مقالات, ویپ voip

VoIP Gateway چیست؟ انواع ویپ گیت وی

VoIP Gateway چیست؟ انواع ویپ گیت وی

دروازه سیستم تلفن VoIP ، ویپ گیت وی یا VoIP Gateway چیست؟ تغییر از PSTN استاندارد به VoIP تجاری به طور فزاینده ای متداول شده است. در حقیقت، 61 درصد از کسب و کارها در پایان قرارداد خود با شرکت مخابراتی خود از PSTN سنتی به VoIP روی می آورند. با این وجود؛ مگر اینکه کاملا به تلفن های نرم افزاری وابسته باشید؛ تغییر شبکه قدیمی به ویپ خالص می تواند یک کار هزینه بر باشد. به همین دلیل است که برخی از کسب و کارهای ترجیح می دهند از ویپ گیت وی یا VoIP Gateway استفاده کنند.

ویپ چیست؟

قبل از آن که به ویپ گیت وی بپردازیم، بهتر است با خود ویپ آشنا شویم. ویپ (voip) چیست؟ همان کوتاه شده عبارت Voice over Internet است، یک تکنولوژی جدید است که به کمک آن می‌توان صدا را بر بستر اینترنت انتقال داد. در این تکنولوژی، به جای خطوط مسی تلفن، از اتصال پرسرعت اینترنت برای ارسال یا دریافت تماس استفاده می‌شود. با استفاده از ویپ می‌توانید از طریق هر دستگاهی که به اینترنت متصل می‌شود (مانند تلفن همراه و لپتاپ)، تماس برقرار کنید.

انواع مختلف تلفن‌های ویپ

فناوری ویپ در دو نوع مختلف وجود دارد. انواع VoIP عبارت است از:

  • نوع سخت افزاری: این نوع از تلفن‌ها، شبیه به تلفن‌های سنتی هستند، با این تفاوت که قابلیت اتصال به اینترنت در آن‌ها فراهم شده است.
  • نوع نرم افزاری: این نوع از فناوری ویپ، در قالب نرم افزار عرضه می‌شود و می‌توان آن را روی دستگاه‌هایی نظیر تلفن همراه، لپتاپ یا تبلت، نصب کرد.

VoIP Gateway چیست؟

VoIP Gateway یک دستگاه سخت افزاری است که ترافیک تلفن را به بسته های داده برای انتقال از طریق اینترنت تبدیل می کند. ویپ گیت وی با ATA فرق دارد چون ATA که به آن VoIP box هم گفته می شود تنها قابلیت تبدیل یک تماس سنتی به تماس تلفنی را دارد، ولی برخی از بزرگترین پورت های ویپ می توانند همزمان 256 تماس را پشتیبانی کنند.

VoIP Gateway

کاربرد گیت وی در شبکه

بهتر است ابتدا بدانیم که gateway چیست و به نقش آن در شبکه اشاره کنیم. همانطور که از نام آن پیداست، گیت وی، نقش یک دروازه را در شبکه‌های کامپیوتری ایفا می‌کند. دستگاه‌هایی مانند روتر، نقش دروازه‌ای را بازی می‌کنند که داده‌ها از درون آن رد شده و به داخل یا خارج شبکه هدایت می‌شوند. برای این که بدانید نقش گیت وی در شبکه چیست، آن را به صورت یک واسطه برای اتصال دو دستگاه به یکدیگر تصور کنید. گیت وی نقش مهمی در اتصال دستگاه‌های شما به اینترنت بازی می‌کنند. واسطه یا همان گیت وی اینترنت که داده‌های اینترنت جهانی را به دستگاه شما هدایت می‌کند، همان مودم موجود در منزل‌تان است.

تفاوت مودم، روتر و گیت وی با یکدیگر

ممکن است درباره تفاوت مودم با گیت وی دچار ابهاماتی شده باشید. مودم، نقطه اتصالی است که اینترنت را به خانه یا محل کار شما می‌آورد. تمامی دستگاه‌های موجود در خانه شما، به مودم وصل شده و از طریق آن به اینترنت متصل می‌شوند. از طرفی، روتر وسیله‌ای است که اینترنت فراهم شده توسط مودم را، بین دستگاه‌ها توزیع می‌کند. در واقع روتر، نقطه توزیع اینترنت است و مود، نقطه اتصال به آن.

