نقش و تاثیر کامپیوتر، شبکه، مجازی‌سازی و به طور کلی فناوری اطلاعات در دنیای امروزی غیر قابل انکار است. در حال حاضر انجام بسیاری از کارها به کامپیوتر و خدمات شبکه وابسته است. منظور از خدمات شبکه تمام کارهای مربوط به راه‌اندازی، پشتیبانی، امنیت، به روز رسانی و… زیرساخت‌های فناوری و اطلاعات است. برای انجام هر یک از این اقدامات به در اختیار داشتن یک سری تجهیزات نیاز است. جهت راه‌اندازی هر یک از سرویس‌های شبکه مانند میل سرور، بکاپ سرور، فایل سرور، مانیتورینگ شبکه و… هم باید به مشخصات مجموعه و کار مورد نظر خود توجه کنید. در ادامه مطلب به بررسی جزئیات بیشتری از خدمات شبکه می‌پردازیم.

خدمات اکتیو شبکه

برای راه‌اندازی شبکه علاوه بر فراهم کردن زیر ساخت‌های سخت افزاری، به فعال کردن همان تجهیزات هم نیاز است. فعال کردن تجهیزات سخت افزاری از طریق نرم افزارها انجام می‌شود. منظور از خدمات اکتیو شبکه؛ مجموعه اقداماتی است که با استفاده از نرم افزارهای مختلف برای فعال کردن سخت افزارها و تجهیزات زیرساختی انجام می‌شود. بدون انجام هر یک از این کارها؛ یعنی نصب تجهیزات سخت افزاری و فعال کردن آن‌ها، شبکه راه‌اندازی نمی‌شود. بنابراین هر یک از خدمات اکتیو و پسیو (فراهم کردن تجهیزات سخت افزاری) به نوبه خود از اهمیت خاصی برخوردار هستند. خدمات اکتیو شبکه شامل موارد زیر هستند:

  • نصب و راه‌اندازی تجهیزات شبکه
  • نصب و راه‌اندازی سرورهای ویندوز و لینوکس
  • نصب و راه‌اندازی سرویس‌های شبکه
  • خدمات اکتیو در حوزه مانیتورینگ و کنترل شبکه، نصب سامانه‌های مدیریت و کنترل پهنای باند و ترافیک شبکه و اینترنت
  • نصب و راه‌اندازی و کانفیگ فایروال‌ها و UTM نرم افزاری و سخت افزاری
  • راه‌اندازی نقاط امن بین نقاط مختلف جغرافیایی به صورت VPN
  • تنظیم و کانفیگ شبکه‌های وایرلس
  • مجازی‌سازی Virtualization و نصب و راه‌اندازی تجهیزات ذخیره سازی اطلاعات
  • نصب و راه‌اندازی آنتی ویروس
  • خدمات نصب و راه‌اندازی سیستم پشتیبان گیری در شبکه
  • ارائه سرویس‌های مبتنی بر VOIP
  • خدمات نصب و راه‌اندازی سرور
  • خدمات شبکه به کلاینت‌ها

هر یک از خدمات اکتیو شبکه؛ مزایای مختص به خود را برای فعال کردن شبکه به همراه دارند. از تمام خدمات اکتیو شبکه باید به صورت اصولی استفاده شوند تا نتایج مثبتی به همراه داشته باشند.

خدمات ویپ (VOIP)

گسترش اینترنت و برخورداری از مزایای آن به برقراری تماس‌های صوتی هم رسیده است. در حال حاضر می‌توانید چندین خط تلفن را به بستر اینترنت متصل کرده و تماس‌های با کیفیتی برقرار کنید. سیستم ویپ (VOIP) به وسیله خرید تجهیزات ویپ؛ صوت را به جای انتقال توسط خطوط مخابراتی معمولی، در بستر اینترنت منتقل می‌کند. بر همین اساس راه‌اندازی سیستم ویپ مزایای گسترده‌ای به همراه دارد. در کنار برقراری تماس‌های صوتی؛ برگزاری کنفرانس‌های تصویری، پشتیبانی از فکس، دفترچه تلفن و… از جمله مهم‌ترین امکانات سیستم VOIP هستند. هر یک از خدمات ویپ هم در دسته‌های مختلفی قرار می‌گیرند:

