زیر ساخت شبکه, مقالات

اترنت گیگابیت چیست؟ معرفی GIGABIT ETHERNET و ویژگی‌های آن

اترنت گیگابیت چیست

اترنت گیگابیت توانسته سرعت انتقال داده‌ها را متحول کند و به لطف این تکنولوژی، ‌انتقال داده‌ها در دنیای سریع و مدرن امروزی، با سرعت  بسیار بیشتری انجام می‌شود. با گسترش تکنولوژی‌هایی مانند پردازش ابری، استریم ویدیو و برنامه‌های کاربردی داده محور، بالا بودن پهنای باند و سرعت انتقال داده‌ها تبدیل به یک امر ضروری شده است. نیاز به انتقال داده‌ها با سرعت بالا، مستلزم ایجاد تغییر در استانداردهای سنتی و متداول موجود در اتصالات اترنت بود. به همین علت، تلاش‌هایی برای ایجاد استانداردهای جدید و بهبود‌یافته صورت گرفت. حاصل این تلاش‌ها، معرفی نسل جدید اتصالات اترنت به نام GIGABIT ETHERNET بود. در ادامه این مطلب، به معرفی این تکنولوژی و ویژگی‌های آن خواهیم پرداخت.

اترنت گیگابیت چیست؟

از اصطلاح GIGABIT ETHERNET (که به اختصار به آن GbE هم گفته می‌شود) برای اشاره به اتصالات اترنتی که قابلیت انتقال چند گیگابیت بر ثانیه‌ای داده را فراهم می‌کنند، استفاده می‌شود. سرعت این نوع از اتصال اترنت، ده برابر بیشتر از اترنت‌های سنتی است. با استفاده از این اتصال می‌توان روی کابل مسی، فیبر نوری و کابل‌های زوج به‌هم‌تابیده، مقادیر عظیمی از داده را جابجا کرد. برای استفاده از سرعت بالای جابجایی داده GbE، باید از کابل‌های باکیفیت و تجهیزات پایدار شبکه استفاده کرد. همچنین شبکه نیز به خودی خود باید به صورت بهینه پیکربندی شده باشد. در صورتی که این شرایط فراهم باشد، GbE تبدیل به یک گزینه عالی برای انتقال داده در مراکز داده خواهد شد.

از اترنت گیگابیت می‌توان در شبکه‌های محلی موجود در یک ساختمان یا بین چند ساختمان نیز استفاده کرد. GbE نسبت به تکنولوژی‌هایی مانند اترنت ده گیگابیتی و اینفینی باند (InfiniBand) یک گزینه بسیار مقرون به صرفه محسوب می‌شود و به همین علت، کاربرد زیادی در شبکه‌های کوچک و محلی دارد.

معرفی اترنت گیگابیت

نحوه کار اترنت گیگابیت

نحوه کار این تکنولوژی، شبیه سایر انواع اتصالات اترنت است، یعنی این که کارت شبکه دستگاه‌های مختلف به کمک این تکنولوژی به یکدیگر متصل شده و مسیری برای انتقال داده بین انواع دستگاه، ساخته می‌شود. تفاوت اصلی این تکنولوژی با انترنت سنتی، در پهنای باند وسیع آن است. وجود این پهنای باند، اجازه انتقال داده با سرعت حداکثر یک گیگابیت بر ثانیه را می‌دهد. سرعت بالای انتقال داده نیز منجر به بهبود عملکرد کلی شبکه خواهد شد. علاوه بر این، GbE را می‌توان به صورت کاملاً دو طرفه (Full Duplex) نیز استفاده کرد، به این معنا که قابلیت انتقال داده و ارتباط مؤثر بین دو دستگاه به صورت کاملاً هم‌زمان ایجاد می‌شود.

مزیت‌های GbE

مزایای GbE را می‌توان در دو مورد خلاصه کرد:

  • فراهم آوردن سرعت بالای انتقال داده
  • تأخیر کم

فراهم آوردن این دو مزیت در کنار یکدیگر، باعث می‌شود تا GbE یک گزینه ایده‌آل برای کارهایی نظیر انتقال داده‌های حجیم، گرفتن نسخه پشتیبان از داده‌ها، استریم ویدیو و فراهم آوردن داده‌های مورد نیاز برنامه‌هایی که عملکرد آن‌ها مبتنی بر پردازش داده است، باشد. امکان انتقال مؤثر داده و صدا با استفاده از GbE، آن را تبدیل به یک گزینه عالی برای ایجاد ارتباطات یکپارچه درون سازمانی کرده است.

GbE همچنین امکانات امنیتی بهتری را نسبت به اترنت سنتی فراهم می‌کند. پشتیبانی از پروتکل‌های پیشرفته‌ای مانند استاندارد 802.1X، که یک پروتکل برای تأمین امنیت شبکه‌های مبتنی بر پورت است، باعث شده تا اتصالات ایجاد شده به وسیله GbE و انتقال داده به کمک آن، با امنیت بیشتری صورت بگیرد.

سخن پایانی

در مجموع، اترنت گیگابیت یک اتصال اترنت با سرعت بیشتر و تأخیر کمتر است که امنیت، بهره‌وری و عملکرد بهتری نیز دارد. تطبیق‌پذیری و عملکرد بالای این تکنولوژی باعث شده تا تبدیل به گزینه مطلوب سازمان‌ها برای اتصال دستگاه‌ها و شبکه‌ها به یکدیگر باشد. با انتخاب GbE به جای اترنت سنتی، سازمان‌ها می‌توانند بر چالش انتقال داده با سرعت‌های بالا غلبه کنند و عملکرد کلی شبکه خود را به صورت مقرون به صرفه بهبود دهند.

منبع: thetechedvocate.org

سؤالات متداول

۱. اترنت گیگابیت چیست؟

یک تکنولوژی مبتنی بر اترنت است، که می‌توان با استفاده از آن روی کابل‌های مسی، فیبر نوری و زوج به‌هم‌تابیده، با سرعت حداکثر یک گیگابیت، داده‌ها را انتقال داد.

۲. اترنت گیگابیت چه مزایایی دارد؟

    مزایای اترنت گیگابیت شامل موارد زیر است:
  • سرعت بالاتر و امنیت بهتر نسبت به اترنت سنتی
  • تأخیر کمتر
  • قابلیت انتقال دو طرفه (Full Duplex)