وظیفه چاه ارت متصل کردن هر نوع جریان الکتریکی به زمین است و معمولا این عملکرد بیشتر برای جلوگیری از برق‌ گرفتگی انجام می شود. وقتی که تمام دستگاه ‌های برقی صنعتی و خانگی و مخابراتی و … را با سیم به چاه ارت وصل کنیم، در واقع یک سیستم ارتینگ ایجاد کرده‌ ایم. هدف از ایجاد این سیستم جلوگیری از نشت جریان الکتریکی است. وصل کردن و نصب این چاه باید با حساسیت بالایی انجام شود چون اگر به درستی چاه ارت متصل نشود، بسیار خطرناک خواهد بود.

چاه ارت چیست؟

ارت در لغت به معنی زمین و در علوم صنعتی مانند مهندسی برق و زیر مجموعه ها ی آن به معنی اتصال دستگاه ها و تجهیزات  به نقطه ای از مدار برق مورد بحث است که مقدار اختلاف پتانسیل ( ولتاژ ) آن صفر مطلق است. منظور از صفر مطلق یعنی نقطه ای از مدار که به عنوان مبدا و مقیاس اختلاف پتانسیل مدار در نظر گرفته میشود که در این بحث زمین صفر بی نهایت است.

جزییات چاه ارت

در علم برق در حالت DC دو قطب الکتریکی مثبت و منفی وجود دارد که الکتریسیته از قطب مثبت به سمت قطب منفی ( به علت اختلاف تعداد الکترونها در قطب بیشتر که ما مثبت در نظر میگیریم ) در حال حرکت است و این حرکت الکترون ها را جریان الکریکی در نظر میگیریم.

درحالت برق AC ( که اغلب مصارف برق عمومی AC می باشد ) یا متناوب قطب مثبت فاز و قطب منفی نول نامیده میشود. هنگامی که جریان الکتریکی از تجهیزات عبور میکند آن دستگاه شروع به انجام کار میکند ( روشن شدن لامپ ، چرخیدن موتور یا به کار افتادن یخچال …).

اگر جریان الکریسیته زیادی از بدن انسان به طریقی عبور کند و بدن انسان بین این دو قطب اختلاف پتانسل قرار گیرد ، باعث صدمه دیدن اعضای بدن فرد و یا حتی منجر به فوت می شود.

نکته ای که در اینجا حائز اهمیت است، اینست که سیم فاز به خودی خود منجر به برق گرفتگی نمیشود و حتما باید اختلافی بین تعداد الکترونهای سیم فاز با سیم و یا قطعه ای که بدن با آن در تماس است باشد ( ولتاژ ) تا الکترون ها شروع به حرکت کرده و جریان الکتریکی از بدن فرد عبور کند همچنین مقدار این جریان باید بیش از مقاومت بدن انسان که معمولا 1500 اهم است ( در افراد متفاوت متغییر است ) ، باشد.

کاربرد چاه ارت

تست ایمنی الکتریکی برای اطمینان از استاندارد های عملکرد ایمن برای هر محصولی که از برق استفاده می کند ضروری است. دولت ها و آژانس های مختلف الزامات سخت گیرانه ای را برای محصولات الکتریکی که در کل جهان فروخته می شوند، ایجاد کرده اند. چندین آزمایش برای بررسی ایمنی محصولات انجام می شود. یکی از آنها تست زمین با حفر چاه ارت است.

به طور بالقوه خطرناک ترین لوازم خانگی، لوازم کلاس I (وسایل ارت) هستند، به عنوان مثال: اجاق های مایکروویو / آسیاب های برقی و مانند آن، اما همچنین در این دسته، کابل های افزایشی قرار می گیرند. لوازم کلاس I طوری طراحی شده اند که از طریق هادی زمین به زمین متصل شوند. این ممکن است یک مسیر مناسب با مقاومت کم برای جریان الکتریکی برای محافظت از پرسنل و تجهیزات باشد. اگر این هادی در جایی آسیب ببیند، عواقب آن می تواند خطرناک باشد.