گیت وی را می‌توان ترکیبی از یک مودم و روتر در نظر گرفت که نقطه ورود اینترنت را با نقطه توزیع آن بین دستگاه‌ها، ترکیب کرده است. در واقع، دریافت و توزیع داده‌ها، توسط مرکز کنترل گت وی انجام می‌شود.

انواع گیت وی

پس از آن که متوجه شدیم گیت وی چیست، با انواع آن و به خصوص ویپ گیت وی آشنا می‌شویم. گیت وی یا دروازه ها به دو صورت آنالوگ و دیجیتال وجود دارند. گیت وی ویپ هم وجود دارد که ترافیک ویپ را به شبکه های بی سیم GSM یا CDMA متصل می کند. VoIP Gateway یک ابزار ارزشمند برای دفاتر بزرگی است که به خدمات ویپ تجاری روی می آورند اما زیرساخت های لازم را دارند که تعویض کامل به ویپ را گران یا غیر عملی می کند.

اگر ترافیک صوتی از یک شبکه IP وارد می شود؛ voip gateways سیگنال انتقال را از طریق PSTB از حالت فشرده خارج کرده و رمزگشایی می کند. اگر تماس از طریق PSTN انجام می شود؛ VoIP Gateway ترافیک مورد استفاده برای IP را کد می کند.

ویژگی های کلیدی ویپ گیت وی

عملکردهای اصلی یک گیت وی VoIP شامل فشرده سازی صدا و فکس، بسته بندی؛ مسیریابی تماس و سیگنالینگ کنترل است.

پورت های VoIP همچنین دارای ویژگی های اضافی مانند رابط کنترل های خارجی مانند Gatekeepers یا Softswitches ، سیستم های مدیریت شبکه هستند.

ویژگی های گیت وی Rock MX جدید

– پروتکل های SIP و IMS

– حداکثر 500 قانون تغییر مسیر و شماره تماس

– فکس از طریق IP با استفاده از T.38 & G.711

– کارت رابط FXS/FXO هات پلاگ

– PSTN failover

– پورت های اترنت دوگانه اضافی

– دو منبع تغذیه AC/DC

– حداکثر 512 سیپ ترانک

– TLS/SRTP

– Voice VLAN

– دسترسی از راه دور از طریق Rock Cloud

– مدیریت با New Rock یا سیستم مدیریت تجهیزات Equipment Management System (TR-069)

– قابلیت همکاری با سرورهای SIP محبوب ، مانند Cisco Unified CallManager (CUCM) ، Broadsoft ، Microsoft Skype for Business (Lync) ، Huawei IMS و Asterisk/Elastix

– محفاظت در برابر رعد و برق

انواع ویپ گیت وی

ویپ گیت وی بین دو تا بیست و چهار تلفن را متصل می کند. دو نوع دروازه آنالوگ وجود دارد FXO (مخفف Foreign Exchange Office) و FXS (مخفف Foreign Exchange Subscriber / Foreign Exchange Station). FXS یک تلفن را برای ویپ کد می کند و FXO یک خط کامل یا PBX هاست شده را به POTS متصل می کند. به عبارت دیگر؛ یک FXS یک تلفن (در هر پورت) را به صورت همزمان متصل می کند و یک FXO همزمان با IP PBX به منظور برقراری (تغییر) تماس های تلفنی به PSTN کار می کند. یک دروازه ویپ دیجیتالی دستگاه های دیجیتالی مانند آنچه ISDN یا PRI را انکد می کند.

دلایل خرید VoIP Gateway

چرا باید خرید گیت وی ویپ را مدنظر قرار دهیم؟ یکی از دلایل اصلی هزینه است. تغییر کل دفتر به ویپ می تواند بسیار هزینه بر باشد. علاوه بر این؛ قیمت گوشی های جدید؛ زیرساخت PBX، هزینه های پشتیبانی فناوری اطلاعات و زمان و هزینه ای که برای آموزش تجهیزات جدید نیاز است وجود دارد.

