راهنمای خرید تجهیزات شبکه, مقالات

بررسی تفاوت‌های روترهای تک باند، دو باند و سه باند

تفاوت‌های روترهای تک باند، دو باند و سه باند در چیست؟ در سال‌های اخیر، استفاده از اینترنت به بخش جدایی‌ناپذیر زندگی ما انسان‌ها تبدیل شده و پیشرفت تکنولوژی نیز در این زمینه، بسیار تاثیرگذار بوده است. امروزه، میلیون‌ها دستگاه هوشمند و سیستم‌های کامپیوتری برای عملکرد بهتر خود به اینترنت و WiFi نیاز دارند.

ارتباطات بی‌سیم در منازل و کسب و کارها، با قابلیت جابه‌جایی آسان و انعطاف‌‌پذیری در اتصال به دستگاه‌های مختلف، فعالیت‌ها را بیش از پیش آسان کرده‌اند؛ اما از طرفی، اتصال چندین دستگاه به اینترنت و مصرف آن، موجب ایجاد ترافیک و کندشدن سرعت اینترنت می‌شوند.

راه حل این مشکل، استفاده از روترهایی با فرکانس‌های مختلف و تعداد باند بیشتر است. می‌توانیم با استفاده از امواج رادیویی گوناگون، پهنای باند را افزایش داده و دستگاه‌های بیشتری را به روتر خود متصل کنیم؛ در دنیای WiFi، روترهای تک باند، دو باند و سه باند این امر را تسهیل کرده‌اند.

هنگام انتخاب یک روتر مناسب، نیاز است که شما میزان بودجه، نیاز شبکه و انتظار خود را از یک روتر در نظر بگیرید. در این مقاله قصد داریم به بررسی تفاوت‌های روترهای تک باند، دو باند و سه باند بپردازیم. همچنین با این موضوع که روتر چیست و چه قابلیت‌هایی دارد و نکات مهم برای خرید یک روتر مناسب بیشتر آشنا می‌شویم. پس تا انتهای این مطلب همراه ما باشید.

روتر چیست

روتر چیست؟

برای شروع، بهتر است بدانیم، روتر چیست و چه قابلیت‌هایی دارد؟ روتر(Router)، یک مسیریاب هدایت‌کننده است که می‌توان از آن به صورت فیزیکی و یا نرم‌افزار مجازی استفاده کرد. روتر، دو یا چند شبکه کامپیوتری را به هم متصل کرده و به نوعی مانند پستچی عمل می‌کند؛ داده‌ها را از مبدا دریافت کرده و پس از تجزیه و تحلیل اطلاعات، بسته داده‌ها را به مقصد(دستگاه هدف) می‌رساند.

روترها بر اساس جدول مسیریابی یا Routing Table، برای انتقال اطلاعات یا بسته‌ها بین دستگاه‌های مختلف عمل می‌کنند. در این پروتکل مسیریابی، اطلاعاتی مانند IP شبکه‌های موجود، آدرسIP مقصد، مسیر انتقال(Metric) و روتر بعدی(Next hop) قرار دارد.

فرق مودم و روتر در چیست؟ تفاوت روتر و مودم در این است که روترها توانایی ایجاد یک شبکه محلی را دارند و انتقال داده‌ها را بین یک یا چند شبکه انجام می‌دهند؛ اما مودم، دستگاه‌های کامپیوتری یا روترها را به اینترنت متصل می‌کند. به بیان دیگر، مودم مستقیما به اینترنت متصل می‌شود در حالیکه روتر با دریافت اینترنت از مودم، دستگاه‌های مختلف را به یکدیگر متصل می‌کند.

روترها در انواع گوناگونی روانه بازار شده‌اند که هر کدام، ویژگی‌ها و امتیازات مخصوص به خود را دارند. یکی از این تقسیم‌بندی‌ها بر اساس پهنای باند و فرکانس تولیدشده توسط روترها ایجاد شده است؛ بر این اساس، روترهای شبکه را می‌توان به صورت تک باند، دو باند و سه باند دسته‌بندی کرد.

روتر تک باند چیست؟ آشنایی با روتر تک باند و ویژگی‌های آن

آشنایی با روتر تک باند و ویژگی‌های آن

روتر تک باند چیست؟ زمانی که به یک روتر WiFi متصل می‌شوید، سیگنال‌های اینترنت توسط امواج رادیویی در یکی از دو فرکانس 2.4 یا 5 گیگاهرتز به دستگاه‌های مختلف، منتقل می‌شوند. روتر تک باند، یک باند فرکانس 2.4 گیگاهرتز برای ترافیک داده‌ها دارد و نسبت به روترهای دو باند و سه باند با محدودیت‌هایی مواجه است.