مزایای چاه ارت

  • نویز را حذف می کند و باعث عملکرد بهتر تجهیزات می شود.
  • از خراب شدن وسایل و تجهیزات الکتریکی جلوگیری می شود.
  • از جان افراد در هنگام رعد و برق و برق گرفتگی محافظت می کند.
  • ولتاژ های اضافی را حذف کرده و از افزایش ناگهانی ولتاژ هم جلوگیری می کند.
  • منحرف کردن امواج مزاحم RF از سیستم‌ ها و گیرنده ‌های رادیویی و مخابراتی هم یکی دیگر از مزایای چاه ارت می باشد.

انواع چاه ارت

چاه ارت عمقی: در چاه ارت عمقی به طور معمول یک چاه با عمق زیاد حفر می شود و سیستم ارتینگ پیاده سازی می شود. البته در این روش باید بتوان در اطراف سایت امکان حفاری چاه با عمق زیاد را داشته باشیم.

چاه ارت سطحی: در چاه ارت سطحی وقتی نتوانیم چاه با عمق وسیع حفر کنیم، چاه ارت سطحی کاربرد دارد و معمولا تا عمق 80 سانتیمتر در نظر گرفته می شود.

نقش سیستم ارستینگ

در این جا برای محافظت از بدن انسان از سیستم ارتینگ یا اتصال زمین استفاده میکنیم. هنگامی که ساختمانی مجهز به سیستم ارت باشد و تجهیزات موجود متصل به ارت باشند در صورت تماس فرد با بدنه دستگاه ( یخچال ) و احتمال وجود برق در بدنه دستگاه به علت برق نشتی و یا درست سر بندی نکردن سیمهای برق مدار از طریق بدن فرد به زمین بسته شده و بدن فرد بین دو اختلاف پتانسیل قرار میگرد.

در صورتی که در این ساختمان چاه ارت حفر شده باشد و تمامی تجهیزات و وسایل به این سیستم متصل باشند قبل از اینکه فرد دچار برق گرفتگی شود به علت اینکه الکتریسیته مسیر کم مقوام تر را بر می گزیند بنابراین با توجه به مقاومت بدن انسان و مقاومت صفر زمین جریان به زمین منتقل شده و فرد در امان میماند.

با توجه به توضیحات داده شده ضرورت ایجاد چاه ارت را در میابیم. لازم به ذکر است که خیلی از تجهیزات خانگی مانند تلویزیون، یخچال و همچنین تجهیزات صنعتی مانند رادیوهای مخابراتی و دستگاه های الکترونیکی در صورت دریافت ولتاژ بیش از حد آسیب دیده و یا از کار خواهند افتاد.

حفر چاه ارت

جهت حفر چاه ارت ابتدا بابد در پایین ترین سطح از ساختمان و حتی المقدور در قسمت باغچه و یا فضای سبز ساختمان اقدام به کندن زمین به متراژ 5 الی 8 متر ( تا جاییکه به خاک مرطوب برسید ) و قطر یک متر بکنید. سپس 1 صفحه مسی با ابعاد 5*60*60 با سیم نمره 50 مسی جوش داده و به طور عمود داخل چاه ارت قرار دهید. در داخل چاه ارت به ارتفاع صفحه بنتونیت یا مواد کاهنده بریزید و سپس سیم مسی را به تابلو ارت که دارای 1 صفحه مسی جهت نصب کابلهای ارت تجهیزات است متصل کنید. چاه را پر کرده و یک لوله داخل چاه ارت قرار دهید تا به طور مداوم به صفحه مسی داخل چاه آبرسانی کنید ( جهت کاهش مقاومت الکتریکی ).

