود می شود. دستگاه SAN می‌تواند کنترل‌کننده‌های ذخیره‌سازی بیشتری یا آرایه‌های ذخیره‌سازی گسترده‌ای را اضافه کند که به مدیران SAN اجازه می‌دهد عملکرد، ذخیره‌سازی یا هر دو را افزایش دهند.
به سادگی به شبکه اترنت موجود خود متصل می‌شود. به اتصالات اختصاصی Fiber Channel برای کلاینت‌ها، سرورها و فضای ذخیره سازی نیاز دارد و اغلب به یک شبکه اترنت اختصاصی جداگانه برای ترافیک درخواست فایل نیاز دارد.
سیستم‌های سطح ورودی اغلب دارای یک نقطه خرابی هستند، به عنوان مثال منبع تغذیه. شبکه و سیستم‌های مقاوم در برابر خطا با عملکرد اضافی.
منوط به مسائل کلی اترنت. رفتار در محیط‌های کنترل شده و اختصاصی بیشتر قابل پیش بینی است.
مکانی مرکزی که می‌توانید از آن برای پشتیبان گیری یا همگام سازی فایل‌های کاربر استفاده کنید. مکانی که آرشیو فایل‌ها فوراً مورد نیاز نیست.

هنگامی که NAS یا SAN را در نظر می‌گیرید، ممکن است متوجه شوید که NAS به سادگی راه اندازی می شود و به راحتی مدیریت می شود و برای برنامه های کاربردی عمومی عالی هستند. در هیمن حال راه اندازی و مدیریت SAN می‌تواند چالش بر انگیز باشد؛ اما اغلب تنها راهی است که می‌توان فضای ذخیره سازی اشتراکی را برای برنامه های کاربردی مهم و با کارایی بالا در دسترس قرار دارد.

کدام دستگاه ذخیره‌سازی را انتخاب کنیم؟

هنگامی که NAS یا SAN را در نظر می‌گیرید، متوجه شوید که NAS به سادگی راه‌اندازی و به راحتی مدیریت می‌شود و برای برنامه‌های کاربردی عمومی عالی هستند. در همین حال راه‌اندازی و مدیریت SAN می‌تواند چالش‌برانگیز باشد؛ اما اغلب تنها راهی است که می‌توان فضای ذخیره‌سازی اشتراکی را برای برنامه‌های کاربردی مهم و با کارایی بالا در دسترس قرار داد.

شما می‌توانید با در نظر گرفتن فاکتور هایی مانند حجم فایل‌های ذخیره‌سازی، تعداد کاربران، سرعت دستگاه، توانایی بازیابی و پشتیبان‌گیری و بودجه خود بهترین گزینه را انتخاب کنید. اگر قصد خرید SAN Storage دارید به فروشگاه توسعه شبکه و ارتباطات شایگان مراجعه کرده و از مشاوره متخصصان این مجموعه برای خریدی مطمئن کمک بگیرید.

منبع: backblaze