1- انتقال مکالمات و خطوط تلفن روی اینترنت

شاید در نگاه اول تصور کنید با توجه به اینکه بسیاری از پیامرسان‌ها و برنامه‌ها؛ قابلیت برقراری تماس صوتی دارند، بنابراین می‌توان از آن‌ها به جای سیستم ویپ استفاده کرد. بهتر است بدانید با راه‌اندازی سیستم ویپ به وسیله خرید تجهیزات ویپ؛ امکان برقراری تماس‌های سریع، با کیفیت و بدون نقص بین چندین خط فراهم می‌شود. به همین علت در مجموعه‌های کاری مختلف؛ میان کارکنان ارتباط صوتی برقرار شده و امکان استفاده از سایر ویژگی‌های سیستم ویپ نیز فراهم می‌شود. برای راه‌اندازی سیستم ویپ، انتقال مکالمات و خطوط تلفن روی اینترنت دو روش مختلف وجود دارد. در روش اول زیر ساخت‌های سیستم ویپ از صفر فراهم می‌شود. بر اساس روش دوم نیز از همان خطوط تلفن معمولی و آنالوگ برای راه‌اندازی سیستم VOIP استفاده خواهد شد.

3- راه اندازی ویپ

ویپ یک سیستم گسترده است که چند روش مختلف برای راه‌اندازی آن وجود دارد. برای راه‌اندازی ویپ با هر یک از این روش‌ها نیز به استفاده از دستگاه‌ها و تجهیزات مختلف نیاز است. انتخاب هر یک از تجهیزات باید با در نظر گرفتن مشخصات مجموعه‌های کاری انجام شود. گوشی‌های ویپ و دستگاه گیت وی ویپ از جمله مهم‌ترین تجهیزات لازم برای راه‌اندازی سیستم ویپ هستند. البته دسترسی به کامپیوتر و اینترنت هم برای راه‌اندازی سیستم ویپ ضروری است.

هزینه راه اندازی ویپ

یکی از مهم‌ترین موضوعاتی که برای استفاده از سیستم ویپ مطرح می‌شود؛ هزینه راه‌اندازی ویپ است. برای راه‌اندازی سیستم ویپ نمی‌توان یک رقم مشخص بیان کرد، زیرا این موضوع تحت تاثیر چند عامل مختلف قرار می‌گیرد. تعداد خطوط مورد نیاز، تعداد گوشی ویپ، تجهیزات ایجاد زیر ساخت و حتی برند تولید کننده گوشی‌های ویپ از جمله مهم‌ترین عوامل اثرگذار بر هزینه راه‌اندازی ویپ هستند.

4- راه اندازی VOIP سیسکو

سیسکو یکی از بزرگ‌ترین شرکت‌های تولید کننده تجهیزات لازم برای راه‌اندازی سیستم ویپ است. تجهیزاتی مانند سوئیچ‌ها، روترها و گوشی‌های ویپ یا همان IP PHONE توسط شرکت سیسکو تولید می‌شوند. هر یک از محصولات شرکت سیسکو با بیشترین میزان کیفیت، طول عمر و با کارایی ویژه در دسترس هستند. برای انتخاب مدل‌های مختلف محصولات سیسکو باید مشخصات مجموعه کاری خود و انتظاراتی که از سیستم ویپ دارید را در نظر بگیرید. اگر قصد راه اندازی VOIP سیسکو را دارید می‌توانید از طریق شماره‌های درج شده در انتهای این صفحه برای دریافت خدمات اقدام کنید.