چرا آزمایش زمین مورد نیاز است؟

اندازه گیری مقاومت زمین برای یک سیستم الکترود زمین باید زمانی که الکترود ابتدا نصب می شود و سپس در فواصل زمانی متناوب پس از آن انجام شود. این تضمین می کند که مقاومت در برابر زمین در طول زمان افزایش نمی یابد. انجمن بین‌المللی تست الکتریکی آزمایش الکترود زمین را هر سه سال یکبار برای سیستمی در شرایط خوب با نیاز به زمان متوسط ​​مشخص می‌کند.

اتصال زمین ضعیف نه تنها خطر خرابی تجهیزات را افزایش می دهد، خطرناک هم هست. تأسیسات باید دارای سیستم‌ های الکتریکی به‌اندازه کافی در عمق زمین باشند، بنابراین در صورت برخورد صاعقه یا اضافه ولتاژ برق، جریان یک مسیر امن به زمین پیدا می‌ کند. اگرچه سیستم زمین هنگام نصب اولیه دارای مقادیر مقاومت زمین پایینی بود، اما اگر میله های زمین توسط خاک های خورنده با محتوای رطوبت بالا، محتوای نمک زیاد و دمای بالا خورده شوند، مقاومت سیستم زمین می تواند افزایش یابد.

اگر تکنسین افزایش مقاومت را بیش از 20 درصد تشخیص دهد، منشا مشکل را بررسی کرده و اصلاح سیستم زمین را برای کاهش مقاومت انجام می دهد.

عوامل موثر بر الزامات یک سیستم زمینی خوب

محدود کردن به مقادیر معین ولتاژ به زمین کل سیستم الکتریکی. استفاده از یک سیستم زمین مناسب می تواند این کار را با حفظ نقطه ای در مدار در پتانسیل زمین انجام دهد. چنین سیستم زمینی مزایای زیر را دارد:

  • ولتاژی را که عایق سیستم به زمین تحت آن قرار می‌ گیرد، محدود می‌ کند، در نتیجه به طور قطعی درجه عایق را ثابت می‌ کند.
  • ولتاژ سیستم به زمین یا سیستم به فریم را به مقادیر ایمن برای پرسنل محدود می کند.
  • یک سیستم نسبتاً پایدار با حداقل اضافه ولتاژ گذرا فراهم می کند.
  • اجازه می دهد هر گونه خطای سیستم به زمین به سرعت ایزوله شود.

زمین مناسب محفظه های فلزی و سازه های پشتیبانی که بخشی از سیستم الکتریکی هستند و ممکن است توسط پرسنل تماس بگیرند. همچنین باید دستگاه های قابل حمل الکتریکی را شامل شود. در نظر بگیرید که فقط مقدار کمی جریان الکتریکی – به اندازه 01 A برای یک ثانیه – می تواند کشنده باشد! حتی مقدار کمتر آن می تواند باعث از دست دادن کنترل عضلانی شما شود. اگر پوست شما مرطوب باشد، این جریان های کم می توانند در ولتاژ های کمتر از 100 ولت در بدن شما ایجاد شوند.

محافظت در برابر الکتریسیته ساکن در برابر اصطکاک. در کنار این، خطرات ناشی از شوک، آتش سوزی و انفجار نیز وجود دارد. اجسام متحرکی که ممکن است عایق‌ های ذاتی باشند – مانند کاغذ، منسوجات، تسمه‌ های نقاله یا تسمه‌ های برق و پارچه‌ های لاستیکی – می‌ توانند به طور شگفت‌آوری بار های بالایی ایجاد کنند، مگر اینکه به درستی به زمین متصل شوند.

محافظت در برابر رعد و برق مستقیم سازه های مرتفع، مانند پشته ها، ساختمان مناسب و مخازن آب ممکن است به میله های صاعقه متصل به سیستم زمین نیاز داشته باشند.

محافظت در برابر ولتاژ صاعقه القایی این امر به ویژه در صورتی که توزیع نیروی هوایی و مدارهای ارتباطی درگیر باشند یک عامل است. صاعقه گیر ممکن است در مکان های استراتژیک در سراسر نیروگاه مورد نیاز باشد.

