سرور ایمیل چیست؟ چرا به آن نیاز داریم؟ با یک کلیک روی موس، در عرض چند ثانیه می توانید ایمیلی را از یک نقطه از جهان به نقطه ای دیگر ارسال کنید. بسیاری از ما این پروسه را بدیهی می دانیم و درباره نحوه عملکرد آن فکر نمی کنیم. درک این که یک نامه چطور از نقط ((آ)) به نقطه ((ب)) می رسد آسان است، اما آیا می دانید چگونه یک ایمیل از فرستنده به گیرنده می رسد؟ پاسخ این پرسش به سرور ایمیل مربوط می شود. با مطالعه این مقاله می توانید درباره نقشی که سرورهای ایمیل در ارسال ایمیل ایفا می کنند، بیشتر بیاموزید.
سرور ایمیل چیست؟
سرور ایمیل یک پستچی کامپیوتری است. هر ایمیلی که ارسال می شود، از طریق یک سری از سرورهای ایمیل در طول مسیر خود به گیرنده می رسد. اگرچه ممکن است ارسال پیام از کامپیوتری به کامپیوتر دیگر در یک چشم به هم زدن انجام می شود، اما واقعیت این است که مجموعه پیچیده ای از انتقالات صورت می گیرند. بدون سرورهای ایمیل، شما فقط می توانید برای افرادی ایمیل ارسال کنید که دامنه آدرس ایمیل آن ها با دامنه آدرس ایمیل شما مطابقت دارد؛ به عنوان مثال، شما فقط می توانید از حساب example.com به حساب example.com پیام ارسال کنید.
انواع سرورهای ایمیل
سرورهای ایمیل را می توان به دو دسته اصلی تقسیم کرد:
سرورهای ایمیل خروجی (SMTP) و سرورهای ایمیل ورودی. سرورهای ایمیل خروجی به عنوان سرورهای SMTP پا پروتکل انتقال ایمیل ساده شناخته می شوند.
سرورهای ایمیل ورودی دو دسته اصلی می باشند: POP3 و IMAP. سرورهای POP3 یا پروتکل اداره پست بیشتر به خاطر ذخیره پیام های ارسالی و دریافتی بر روی هارد دیسک های کامپیوتری مشهور هستند. برای کسانی که از یک حساب ایمیل استفاده می کنند، POP3 بهترین گزینه است. POP3 آخرین نسخه پروتکل ایمیل است و این امکان را به شما می دهد تا در حالت آفلاین به ایمیل دسترسی داشته باشید.
همچنین به پهنای باند کمتری نیز نیاز دارد. سرورهای IMAP یا پروتکل دسترسی به پیام اینترنتی (قدیمی ترین پروتکل ایمیل شناخته شده)، همیشه کپی پیام ها را روی سرورها ذخیره می کنند. IMAP4 آخرین نسخه موجود از این سرور است. نیازی نیست که ایمیل را به صورت آفلاین دانلود کنید، زیرا دسترسی و مدیریت به صورت آنلاین انجام می شود. کاربرانی که چندین حساب ایمیل دارند، می توانند این سرور را انتخاب کنند. اکثر سرورهای POP3 نیز می توانند پیام ها را روی سرورها ذخیره کنند که راحت تر نیز می باشد.
دسته بندی دیگری که وجود دارد رایگان و پولی است. بسیار مهم است که یکی از انواع سرورهای ایمیل را انتخاب کنید که نیازهای شما را برآورده کند. در ادامه انواع ارائه دهندگان خدمات ایمیل را توضیح خواهیم داد.. کلاینت ایمیل و وب ایمیل دو نوع عمده ارائه دهنده خدمات هستند.
کلاینت ایمیل
کلاینت ایمیل به نرم افزاری اشاره دارد که برای ارسال و دریافت ایمیل آن را روی سیستم خود نصب می کنید. کلاینت یک سرور ایمیل از راه دور دارد که باید با آن ارتباط برقرار کند. برخی از مثال ها شامل Microsoft Outlook, Mozilla Thunderbird, Apple Mail است.
وب ایمیل
شما باید از طریق اینترنت به این سرویس ایمیل دسترسی داشته باشید. ایمیل ها را مستقیما در مرورگر خود مدیریت کنید. همچنین می توانید اپلیکیشن ایمیل را در گوشی های هوشمند خود باز کنید.
پروتکل های ایمیل
سیستم هایی که مسئول بازیابی ایمیل شما هستند، پروتکل های ایمیل هستند. آنها حساب های سرویس گیرنده ایمیل را در اینترنت واکشی می کنند و حساب های ایمیل وب را در یک برنامه گوشی همراه ارائه می دهند.
POP3
برای افرادی که از یک اکانت ایمیل و سرویس گیرنده ایمیل استفاده می کنند؛ POP3 بهترین گزینه است. POP3 آخرین نسخه پروتکل ایمیل است. این به شما امکان می دهد در حالت آفلاین به ایمیل دسترسی داشته باشید و به پهنای باند اینترنت کمتری نیاز دارد.
IMAP
IMAP پروتکل دسترسی به ایمیل اینترنتی است و قدیمی ترین پروتکل ایمیل شناخته شده است. IMAP4 آخرین نسخه موجود این پروتکل است. نیازی نیست که ایمیل را برای سرویس گیرنده ایمیل آفلاین خود دانلود کنید. دسترسی و مدیریت آن می تواند به صورت آنلاین انجام شود. کاربرانی که دارای چندین اکانت ایمیل هستند می توانند این پروتکل را انتخاب کنند.