5- راه اندازی VOIP Server ایزابل

برای راه‌اندازی سیستم ویپ علاوه بر تجهیزات سخت افزاری و دستگاه‌های مختلف به فراهم کردن نرم افزارهای مناسب هم نیاز دارید. نرم افزارهایی که بتوانند مدیریت و برنامه ریزی امکانات مربوط به سیستم ویپ را به صورت اصولی انجام دهند. ایزابل یکی از بهترین نرم افزارهای راه‌اندازی سیستم ویپ است. از جمله مهم‌ترین ویژگی‌های ویپ سرور ایزابل یا به عبارتی راه اندازی VOIP Server ایزابل می‌توانیم به موارد زیر اشاره کنیم:

  • محیط گرافیکی و کاربری ساده
  • امنیت بالا
  • پایداری مناسب
  • قابلیت فیلتر کردن ایمیل‌های اسپم
  • دارای پیام گیر صوتی
  • قابلیت ارسال و دریافت فکس
  • امکان تعریف صف‌های تماس مختلف
  • قابلیت ضبط همه تماس‌ها

همانطور که انتخاب تجهیزات سخت افزاری به در نظر گرفتن مشخصات مجموعه کاری وابسته است، برای انتخاب نرم افزارها و سرورهای زیر ساختی هم باید مشخصات مجموعه را در نظر بگیرید. با انجام این کار می‌توانید از نرم افزارها و سرورهای مناسب استفاده کنید.

6- راه اندازی IP-PBX سخت افزاری

تا همین چند سال اخیر در همه مجموعه‌های کاری گسترده از سیستم سانترال برای برقراری تماس‌های داخلی استفاده می‌شد. با رایج شدن استفاده از سیستم ویپ برای برقراری تماس‌های اینترنتی، سیستم سانترال ویپ هم ایجاد شده و گسترش پیدا کرده است. برای راه‌اندازی سیستم سانترال ویپ به استفاده از یک تجهیز سخت افزاری ویژه به نام IP-PBX نیاز است. IP-PBX یک دستگاه مرکزی است که امکان اتصال خطوط ویپ داخلی به آن فراهم می‌شود. راه اندازی IP-PBX سخت افزاری یکی دیگر از خدماتی است که هنر توسعه و ارتباطات شایگان در آن توانمند است.

7- راه اندازی VOIP با میکروتیک

همانطور که گفتیم برای راه‌اندازی سیستم ویپ به روتر هم نیاز است. روتر به انتقال داده (صوت) در بستر اینترنت کمک می‌کند. روترهای میکروتیک یکی از بهترین نمونه‌های موجود هستند. از جمله مهم‌ترین ویژگی‌های انواع روتر میکروتیک می‌توانیم به موارد زیر اشاره کنیم:

  • سرعت بوت بالا
  • پشتیبانی از VRF
  • راه‌اندازی‌هات اسپات
  • پشتیبانی از آی پی آدرس‌های ورژن ۶

با استفاده از روترهای میکروتیک می‌توانید یک سیستم ویپ با کیفیت که تماس‌های صوتی را به خوبی در بستر اینترنت منتقل می‌کند، راه‌اندازی کنید.

8- راه اندازی VOIP خانگی

بر خلاف تصور بسیاری از افراد، امکان راه‌اندازی سیستم ویپ خانگی هم وجود دارد. با استفاده از ویپ خانگی می‌توانید تماس‌های صوتی را در بستر اینترنت؛ با هزینه کمتر و کیفیت بیشتر برقرار کنید. برای راه‌اندازی سیستم ویپ خانگی به خرید گوشی ویپ، خط اینترنت، کامپیوتر و سایر تجهیزات سخت افزاری و نرم افزاری ویپ نیاز دارید. درصورت نیاز نیز می‌توانید هدست ویپ را برای راه اندازی ویپ خانگی خریداری کنید. با راه‌اندازی این سیستم می‌توانید با هر نقطه‌ای از دنیا، تماس‌های با کیفیت برقرار کرده و در صرف هزینه‌های مالی صرفه جویی کنید.