تست اهم در چاه ارت

مقدار اهم بدست آمده برای تجهیزات و کاربرد های مختلف متفاوت است مثلا برای دستگاه های مخابراتی نصب شده روی دکل باید زیر دو اهم مقاومت بدست بیاورید. در دوره های متوالی چاه را تست کرده تا چاه از حالت استاندارد خارج نشده و مقدار اهم آن تفاوت نکند و از آسیب رسیدن به دستگاه ها و افراد جلوگیری شود.

انواع تست چاره ارت

هنگام نصب چاه ارت، باید مطمئن شوید که برق به راحتی از طریق آن وارد زمین می شود. ما به شما نشان خواهیم داد که چگونه می توانید مقاومت میله زمین را با استفاده از یک زمین سنج و یک تستر الکترود زمین بررسی کنید.

1. استفاده از متر زمینی گیره دار یا گیره سنج

یک گیره سنج تهیه کنید. گیره سنج یک دستگاه الکترونیکی تخصصی است که مقاومت الکتریکی را بررسی می کند. شما فقط می توانید از این نوع متر برای بررسی مقاومت در یک سیستم چندگانه استفاده کنید، نه روی میله زمین ایزوله. به خاطر داشته باشید که اگرچه این ساده‌ترین روش است، اما کمترین دقت را نیز دارد.

گیره سنج یک عدد اهم به شما می دهد که واحد اندازه گیری مقاومت است. ممکن است با علامت “Ω” روی متر مشخص شود.

گیره سنج به شما امکان می دهد مقاومت یک میله زمین نصب شده را بدون جدا کردن آن از منبع برق بررسی کنید.

کار با برق می تواند خطرناک باشد! اگر ابزار مناسب ندارید یا مطمئن نیستید که چگونه از آن استفاده کنید، برای کمک با یک برقکار یا خط کش مجرب تماس بگیرید. متر را روی میله زمین محکم کنید. با فشار دادن اهرم کناری کنتور و نگه داشتن آن، گیره را باز کنید. سپس گیره را در اطراف هادی الکترود زمین یا بالای میله زمین قرار دهید. بگذارید گیره با رها کردن اهرم بسته شود.

متر را به جای بالای میله، نزدیک زمین ببندید.

متر را روشن کنید. نحوه راه اندازی متر به برند خاصی که دارید بستگی دارد. برخی از آنها به سادگی دکمه ای برای روشن شدن دارند.

قرائت مقاومت روی متر را بررسی کنید. ارت تستر کلمپی شما صفحه ای خواهد داشت که خوانش عددی را به شما نشان می دهد. هرچه عدد روی کنتور کمتر باشد، میله زمین شما بهتر کار می کند. به طور کلی، خواندن زیر 25 اهم به این معنی است که میله زمین شما اتصال خوبی به زمین دارد.

چاه ارت

2. استفاده از تستر الکترود زمین

یک تستر الکترود زمین تهیه کنید. این یک نوع قدیمی تر مقاومت سنج است که از چندین پروب زمین و سیم برای ارزیابی مقاومت میله زمین استفاده می کند. این نوع تستر معمولاً در فروشگاه‌ های سخت‌افزار و لوازم خانگی موجود است.

استفاده از تستر الکترود زمین به جای تستر گیره ای یا کلمپی زمان و تلاش بسیار بیشتری می برد. اگر به جای آن می توانید از یک متر گیره دار استفاده کنید، این کار را انجام دهید.

پروب زمین را داخل زمین قرار دهید. پروب های زمین باید در فواصل معینی دور از میله زمین در زمین قرار داده شوند. دورترین کاوشگر زمین باید در فاصله ای باشد که 10 برابر طول میله زمین باشد. به عنوان مثال، اگر میله زمین 8 فوت (2.4 متر) طول داشته باشد، دورترین کاوشگر باید 80 فوت (24 متر) دورتر باشد. میله زمین دوم باید در نیمه راه بین دورترین کاوشگر و میله زمین قرار گیرد.