در صورت عدم دسترسی به اینترنت؛ بسیاری از پورت های ویپ دارای حالت های جایگزین برای تغییر به PSTN هستند و مشاغلی که به شدت به دستگاه های فکس متکی هستند هم ممکن است در قطع سرویس تلفن قدیمی خود تردید داشته باشند. به همین دلیل برخی از کسب و کارها از رویکردی ترکیبی استفاده می کنند؛ تجهیزات خود را با پورت های ویپ ترکیب می کنند تا بسیاری از مزایای VoIP را بدست آورند در حالی که هنوز قابلیت اطمینان و آشنایی با تجهیزات موجود خود را حفظ می کنند. بنابراین خرید voip gateway با مزایای زیادی همراه است.

تولیدکنندگان ویپ گیت وی

حالا که نحوه عملکرد این دستگاه ها را درک کرده اید؛ تولیدکنندگان برتر چه کسانی هستند؟ در اینجا لیستی وجود دارد که به شما کمک می کند بفهمید تولیدکنندگان در بازار چه کسانی هستند:

  • beroNet
  • Grandstream
  • Advanced Network Devices
  • Avaya
  • Patton
  • Vega
  • IMG
  • Mediatrix
  • AudioCodes
  • Sangoma

مشخصات و قیمت voip gateway های ساخته شده توسط کمپانی‌هایی مانند گرند استریم (Grand Stream)، یستار (Yeastar) و نیوراک (NewRock) را می‌توانید در شایگان مشاهده کنید و در صورت تمایل، محصول موردنظر خود را با بهترین قیمت بازار خریداری کنید.

 چگونه می توان از VoIP Gateway استفاده کرد؟

همانطور که گفته شد گیت وی ویپ در دو نوع آنالوگ و دیجیتال وجود دارند.

دروازه های آنالوگ تلفن های سنتی را به سیستم تلفن VoIP یا سیستم تلفن ویپ را به PSTN متصل می کنند. دروازه های جدید HX4G, MX8G, MX60E, MX120G همه آنالوگ هستند که 2 تا 96 پورت FXS و یا FXO را ارائه می دهند.

دروازه های دیجیتال یک سیستم تلفن ویپ را به خطوط صوتی دیجیتال (به عنوان مثال E1/T1) یا یک سیستم PBX سنتی را به یک شبکه IP متصل می کند. MX100G-S یک گیت وی دیجیتال است که از پورت های 1/2/4 E1/T1 و حداکثر 512 ترانک SIP پشتیبانی می کند.

حالا اجازه دهید به سناریوهای معمول استقرار آنها نگاهی بیندازیم.

گیت وی های آنالوگ

گیت وی های آنالوگ رسانه های صوتی را بین اتصالات FXO و FXS و اتصالات VoIP تبدیل می کنند. Gateway های آنالوگ سری جدید Rock MX شامل چندین مدل است و هر مدل پورت های خاص FXO، پورت های FXS یا پورت های ترکیبی FXS و FXO را ارائه می دهد.

FXO Gateway

برای اتصال خطوط تلفن آنالوگ به یک سیستم تلفن IP به یک گیت وی FXO نیاز دارید. پورت FXO فقط دارای پورت های FXO است که از آنها برای اتصال با پورت FXS استفاده می شود و بعد خط تلفن آنالوگ را به تماس VoIP ترجمه می کند. تعداد دروازه FXO مختلفی در دسترس است.

VoIP Gateway

FXS Gateway

یک FXS Gateway برای اتصال یک یا چند خط از PBX سنتی به سیستم تلفن VoIP یا ارائه دهنده ویپ استفاده می شود. روش دیگر؛ می توانید از آن برای اتصال تلفن های آنالوگ و استفاده از مجدد از تلفن های آنالوگ خود با سیستم تلفن VoIP استفاده کنید. شما به دروازه FXS احتیاج دارید چون می خواهید پورت های FXO (که معمولا به شرکت تلفن متصل هستند) را به اینترنت یا سیستم VoIP متصل کنید.

VoIP Gateway

Gateway با FXS & FXO

یک دروازه آنالوگ با پورت FXS  و  FXOمی تواند یک سیستم مدرن VoIP را فقط از طریق پورت های FXO/FXS به خطوط تلفن آنالوگ؛ تلفن های آنالوگ و دستگاه های فکس متصل کند.