خدمات شبکه مجازی سازی

برای موضوع مجازی‌ سازی چندین تعریف وجود دارد، ولی همه آن‌ها بیان کننده یک مفهوم مشترک هستند. منظور از مجازی‌سازی؛ ایجاد و اجرای همزمان چند سرور مجازی در یک سرور فیزیکی است. برای مثال اجرای چند سیستم عامل مختلف بر روی یک میزبان سخت افزاری؛ نشان دهنده مفهوم مجازی‌سازی است. تا قبل از ایجاد و توسعه مجازی‌سازی؛ برای اجرای هر سرور مجازی به وجود یک میزبان سخت افزاری و به اصطلاح فیزیکی اختصاصی نیاز بود. در حالی که به کمک فرآیند مجازی‌سازی می‌توانید چند سرور مجازی را فقط بر روی یک میزبان سخت افزاری اجرا کنید. هر یک از این سرورها دارای محیط مجازی مستقل خود هستند و نیازی به وجود سخت افزار میزبان مجزا ندارند.

برای کسب اطلاعات بیشتر در مورد موضوع مجازی‌ سازی باید از چند مفهوم اصلی دیگر هم مطلع شوید. سیستمی که اجرای سیستم مجازی‌سازی را برعهده دارد؛ ماشین مجازی یا VM نامیده می‌شود. در اغلب سیستم‌های مجازی‌سازی سرور؛ یک لایه جدا کننده به نام Hypervisor (فوق ناظر) هم میان سرورهای مجازی مهمان و سخت افزار فیزیکی میزبان وجود دارد. کار فوق ناظر ایجاد یک دید مستقل مجازی از سخت افزار است. حوزه مجازی‌سازی به چند دسته مختلف تقسیم می‌شود. در ادامه مطلب به زیر مجموعه‌های مجازی‌سازی اشاره می‌کنیم:

1- نصب و راه اندازی VMware ESXI

به روزترین نسخه از مجموعه نرم افزارهای VMware Hypervisor که به صورت مستقل و مستقیم بر روی سخت افزار نصب می‌شود؛ VMware ESXI نام دارد. با استفاده از این نرم افزار می‌توانید چندین ماشین مجازی‌سازی را به صورت همزمان اجرا کرده و آن‌ها را به طور مستقل مدیریت کنید. مهم‌ترین مزیت استفاده از نصب و راه اندازی VMware ESXI؛ ارائه خدمات پشتیبانی با کیفیت‌تر به مجموعه است. 

2- نصب و راه اندازی Hyper-V

یکی از بزرگ‌ترین محصولات مجازی‌سازی شرکت مایکروسافت؛ Hyper-V است‌. Hyper-V این نوع مجازی‌ساز به شما کمک می‌کند تا میان ماشین‌های مجازی‌سازی و سخت افزار میزبان ارتباط برقرار کنید. مهم‌ترین مزیت استفاده از مجازی‌ساز Hyper-V هم امکان پشتیبانی از بیش از ۳۲۰ پردازنده منطقی اجرا شده بر روی میزبان است. به طور کلی با نصب و راه اندازی Hyper-V می‌توانید چند سرور مجازی (سیستم عامل) را بر روی یک سخت افزار میزبان (رایانه) ایجاد و مدیریت کنید.

3- مجازی سازی شبکه

مجازی‌سازی شبکه نسبت به سایر مفاهیم بیان شده، یک تعریف ساده‌تر دارد. تقسیم منابع شبکه و تحویل آن‌ها از سخت افزار به نرم افزار؛ مجازی‌سازی شبکه نام دارد. در فرآیند مجازی‌سازی شبکه ممکن است چندین منبع سخت افزاری در یک شبکه مجازی نرم افزاری ترکیب شوند، یا شبکه فیزیکی به چند شبکه مجازی مستقل تبدیل گردد. به طور کلی مجازی‌سازی شبکه امکان تبدیل شبکه سخت افزاری به نرم افزاری و مجازی را فراهم می‌کند.

4- مجازی سازی استوریج

ادغام فضای ذخیره‌سازی چندین دستگاه به نحوی که تصور شود یک دستگاه ذخیره‌سازی واحد وجود دارد که تحت کنترل یک کنسول مرکزی قرار گرفته است؛ مجازی‌سازی استوریج نامیده می‌شود. برای مجازی‌سازی استوریج دو روش اصلی وجود دارد؛ مجازی‌سازی مبتنی بر فایل یا بلوک. از جمله مهم‌ترین مزایای استفاده از مجازی‌سازی استوریج می‌توانیم به مدیریت آسان و استفاده بهتر از ذخیره سازی اشاره کنیم. 