کاوشگر های زمینی معمولاً حدود 1 فوت (0.30 متر) طول دارند. آنها را باید تا زمانی که قسمت بالای آنها نمایان شود در زمین فرو کرد.

سیم‌ هایی که با تستر های الکترود زمین ارائه می‌ شوند معمولاً بسیار طولانی هستند، بنابراین باید به فاصله مورد نیاز برسند.

هر سه لید را وصل کنید. سه سرب که کنتور شما با آنها عرضه می شود باید در دهانه های کنتور وارد شوند. سپس، انتهای دیگر 1 سرنخ باید به بالای میله زمین وصل شود. 2 تای دیگر هر کدام باید به یکی از پروب های زمین متصل شوند.

در کل فرقی نمی کند که کدام سرب به کدام میله زمین یا پروب می رود. با این حال، سرب برای دورترین کاوشگر زمینی باید طولانی ترین باشد تا بتواند به آن برسد.

کنتور را روشن کنید و یک عدد بخوانید. نحوه روشن کردن کنتور بستگی به نوع خاصی از کنتور شما دارد. اکثر آنها صفحه‌ای دارند که باید روی نماد اهم یا علامتی که “3 قطب” را نشان می‌ دهد، تنظیم شود، که به 3 نقطه تماس شما با زمین اشاره دارد. هنگامی که متر روشن است، آنچه را که صفحه نمایش می گوید بخوانید.

اگر میله زمین اتصال خوبی به زمین داشته باشد، عدد آن باید زیر 25 باشد.

یکی از کاوشگر های خود را به مکانی 2 فوت (0.61 متر) نزدیکتر به میله زمین ببرید. یک بار دیگر مقاومت را بخوانید. سپس همان کاوشگر را حرکت دهید تا 2 فوت (0.61 متر) نسبت به کاوشگر دوم نزدیکتر شود. مطالعه دیگری داشته باشید. همه قرائتی که دریافت می کنید باید بسیار شبیه باشند.

برای اطمینان از اینکه میله زمین شما کافی است، میانگین هر 3 قرائت باید کمتر از 25 اهم باشد.

چاه ارت

3. کاهش مقاومت سیستم زمین

مطمئن شوید که اتصالات سیستم زمین ایمن هستند. اگر خوانش زمین رضایت بخش را دریافت نکردید، سیستم اتصال زمین خود را برای مشکل بررسی کنید. اطمینان حاصل کنید که گیره ای که میله زمین و هادی مدار اتصال زمین را به هم متصل می کند بسیار سفت باشد. همچنین اطمینان حاصل کنید که هادی الکترود زمین به طور محکم به میله زمین در تابلو برق متصل است.

بیشتر سیستم های الکتریکی دارای وسایل اتصال زمین ثانویه نیز هستند، مانند اتصال میله اتصال به یک لوله آب سرد که به داخل زمین می رود. مطمئن شوید که اتصال زمین ثانویه نیز به طور ایمن وصل شده باشد.

یک میله زمین جدید را در مکان دیگری نصب کنید. در برخی موارد، میله های زمین را می توان در مناطقی که زمین مقاومت زیادی دارد نصب کرد. به عنوان مثال، اگر یک میله زمین به یک منطقه بسیار سنگی و خشک رانده شود، ممکن است الکتریسیته را به خوبی وارد زمین نکند. اگر این مورد در مورد میله زمین شما صادق است، بهترین راه حل این است که یک میله متفاوت را به مکان دیگری برانید.

این ممکن است نیازی به قرار دادن یک میله زمین در فاصله زیادی از میله اصلی نداشته باشد. حتی چند فوت نیز می تواند تفاوتی در مقاومت زمین ایجاد کند.

میله زمین دوم را نصب کنید. اگر مقاومت زیادی در میله زمین اولیه خود دارید، می توانید دومی را به صورت سری وصل کنید تا مقاومت کلی را کاهش دهید. این تضمین می کند که هر خطای زمین می تواند به راحتی به زمین برود.

