راه اندازی دورکاری (Telework)
آیین نامه دورکاری
در سال1389 «آییننامه دورکاری کارمندان» با هدف ایجاد انعطاف کاری و کاهش رفت و آمد کارمندان سازمانهای دولتی ابلاغ شد. این خبر اگر چه در نوع خود قدیمی است اما به لحاظ موقعیت فعلی ایجاد شده بعلت شیوع ویروس کرونا مورد توجه بسیاری از شرکت ها و مدیران شرکت ها قرار گرفته است و در موقعیت فعلی یکی از بهترین راهکارها برای جلوگیری از ازدحام بی مورد و ایجاد آلودگی در سازمان است.
دورکاری چیست؟
بر اساس آیین نامه مصوب برای دور کاری بر حسب ماده یک آمده است: «دورکاری، انجام وظایف محول شده بدون حضور فیزیکی کارکنان واجد شرایط در محل کار سازمان خود با رعایت ضوابط و برای دوره زمانی مشخص است.» در دور کاری که میتواند به معنای کار درخانه و یا حضور کارمند در جای غیر قابل دسترسی مانند حضور در یک مسافرت خارج از کشور و یا حتی در یکی از شعبات شرکت باشد میتوان با انجام برخی تمهیدات دسترسی کارمندان به داخل شبکه سازمان را برقرار کرد و امکان دستیابی کارمندان دور از دسترس را به سرورها، فایل های سازمانی و نرم افزارهای سازمانی در داخل شرکت و یا سازمان را برقرار کرد و البته جای نگرانی از حیث امنیتی به لطف انواع پرتعداد پروتکل های امنیتی وجود ندارد و میتوان به سادگی امنیت ارتباط را برقرار ساخت و اطلاعات رد و بدل شده را رمز نگاری کرد!
مزایا و فواید دورکاری برای کارمندان
دورکاری برای دولت، کارکنان و جامعه، ارمغان های ارزشمندی به همراه دارد. برخی از مهمترین آنها به این شرح است:
صرفه جوی در هزینه ها(ضرورت پشتیبانی شبکه)
پر واضح است که یک سازمان برای نگهداری کارمندان در داخل سازمان باید برخی هزینه ها را
پرداخت کند مانندهزینه های سرمایش و گرمایش-هزینه پذیرایی دربرخی سازمانها-هزینه اجاره اتاق کارو… با چنین نگرشی کارمند دورکار چنین هزینه های را بر سازمان وارد نخواهد کرد.
انعطاف پذیری کاری
در این حالت در پایه ای ترین حالت برای کارمندان ساکن در کلان شهر تهران حداقل زمان لازم برای حضور در محل کار برای یک رفت و آمد بصورت میانگین 2 ساعت است. با استفاده از مزیت دورکاری میتوان بسادگی 2 ساعت در وقت کارمندان صرفه جوی کرد تا باعث ایجاد شور و نشاط کاری برای کارمندان بشود.
دسترسی افراد معلول و خانم های باردار به بازار کار
با استفاده از راهکار دورکاری به سادگی امکان کار برای افراد معلول و زن های باردار ایجاد می شود و مشکلات رفت و آمد و ممکن نبودن دور بودن از خانه را برای این افراد فراهم میکند.
ایجاد ساعات کار شناور
ساعت کاری برای افراد دورکار در صورت لزوم میتواند بصورت شناور باشد و کارمند در این حالت تمرکزش را بر روی انجام وظیفه محول شده قرار میدهد و دیگر نیازی به نگرانی در مورد محدودیت های ساعت کاری وجود ندارد.
راهکار های عملی برای ایجاد امکان دورکاری
در حوزه تکنولوژی رنگین کمانی از راهکارها برای ایجاد امکان دور کاری وجود دارد که دست افراد حاظر در حوضه IT را باز میگذارد . از انواع این راهکارهای میتواند به امکان ایجاد دورکاری با استفاده از روتر میکروتیک، سیسکو،انواع فایروال های سخت افزاری و نرم افزاری ، با استفاده از راهکار های مایکروسافتی و ویپ… میتوان اشاره کرد.