5- مجازی سازی سرور

یکی از مهم‌ترین مجازی‌سازی‌هایی که در دنیای امروزی انجام می‌شود؛ مجازی‌سازی سرور است. مجازی‌سازی سرور یا همان Server Virtualization به معنای ایجاد چند سرور مجازی از یک سرور فیزیکی است. هر یک از سرورهای مجازی ایجاد شده می‌توانند محیط اختصاصی خود را داشته باشند. به کمک مجازی‌سازی سرور دیگر به وجود یک سخت افزار اختصاصی برای اجرای یک سرور مجازی نیازی نیست. 

6- سیتریکس-citrix

شرکت سیتریکس یکی از بزرگ‌ترین ارائه کننده‌های محصولات مجازی‌سازی در دنیاست. برای استفاده از سیتریکس باید بدانید؛ راهکارهای مجازی‌سازی سیتریکس برای دسترسی به نرم افزارها بر پایه اینترنت و اینترانت است. از جمله مهم‌ترین مزایای استفاده از سیتریکس می‌توانیم به امکان پذیر بودن دسترسی به نرم افزارهای مایکروسافتی از طریق سیتریکس اشاره کنیم.

خدمات امنیت شبکه

برای محافظت از شبکه و اطلاعات موجود در آن به استفاده از خدمات امنیت شبکه نیاز دارید. خدمات امنیت شبکه شامل طیف گسترده‌ای از سخت افزارها و نرم افزارهای مختلف است. البته برای حفظ امنیت شبکه و استفاده از خدمات آن به رعایت قوانین تعیین شده برای این موضوع نیاز دارید. به طور کلی یک شبکه از تجهیزات سخت افزاری، سرورها، کاربران و… تشکیل می‌شود. تمام این موارد همواره در معرض خطرات و تهدیدهای سایبری هستند. بنابراین باید از راهکارهای مناسب امنیت شبکه استفاده کنید. از جمله مهم‌ترین راهکارها، نرم افزارها و سخت افزارهای برقراری امنیت شبکه می‌توانیم به موارد زیر اشاره کنیم:

  • آنتی ویروس
  • مدیریت دسترسی
  • محیط نرم افزاری تعریف شده
  • سند باکس
  • احراز هویت چند عاملی
  • سیستم تشخیص و پیشگیری از نفوذ
  • امنیت ایمیل

به کمک راهکارهای موجود می‌توانید امنیت شبکه؛ نرم افزارها، سرورها، سخت افزارها و اطلاعات کاربران را حفظ کنید.

خدمات پشتیبانی شبکه

همانطور که گفتیم یک شبکه شامل تجهیزات سخت افزاری مانند کامپیوتر، نرم افزارها، سرورها و در نهایت کاربران است. برقرار و فعال بودن شبکه هم به پشتیبانی نیاز دارد. خدمات پشتیبانی شبکه شامل به روزرسانی، عیب یابی و حتی گسترش شبکه است. پشتیبانی از شبکه به دو صورت انجام می‌شود؛ پشتیبانی داخلی و برون سپاری. هر یک از این روش‌ها؛ مزیت‌های مختص به خود را دارند. با توجه به اینکه یک شبکه دربردارنده چندین سرور، نرم افزار، سخت افزار و کاربر است؛ پشتیبانی از آن اهمیت بسیار زیادی دارد. یک شبکه همواره باید فعال و به روز باشد. از طرفی گسترش شبکه هم از اهمیت بسیار زیادی برخوردار است. به همین علت باید از راهکارهایی اصولی برای پشتیبانی از شبکه و حفظ فعالیت‌های آن استفاده کنید.