میله زمین دوم شما باید در فاصله ای برابر با طول میله زمین شما قرار گیرد. به عنوان مثال، اگر میله زمینی اول شما 8 فوت (2.4 متر) طول دارد، میله زمین دوم شما باید 8 فوت (2.4 متر) از میله زمین اول قرار داشته باشد.

چاه ارت

هدف چاه ارت

هدف از یک چاه آزمایش زمین دو جنبه است: توانایی اندازه گیری سریع و آسان مقاومت نسبت به زمین الکترود زمین و/یا اندازه گیری پیوستگی نقطه به نقطه (مقاومت) از یک الکترود به الکترود دیگر.

بخش اول، مقاومت در برابر زمین، اندازه گیری مقاومت کل در برابر جریان الکتریسیته ای است که زمین در برابر سیستم زمین تحت آزمایش ایجاد می کند. از آنجایی که روش سقوط پتانسیل 3 نقطه ای برای هیچ سیستم زمین فعال قابل استفاده نیست، فقط از روش گیره دار یا فرکانس القایی می توان برای آزمایش مقاومت در برابر زمین الکترود ها با چاه آزمایشی استفاده کرد. این شامل یک متر دستی با فک های بزرگ است که در اطراف یک هادی زمین تحت آزمایش “گیره” می شود، بنابراین نیاز به یک چاه آزمایش است.

بخش دوم، که اندازه گیری تداوم (مقاومت) نقطه به نقطه است، حتی در یک چاه آزمایشی که به درستی نصب نشده است نیز قابل انجام است. آزمایش نقطه به نقطه از یک آزمایش زمین به نقطه مرجع می تواند برای درک درستی و رسانایی یک سیستم زمینی بسیار ارزشمند باشد. هدف نصب چاه های آزمایش زمینی است که قادر به انجام هر دو اندازه گیری باشد.

نصب نادرست تست زمین

در این سناریو نصاب به سادگی از طریق یک میله جوش داده شده (به سبک T-welded) به حلقه ، دسترسی فیزیکی به حلقه زمین را فراهم می کند.  این سناریو به ما اجازه می دهد تا رسانای حلقه زمین بالایی را محکم بگیریم. با این حال، سیگنال از متر مقاومت زمین گیره ای صرفاً در اطراف هادی مسی در یک حلقه حرکت می کند و هرگز مجبور به عبور از خود زمین نمی شود. این چاه آزمایشی به درستی نصب نشده است و اجازه اندازه گیری دقیق مقاومت در برابر زمین را نمی دهد.

در دومین روش متداول نصب نامناسب چاه‌ های آزمایشی را می‌ بینیم، و این با یک پیچ یا “حلقه” اضافه شده به هادی زمین است. همانطور که می بینید، این سناریو در واقع دقیقاً همان سناریوی شماره 1 است، اگرچه بستن کنتور در اطراف هادی بسیار آسان تر است.

نکته منفی این است که این پیچش در هادی نقض عمده قوانین ذکر شده در استاندارد های NFPA 780 Lightning و موتورولا R56 (و چندین استاندارد IEEE) در رابطه با اثرات کوپلینگ خود القا شده است که جریان بالا و کوتاه است. خطا های مدت زمان ممکن است در سیستم های زمینی ایجاد شود.

هنگامی که رعد و برق برخورد می کند یا یک خطای اتصال کوتاه بزرگ رخ می دهد، یک میدان مغناطیسی بزرگ و قدرتمند با عبور جریان از هادی زمین تشکیل می شود. هر رسانایی با شعاع تنگ به دلیل اتصال متقابل میدان های مغناطیسی در معرض باز شدن سوختگی قرار می گیرد. نکته اصلی این است که این چاه آزمایشی به درستی نصب نشده است و نه تنها در معرض خطر شکست بحرانی تحت تنش الکتریکی است، بلکه اجازه آزمایش دقیق اندازه گیری مقاومت در برابر زمین را نمی دهد.