VoIP Gateway چیست؟ انواع ویپ گیت وی

بیشتر بخوانید: تفاوت FXO و FXS و کاربرد آنها

گیت وی های دیجیتال

گیت وی های ویپ دیجیتال به شما امکان می دهد رسانه های صوتی را بین اتصالات RPI که روی خطوط T1/E1 اجرا می شوند یا خطوط BRI و اتصالات VoIP تبدیل کنید. MX100G-S SIP-ISDN یک دروازه دیجیتال است و مقرون به صرفه ترین راه حل برای کسب و کارهای با سیستم تلفن قدیمی است که می خواهند به شبکه ویپ مانند ترانک SIP متصل شوند. همچنین برای کسب و کارهای دارای سیستم تلفن مبتنی بر IP و نیاز به اتصال به PSTN عالی است.

تنها کاری که باید انجام دهید این است که MX100G-S را در لبه شبکه خود قرار دهید، اتصال اینترنت فعلی خود را به پورت اتصال VoIP و کابل های E1/T1 را از سیستم تلفن خود وصل کنید و دروازه به طور خودکار همه چیز را کنترل می کند تا صدا امکان پذیر باشد. رسانه ها و از جمله فکس به سادگی کار می کنند.

حالا اجازه دهید دو سناریوی رایج از استقرار دروازه ترانکینگ MX100G-S ISDN-SIP را بررسی کنیم.

شبکه تلفن T1/E1/PRI تغییر داده شده به VoIP

یک دروازه دیجیتالی می تواند یک سیستم مدرن VoIP تنها (برای مثال یک IP PBX) را به یک ترانک PSTN PRI متصل کند.

VoIP Gateway

ارائه دهنده VoIP  سانترال

از یک دروازه دیجیتال می توان برای ارتقاء سیستم تلفن تجاری قدیمی استفاده کرد که به آن امکان می دهد از یک ترانک SIP به عنوان یک ITSP استفاده کند. ترانک های SIP مقرون به صرفه تر از خطوط گران قیمت T1 قدیمی هستند.

VoIP Gateway

مزایا و معایب VoIP Gateway

مزایای VoIP Gateway عبارتند از:

همه کاره بودن – VoIP Gateway شامل قابلیت اطمینان اثبات شده و کیفیت تماس تلفن ثابت است؛ همچنین آنها این خطوط را به اینترنت متصل می کنند.

صرفه جویی در هزینه های تماس – هنگامی که تلفن ثابت شما به اینترنت متصل است، می توانید از ویژگی هایی مانند تماس از راه دور نامحدود لذت ببرید. اگر از سراسر کشور تماس بگیرید، ممکن است صرفه جویی هنگفتی در هنگام استفاده داشته باشید.

تحرک – اکثر خدمات برجسته VoIP برنامه های تلفن همراه را برای برقراری و دریافت تماس ارائه می دهند. این بدان معناست که هر کجا که دستگاه اندروید و آیفون خود را می برید می توانید شماره تلفن تجاری را با خود ببرید.

معایب VoIP Gateway عبارتند از:

راه اندازی دردسرساز – اش رما چیز زیادی در مورد شبکه های کامپیوتری ندارید؛ پس احتمالا راه اندازی گیت وی ویپ برای شما بسیار دشوار خواهد بود.

کسب و کارهای جدید – در حالی که گیت وی VoIP فوق العاده مفید هستند؛ اما برای کسب و کارهای جدید و فریلنسرهایی که زیرساخت ثابت ندارند چندان مفید نیستند. اگر شما یک سازمان جدید هستند و تلفن ثابت ندارید؛ راه اندازی یک شبکه VoIP که کاملا از طریق اینترنت اجرا می شود بسیار مقرون به صرفه و بصری است.

قطع خدمات – در صورت از دست دادن سرویس اینترنت, باید تلفن ثابت خود را از دستگاه گیت وی جدا کرده و آن را به صورت دستی به تلفن های خود وصل کنید.

فرق بین روتر VoIP و دروازه VoIP چیست؟

یک روتر ویپ یک دستگاه شبکه صدا/داده یکپارچه است که یک دروازه ویپ را با یک روتر NAT ترکیب می کند که کیفیت صدای بالا، اشتراک گذاری IP و قابلیت مدیریت را از طریق یک رابط کاربری واحد، شهودی و در عین حال قدرتمند ارائه می دهد. به طور خلاصه روتر ویپ ترکیبی از روتر و دروازه ویپ است.

منابع: getvoip و newrocktech و www.minim.com و claritytel