تنظیم تجهیزات شبکه

دنیای امروزی به وجود شبکه‌های مختلف و استفاده از اینترنت وابسته است. برای راه‌اندازی شبکه به استفاده از تجهیزات سخت افزاری، نرم افزاری و خط اینترنت نیاز دارید. کامپیوتر، کانفیگ روتر، کابل، سنسورها و… از جمله مهم‌ترین تجهیزات تشکیل دهنده شبکه هستند. در ادامه مطلب به مهم‌ترین تجهیزات تشکیل دهنده شبکه اشاره می‌کنیم:

تنظیم تجهیزات شبکه

1- کانفیگ روتر و سوئیچ سیسکو

منظور از سوئیچ؛ تجهیزی است که داده را بین دستگاه‌های مختلف یک شبکه منتقل می‌کند. بنابراین سوئیچ‌ها متصل کننده چند دستگاه به یکدیگر هستند. سوئیچ‌های شبکه به دو دسته قابل مدیریت و غیر قابل مدیریت تقسیم می‌شوند. سیسکو یکی از بزرگ‌ترین شرکت‌های تولید کننده تجهیزات شبکه است که سوئیچ‌های مورد نیاز برای راه‌اندازی شبکه را تولید می‌کند. 

کانفیگ روتر و سوئیچ سیسکو

2- کانفیگ روتر و سوئیچ میکروتیک

همانطور که گفتیم برای ایجاد یک شبکه به استفاده از خط اینترنت هم نیاز دارید. برای اتصال اینترنت به سایر تجهیزات شبکه باید از روتر استفاده کنید. تجهیزاتی که با استفاده از روتر به اینترنت وصل می‌شوند؛ دستگاه‌های سیمی هستند. بنابراین هر روتر دارای چند پورت برای اتصال به تجهیزاتی مانند کامپیوتر است. هر روتر دارای حافظه، پردازنده، نرم افزارهای تشخیصی و… است. میکروتیک یکی از معتبرترین شرکت‌های تولید کننده و گسترش دهنده روتر است. با استفاده از روترهای میکروتیک می‌توانید شبکه‌های کوچک تا گسترده را راه‌اندازی کرده و به اینترنت متصل کنید.

کانفیگ روتر و سوئیچ میکروتیک

سایر سرویس‌های شبکه

همانطور که گفتیم یک شبکه دربردارنده تجهیزات سخت افزاری، نرم افزاری و کاربران است. برای حفظ امنیت شبکه، پایداری و گسترش آن‌ها باید اقدامات مهمی انجام شود. در یک شبکه با توجه به میزان گسترش آن؛ اجزاء مختلفی وجود دارند. اجزایی که راه‌اندازی آن‌ها از اهمیت بسیار زیادی برخوردار است. از جمله مهم‌ترین سرویس‌های شبکه می‌توانیم به موارد زیر اشاره کنیم:

1- راه اندازی میل سرور

امروزه انجام بسیاری از مکاتبات رسمی از طریق ایمیل انجام می‌شود. با راه‌اندازی میل سرور یا همان ایمیل سرور می‌توانید مکاتبات رسمی و درون سازمانی خود را به بهترین نحو انجام دهید. از جمله مهم‌ترین مزایای راه‌اندازی میل سرور می‌توانیم به موارد زیر اشاره کنیم:

  • صرفه‌جویی اقتصادی و کنار گذاشتن نامه نگاری‌های کاغذی
  • افزایش سرعت ارسال و دریافت نامه
  • کاهش مدت زمان لازم برای نامه نگاری و دریافت پاسخ
  • امکان اعمال فیلترینگ برای ارسال و دریافت ایمیل
  • اعمال محدودیت حجمی یا تعدادی برای ارسال و دریافت نامه‌ها
  • امکان آرشیو و بایگانی کردن ایمیل‌ها
  • قابلیت ارسال، دریافت و مشاهده ایمل‌ها با گوشی موبایل

به طور کلی راه‌اندازی میل سرور برای هر شبکه‌ای ضروری است. با راه‌اندازی ایمیل سرور از تمام مزایای نامبرده برخوردار خواهید شد. 