نصب صحیح چاه آزمایش زمینی

نصب یک الکترود زمین در یک چاه آزمایشی به سادگی نیاز به یک امتداد رسانای کوتاه دارد که قسمت بالایی الکترود را به حلقه زمین متصل می کند. در حالی که این کار به جای فقط یک جوش گرمازا، به دو جوش نیاز دارد، اما اغلب کار فشرده کمتری دارد زیرا کار با پسوند هادی نسبت به حلقه زمین آسان تر است. در این راه‌اندازی، می‌ توانیم ببینیم که گیره‌سنج دسترسی آسانی دارد و سیگنال تزریق‌شده با فشار روی میله زمین و از طریق زمین به پایین کشیده می‌ شود، که امکان قرائت دقیق مقاومت نسبت به زمین را از آن میله زمین فراهم می‌ کند. و البته، تست نقطه به نقطه دقیق نیز می تواند انجام شود.

هنگامی که رعد و برق برخورد می کند یا یک خطای اتصال کوتاه بزرگ رخ می دهد، یک میدان مغناطیسی بزرگ و قدرتمند با عبور جریان از هادی زمین تشکیل می شود. هر رسانایی با “شعاع تنگ” به دلیل اتصال متقابل میدان های مغناطیسی در معرض باز شدن سوختگی قرار می گیرد.

نکته اصلی این است که این چاه آزمایشی به درستی نصب نشده است و نه تنها در معرض خطر شکست بحرانی تحت تنش الکتریکی است، بلکه اجازه آزمایش دقیق اندازه گیری مقاومت در برابر زمین را نمی دهد.

ارت دکل و چگونگی بازرسی آن

• سیم ارت از برقگیر تا پای دکل باید بدون روکش با نمره حداقل 35 باشد. همچنین متصل بودن آن به شینه ارت مسی از طریق کابلشو بررسی شود. ضمنا این سیم باید از میله فرانکلین (برقگیر) تا شینه یک تکه باشد.
• میله فرانکلین (برقگیر) باید حداقل نمره 14 و بطول حداقل 90 سانتی‌متر باشد.
• در صورت عدم وجود چاه ارت، موارد به واحد راه اندازی و توسعه گزارش شود.
• در خصوص نصب شینه مسی و اتصال آن به چاه ارت اطمینان حاصل شود. در صورتی که از شینه به چاه متصل نباشد باید به واحد نگهداری زیرساخت اطلاع داده شود تا کابلکشی بین شینه و چاه انجام شود.

سیستم ارت

نصب چاه ارت برای صاعقه‌گیر دکل الزامی است که جزییات ارتباط آن با چاه ارت در بخش مربوط به میله صاعقه‌گیر به طور کامل شرح داده شده است.

اگر بنا به هر دلیلی امکان حفر چاه ارت نباشد، باید به مدیریت ارشد گزارش داده شود و در صورت تایید ایشان می‌توان از ارت سرستون یا هر روش دیگری برای ارت صاعقه‌گیر استفاده کرد. همچنین در هنگام تحویل چاه ارت از پیمانکار اهم چاه باید زیر 2 باشد .

باید کلیه تجهیزات داخل رک و فضای سایت دارای ارت باشند. در صورت تایید کارشناس واحد نظارت بر راه‌اندازی، ارت تجهیزات را می‌توان به چاه ارت ساختمان و یا سرستون متصل کرد.
لازم است که به صورت دوره ای و در فواصل منظم کلیه اتصالات ارت و هم بندی توسط سنباده و یا فرچه سیمی تمیز و مجددا در محل خود محکم شوند.

نکات مهم درباره ارت دکل

نکته بسیار مهم: لازم است همیشه قبل از باز کردن هر اتصال ارت و یا هم بندی اطمینان پیدا کنیم که باز کردن اتصال در یک تجهیز و یا تابلو برق باعث ایجاد مشکل در تجهیزات و یا ایمنی افراد نمی شود.

بسیار دیده شده است که با باز کردن اتصال ارت در یک تجهیز و یا تابلو باعث برق گرفتگی افراد شده است.