Exchange
پروتکل ایمیل مایکروسافت؛ Exchange است که به شما امکان می دهد نه تنها از طریق چندین دستگاه و از طریق اینترنت به ایمیل دسترسی داشته باشید بلکه وظایف؛ تقویم ها و اطلاعات تماس مربوط به آدرس ایمیل را همگام سازی کنید. این باعث افزایش همکاری و استفاده از راه دور می شود.
پروسه ارسال ایمیل
حالا که اصول سرورهای ایمیل ورودی و خروجی را می دانید، درک نقش آن ها در پروسه ارسال ایمیل آسان تر خواهد بود. مراحل پایه ای این پروسه برای راحتی شما در زیر شرح داده شده است:
مرحله 1: پس از نوشتن پیام و کلیک کردن روی گزینه ارسال، سرویس گیرنده (اعم از Outlook Express یا Gmail) به سرور SMTP دامنه شما متصل می شود. این سرور را می توان به شیوه های مختلفی نامگذاری کرد؛ به عنوان مثال، smtp.example.com که یک مثال استاندارد است.
مرحله 2: سرویس گیرنده با سرور SMTP ارتباط برقرار می کند و آدرس ایمیل شما، آدرس ایمیل گیرنده و هر گونه پیوست را به آن انتقال می دهد.
مرحله 3: سرور SMTP، آدرس ایمیل گیرنده، به ویژه دامنه آن را پردازش می کند. اگر نام دامنه با فرستنده یکسان باشد، پیام مستقیماً به سرور POP3 یا IMAP دامنه هدایت می شود. نیازی به مسیریابی بین سرورها نیست. اگر دامنه متفاوت باشد، سرور SMTP باید با سرور دامنه دیگر ارتباط برقرار کند.
مرحله 4: برای یافتن سرور گیرنده، سرور SMTP فرستنده باید با DNS یا سامانه نام دامنه ارتباط برقرار کند. DNS نام دامنه ایمیل گیرنده را می گیرد و آن را به آدرس IP ترجمه می کند. سرور SMTP فرستنده نمی تواند یک ایمیل را به تنهایی با نام دامنه مسیریابی کند. آدرس IP یک شماره منحصر به فرد است که به هر کامپیوتر متصل به اینترنت اختصاص داده می شود. با آگاهی از این اطلاعات، یک سرور ایمیل خروجی می تواند کار خود را به نحو احسن انجام دهد.
مرحله 5: اکنون که سرور SMTP آدرس IP گیرنده را دارد، می تواند به سرور SMTP خود متصل شود. اگرچه معمولا این کار مستقیما انجام نمی شود؛ در عوض، پیام در امتداد مجموعه ای از سرورهای SMTP غیرمرتبط تا رسیدن به مقصد هدایت می شود.
مرحله 6: سرور SMTP گیرنده پیام دریافتی را اسکن می کند. اگر دامنه و نام کاربری را تشخیص دهد، پیام را به سرور POP3 یا IMAP دامنه ارسال می کند. از آنجا، تا زمانی که سرویس ایمیل گیرنده اجازه دانلود را بدهد، در صف ارسال پیام قرار می گیرد. در آن مرحله، پیام توسط گیرنده قابل خواندن است.
نحوه مدیریت کلاینت های ایمیل
کلاینت های ایمیل نرم افزارهایی هستند که برای ارسال و دریافت ایمیل بر روی کامپیوتر نصب می شوند. کلاینت یک سرور ایمیل از راه دور دارد که باید با آن ارتباط برقرار کند. به عنوان مثال می توان به Microsoft Outlook، Mozilla Thunderbird و Apple Mail اشاره کرد.
بسیاری از افراد از کلاینت های ایمیل مبتنی بر وب مانند Yahoo Mail و Gmail استفاده می کنند. برای دسترسی به این سرویس ایمیل به اینترنت نیاز دارید. می توان ایمیل ها را مستقیما از طریق مرورگر مدیریت کرد. همچنین می توانید اپلیکیشن مربوطه را روی تلفن همراه خود نصب کنید. افرادی که به فضای بیشتری نیاز دارند، از جمله کسب و کارها، اغلب مجبورند روی سرورهای خود سرمایه گذاری کنند. یعنی برای دریافت و ارسال ایمیل باید سرورهای خود را راه اندازی کنند.
برای این منظور، برنامه هایی مانند Postfix و Microsoft Exchange دو گزینه محبوب به حساب می آیند. سرور Microsoft Exchange به شما این امکان را می دهد نه تنها از طریق اینترنت و چندین دستگاه به ایمیل دسترسی داشته باشید، بلکه کارها، تقویم و اطلاعات تماس مربوط به آدرس ایمیل را همگام سازی کنید. این کار باعث افزایش همکاری و استفاده از راه دور می شود. چنین برنامه هایی کارهای اضافی را تسهیل می بخشند. البته کسانی که از این سرورها برای ارسال و دریافت ایمیل استفاده می کنند، عموما فقط بخش ارسال و دریافت را مشاهده می کنند.
در آخر می توان گفت که سرور ایمیل یک پستچی کامپیوتری است که فایل های مختلف را به مقصدهای مورد نظر انتقال می دهد. منظور از فایل ها، پیام های ایمیل هستند. هر چقدر هم که ارسال و دریافت ایمیل ساده به نظر برسد، بد نیست درکی اولیه از نحوه کار سرورهای ایمیل داشته باشیم.
منابع: whatismyipaddress و mail-setup