نصب و راه اندازی SMG

با توجه به اینکه بسیاری از نامه نگاری‌ها به واسطه ایمیل انجام می‌شوند؛ اطلاعات مهمی هم از این طریق منتقل خواهند شد. از طرفی امکان وارد شدن حملات سایبری به تمام قسمت‌های شبکه از طریق دریافت ایمیل‌های اسپم نیز وجود دارد. به همین علت باید از روش‌های محافظتی برای حفاظت از میل سرور استفاده کنید. Symantec Messaging Gateway که به اختصار SMG نامیده می‌شود؛ راهکار محافظت از میل سرور است. با نصب و راه‌اندازی SMG امکان بررسی ایمیل‌های دریافتی، تشخیص ایمیل‌های اسپم و در نهایت مسدود کردن آن‌ها فراهم می‌شود.

2- راه اندازی بکاپ سرور

در هر شبکه‌ای حجم متفاوتی از داده و اطلاعات وجود دارد. برای پایداری و حتی گسترش شبکه به محافظت از این اطلاعات نیاز دارید. به همین علت باید از اطلاعات، فایل‌ها، برنامه‌ها و… نسخه پشتیبان یا همان بکاپ تهیه کنید. برای انجام این کار باید به فکر نصب و راه‌اندازی بکاپ سرور باشید. بکاپ سرور شامل تجهیزات نرم افزاری و سخت افزاری مختلفی است که عملکرد آن‌ها منجر به تهیه نسخه پشتیبان از اطلاعات و فایل‌های موجود در شبکه خواهد شد. بکاپ سرور در هر شبکه ممکن است با یک سرویس گیرنده نصب شود یا در همان سیستم عامل میزبان راه‌اندازی گردد.

3- آنتی ویروس تحت شبکه

اولین نکته‌ای که در مورد آنتی ویروس تحت شبکه باید بدانید؛ تفاوت آن با آنتی ویروس‌های سنتی است. آنتی ویروس تحت شبکه در اندپوینت اجرا نمی‌شود. برای اجرای آنتی ویروس تحت شبکه به یک دستگاه شبکه اختصاصی نیاز است. نصب آنتی ویروس تحت شبکه؛ محتوای مخرب را قبل از اینکه در شبکه باز شود، شناسایی و مسدود می‌کند. از جمله دیگر برتری‌های آنتی ویروس تحت شبکه نسبت به آنتی ویروس سنتی می‌توانیم به آپدیت اطلاعات آنتی ویروس شبکه در یک مکان اشاره کنیم. 

4- راه اندازی سرور لینوکس

از جمله دیگر سرویس‌های مهمی که برای شبکه باید راه‌اندازی کنید؛ می‌توانیم به راه اندازی سرور لینوکس اشاره کنیم. سرور لینوکس بر مبنای سیستم عامل متن باز لینوکس طراحی شده است. این سرور یک راهکار کم هزینه برای ارائه محتوا، برنامه‌ها و خدمات به مشتریان شبکه است. سرور لینوکس دارای چند بخش با کاربرد متفاوت است. 

5- راه اندازی VPN سرور

یکی از جالب‌ترین سرویس‌هایی که برای شبکه می‌توانید راه‌اندازی کنید؛ VPN سرور است. VPN سرور یک فضای کاملا خصوصی و غیر قابل مشاهده برای شما فراهم می‌کند. با استفاده از این سرور می‌توانید فعالیت‌های مختلفی را در دنیای مجازی و شبکه انجام دهید، بدون اینکه دیگران از کارهای شما مطلع شوند‌. راه اندازی VPN سرور به حفظ حریم خصوصی شما از طریق پنهان کردن IP کمک می‌کند.

6- مانیتورینگ شبکه

منظور از مانیتورینگ شبکه؛ استفاده از نرم افزارهای نظارتی برای بررسی فعالیت‌های شبکه و اطمینان از درست بودن آن‌هاست. سیستم‌های نظارت بر عملکرد شبکه (NPM)؛ نقشه‌های توپولوژی را بر اساس اطلاعات عملکردی موجود، طراحی می‌کنند. در نهایت با استفاده از این نقشه‌ها عملکرد شبکه بررسی شده و در صورت بروز مشکل، نسبت به رفع آن اقدام می‌شود. این موضوع نشات گرفته از قابلیت هشدار دادن NPM به مدیران شبکه است. در صورت بروز مشکل؛ NPM به طور خودکار برای مدیران شبکه هشدار صادر می‌کند.