در این خصوص نیاز است که قبل از باز کردن اتصال کابل ارت توسط آمپر متر کلمپ دار جریان عبوری از کابل اندازه گیری شود.
در یک سیستم ارت سالم در شرایط نرمال هیچ جریانی از کابل مذکور عبور نمی کند.

در خصوص کابل های هم بندی شده نیز پس از بازکردن پیچ اتصال کابل هیچگاه به طور همزمان به پیچ اتصال بدنه و کابل رها شده دست نزنید و کابل باز شده را بعد از باز کردن از پیچ به طور آزاد رها نکنید.

بلکه توسط مولتی متر ،ولتاژ مابین پیچ اتصال و کابل (سیم) باز شده را اندازه بگیرید و در صورتی که اختلاف پتانسیلی دیده نشد، می توانید عملیات سنباده زنی و تمیز کردن اتصالات را انجام دهید.

جمع بندی چاه ارت

در مهندسی برق، زمین یک نقطه مرجع در مدار الکتریکی است که از آن ولتاژ اندازه گیری می شود، یک مسیر برگشتی مشترک برای جریان الکتریکی یا یک اتصال فیزیکی مستقیم به زمین است.

یک الکترود ارت معمولی (سمت چپ لوله خاکستری)، متشکل از یک میله رسانا رانده شده به زمین. اکثر کد های الکتریکی مشخص می کنند که عایق روی هادی های ارت محافظ باید یک رنگ متمایز (یا ترکیب رنگ) باشد که برای هیچ هدف دیگری استفاده نمی شود.

مدار های الکتریکی ممکن است به دلایل مختلفی به زمین متصل شوند. قطعات رسانای در معرض تجهیزات الکتریکی به زمین متصل می شوند تا از کاربران در برابر خطر شوک الکتریکی محافظت کنند. اگر عایق داخلی از کار بیفتد، ممکن است ولتاژهای خطرناکی روی قطعات رسانا در معرض دید ظاهر شود. اتصال قطعات در معرض دید به زمین به قطع کننده های مدار (یا RCD) اجازه می دهد تا در صورت بروز خطا، منبع تغذیه را قطع کنند. در سیستم های توزیع نیروی برق، هادی زمین حفاظتی (PE) بخشی ضروری از ایمنی ارائه شده توسط سیستم ارتینگ است.

اتصال به زمین همچنین تجمع الکتریسیته ساکن را هنگام کار با محصولات قابل اشتعال یا دستگاه های حساس به الکترواستاتیک محدود می کند. در برخی از مدار های تلگراف و انتقال برق، خود زمین می تواند به عنوان یکی از هادی مدار مورد استفاده قرار گیرد و در هزینه نصب هادی برگشت جداگانه صرفه جویی شود.

برای اهداف اندازه گیری، زمین به عنوان یک مرجع پتانسیل ثابت (معقول) عمل می کند که می توان سایر پتانسیل ها را بر اساس آن اندازه گیری کرد. یک سیستم زمین الکتریکی باید قابلیت حمل جریان مناسب را داشته باشد تا به عنوان یک سطح مرجع ولتاژ صفر مناسب عمل کند. در تئوری مدارهای الکترونیکی، “زمین” معمولاً به عنوان منبع یا سینک بی نهایت برای شارژ ایده آل می شود که می تواند مقدار نامحدودی جریان را بدون تغییر پتانسیل جذب کند. در جایی که اتصال زمین واقعی دارای مقاومت قابل توجهی است، تقریب پتانسیل صفر دیگر معتبر نیست. ولتاژ های سرگردان یا اثرات افزایش پتانسیل زمین رخ خواهد داد، که ممکن است در سیگنال ها نویز ایجاد کند یا در صورت بزرگ بودن به اندازه کافی، خطر شوک الکتریکی ایجاد کند.

در خصوص نصب و راه اندازی چاه ارت میتوانید با ما تماس بگیرید.