ایجاد امکان دور کاری با استفاده از میکروتیک
بر روی روتر میکروتیک میتوان بوسیله ایجاد Tunnel و یا VPN امکان ایجاد دور کاری را فراهم کرد
اما برای ایجاد Tunnel ما نیاز به داشتن IP public در دو سمت ارتباط و همچنین وجود دستگاه میکروتیک در دو سمت را داریم که خیلی برای راهکار دورکاری مفید نیست.
اما با استفاده از انواع VPN ها بر روی میکروتیک میتوان بسادگی ارتباط راه دور را برای کارمندان ایجاد کرد.
از انواع VPN ها میتوان PPTP،L2TP،OVPN،SSTP، IKEv2 اشاره کرد
که هر کدام بسته به شرایط و اهمیت ارتباط میتوانند کیفیت و امنیت متفاوتی را برای ایجاد ارتباط در اختیار ما قرار بدهند
و البته با استفاده از IP Sec میتوان امنیت را تا حد بالای برای این پروتکل ها ایجاد کرد
ایجاد امکان دور کاری با استفاده ازسیسکو
بر روی روتر سیسکو هم تقریبا میتوان گفت میتواند مشابه با میکروتیک انواع مختلف Tunnel و VPN را برقرار ساخت
و البته جدای از روش متفاوت پیاده سازی بصورت تکنیکی میتوان گفت سیسکو برخی پروتکل های مختص به خود را نیز دارا می باشد. ولی در مجموع هدف و نتیجه مشابه همان کاری است که ما بر روی سایر روترها و فایروال ها انجام میدهیم.
بر روی روتر های سیسکو هم میتوان از PPTP،L2TP،GRE،SSTP استفاده نمود.
ایجاد امکان دور کاری با استفاده از فایروال ها
امکان ایجاد ،Tunnel و Vpn به مانند سیسکو و میکروتیک بر روی فایروال های سخت افزاری و نرم افزاری وجود دارد و بسته به فایروال موجود در سازمان شما که میتواند سوفوس،فورتی گیت، کریو و… باشد میتوان طیف وسیع و متفاوتی از پروتکل ها را برای ایجاد امکان ارتباط کلاینت با داخل مجموعه به کار گرفت.
ایجاد امکان دور کاری با استفاده از راهکار های مایکروسافتی
با استفاده از مایکروسافت هم میتوان بوسیله Site to Site تانل راه اندازی کرد.
و با استفاده از Clint to Site میتوان یک دسترسی راه دور برای کاربران ایجاد کرد
که لازمه انجام این موارد وجود اکتیو دایرکتوری در داخل سازمان می باشد.
ایجاد امکان دور کاری با استفاده از انواع اپلیکیشن ها
امروزه طیف گسترده ای از اپلیکیشن ها برای ارتباط راه دور وجود دارد که ما را ازالزام وجود روترها ،فایروال ها و اکتیو دایرکتوری بی نیاز میکند که البته این راهکار گرچه مزیت گفته شده را در بردارد اما قطعا به لحاظ امکان ارتباط چندین کارمند بصورت همزمان محدودیت های زیادی هم به لحاظ تعداد افرادی که میتوانند بصورت همزمان به داده ها دسترسی داشته باشند و همچنین به لحاظ کارائی و استفاده بهینه از اینترنت، امنیت، امکان ثبت زمانهای اتصال به شبکه و… محدودیت های بیشماری را در خود دارند
اما برای ایجاد یک ارتباط سریع و اظطراری راهکاری بدی محسوب نمی شوند
از انواع مختلف و محبوب این اپلیکیشن ها میتوان Any Desk، AeroAdmin،Supremo، VNC Viewer را نام برد.