7- راه اندازی فایل سرور

یکی دیگر از مهم‌ترین سرویس‌هایی که باید برای شبکه راه‌اندازی کنید؛ فایل سرور است. منظور از راه اندازی فایل سرور؛ سیستمی است که امکان ذخیره و مدیریت فایل‌های موجود در شبکه را فراهم می‌کند. در نتیجه دسترسی به فایل‌های موجود در تمام رایانه‌های یک شبکه امکان پذیر خواهد شد. با استفاده از فایل سرور؛ امکان ذخیره، پشتیبانی و به اشتراک گذاشتن فایل‌های شبکه فراهم می‌شود. 

راه اندازی FTP Server در ویندوز سرور

همانطور که گفتیم با استفاده از فایل سرور می‌توانید فایل‌های موجود در شبکه را ذخیره و پشتیبانی کرده و در نهایت به اشتراک بگذارید. برای حفظ امنیت داده‌های موجود در فایل‌ها هنگام انتقال نیز می‌توانید از FTP Server استفاده کنید. با راه اندازی FTP Server در ویندوز سرور می‌توانید دو سیستم را به یکدیگر متصل کرده و فایل‌ها را در ایمن‌ترین حالت ممکن منتقل کنید. برای انتقال فایل از طریق FTP Server ابتدا باید فایل را آپلود کنید تا از سیستم به این سرور منتقل شود. 

8- مدیریت اینترنت

همانطور که گفتیم برقرار بودن خط اینترنت برای راه‌اندازی شبکه ضروری است. با این حال امکان استفاده غیر بهینه و شخصی از اینترنت توسط کاربران یک شبکه هم وجود دارد. برای اطلاع از میزان استفاده از اینترنت و صرف وقت برای انجام کارهای آنلاین توسط کاربران می‌توانید از سرویس‌ مدیریت اینترنت کاربران استفاده کنید. این سرویس‌ها از طریق انجام اقدامات زیر به مدیریت اینترنت کمک می‌کنند:

  • مشخص کردن استفاده از اینترنت برای کارهای شخصی یا سازمانی
  • اطلاع از میزان وقت صرف شده برای انجام کارهای آنلاین
  • مشخص کردن وب سایت‌های بازدید شده
  • تعیین کامپیوترهای استفاده شده برای انجام کارهای آنلاین

با مشخص شدن موارد نامبرده؛ امکان مدیریت اینترنت فراهم می‌شود. به این ترتیب میزان انجام کارهای شخصی در ساعات کاری کم شده و بازدهی کار افزایش می‌یابد.

جداسازی شبکه داخلی از اینترنت

با توجه به اینکه احتمال وارد شدن حملات سایبری به شبکه‌های مختلف همواره وجود دارد؛ باید از راهکارهایی مناسب برای کاهش وارد شدن آسیب به شبکه استفاده کنید. جداسازی و تقسیم‌بندی شبکه یکی از مهم‌ترین اقدامات برای کاهش احتمال وارد شدن آسیب به شبکه است. بر اساس این راهکار؛ اجزاء حیاتی و مهم شبکه (قسمت‌های داخلی) از اینترنت (بخش خارجی) و سایر قسمت‌های داخلی با حساسیت کمتر، جدا می‌شوند. جداسازی شبکه داخلی از اینترنت از طریق سوئیچ‌ها و روترها انجام خواهد شد.

اهمیت نصب مناسب در خدمات شبکه

یکی از کلیدی ترین موارد خدمات شبکه، کار نصب شبکه است که حتما باید به درستی انجام شود چون پایه و اساس کار شبکه این است که تمام زیر ساخت ها و تجهیزات لازم درست و هماهنگ باشند تا شبکه به صورت صحیح و یکپارچه کارش را انجام دهد. مهم است که خدمات شبکه را افرادی انجام دهند که در این کار تخصص و تبحر کافی دارند تا از هزینه اضافی جلوگیری شود. مهم تر از هزینه، بحث صرفه جویی در زمان است.