روترهای تک باند، باوجود اینکه مساحت کمی را پوشش می‌دهند اما در دسترس و مقرون‌به‌صرفه هستند؛ بنابراین برای برقراری اینترنت در محیط کار کوچک و کم‌ترافیک مثل منازل گزینه مناسبی محسوب می‌شوند. از انواع روترهای تک باند می‌توان روتر میکروتیک و دی‌لینک را نام برد.

نقات قوت روترهای تک باند

از نقاط قوت روترهای تک باند می‌توان به موارد زیر اشاره کرد:

۱- قیمت اقتصادی

یکی از اصلی‌ترین دلایل فروش بالای روترهای تک باند، قیمت مقرون‌به‌صرفه آن‌ها است.

۲- سازگاری

این روترها به گونه‌ای طراحی شده‌اند که تقریبا با طیف گسترده‌ای از دستگاه‌های بی‌سیم سازگاری دارند.

۳- آنتن‌دهی مناسب در مکان‌های کم‌ترافیک

فرکانس پایین این روترها به آن‌ها کمک کرده تا از موانع فیزیکی مانند دیوار، درب و… عبور کنند و بتوان تا شعاع مشخصی از آنتن‌دهی آن‌ها استفاده کرد.

نقاط ضعف روترهای تک باند

روترهای تک باند، معایبی نیز دارند که از جمله آن‌ها می‌توان موارد زیر را نام برد:

۱- سرعت پایین

به دلیل پشتیبانی این روترها از یک فرکانس، سرعت آن‌ها نسبت به روترهای دو باند و سه باند کمتر است.

۲- احتمال تداخل و قطعی اینترنت

سازگاری این روترها با بیشتر دستگاه‌های بی‌سیم، باعث ایجاد ترافیک و تداخل سیگنال‌ها در محیط‌های شلوغ می‌شود؛ در نتیجه سرعت اینترنت را کاهش می‌دهد و ممکن است در زمان اتصال با قطعی همراه باشد.

۳- پیشرفته‌نبودن امکانات

روترهای تک باند از امکاناتی مثل نظارت بر وضعیت اینترنت یا اولویت‌بندی دستگاه‌ها پشتیبانی نمی‌کنند.

روتر دو باند چیست؟ بررسی ویژگی‌های روتر دو باند

بررسی ویژگی‌های روتر دو باند

روتر دو باند چیست؟ روترهای دو باند علاوه بر پشتیبانی از فرکانس 2.4 گیگاهرتز، به طور همزمان از فرکانس 5 گیگاهرتز نیز پشتیبانی می‌کنند؛ در نتیجه، بهترین سرعت و پایداری را در اختیار شما قرار می‌دهند. فرکانس 5 گیگاهرتز بر روی استاندارد 802/11ac کار می‌کند و در بهترین حالت، حداکثر سرعت 2.167 مگابایت در ثانیه را ارائه می‌دهد.

فرکانس 2.4 گیگاهرتز، باوجود اینکه قدیمی‌تر است اما مساحت بیشتری را پوشش داده و امواج رادیویی این فرکانس، در عبور از موانع فیزیکی موفق‌تر هستند. در مقابل، فرکانس 5 گیگاهرتز، کمتر در معرض تداخل با دستگاه‌های مختلف است در نتیجه سرعت بیشتری را فراهم می‌کند و با ثبات‌تر است.

وجود این دو فرکانس در یک دستگاه، آن‌را به یک گزینه ایده‌آل برای گیمینگ، مکان‌های شلوغ و محیط‌های وسیع تبدیل کرده است؛ بنابراین، با استفاده از روترهای دو باند می‌توان بدون تداخل و به صورت همزمان به دستگاه‌های بیشتری متصل شد و انتقال داده سریع و اتصال بی‌وقفه را تجربه کرد.

امروزه، بسیاری از مدل‌های روترهای دو باند با فناوری MU-MIMO به بازار عرضه می‌شوند که ارتباط پایدار WiFi شما را با دیگر دستگاه‌ها بهبود می‌بخشند. پس به طور کلی، روترهای دو باند ارتقای قابل توجهی در عملکرد نسبت به همتای تک باند خود دارند. روترهای دو باند برندهای تی‌پی‌لینک و اکسس پوینت میکروتیک از بهترین مدل‌ها به شمار می‌روند.

مزایای روترهای دو باند

روترهای دو باند نیز امتیازات مثبتی دارند که عبارتند از:

۱- مصرف انرژی بهینه

روترهای دو باند توانایی جابه‌جایی بین باندها را دارند، به این معنا که با توجه به نیاز دستگاه، آن‌را به باند مناسب خود متصل می‌کنند؛ در نتیجه در مصرف برق صرفه‌جویی شده و باعث کاهش مصرف انرژی می‌شود.

۲- انعطاف‌پذیری در اتصال

در این روترها می‌توان در هر باند، شبکه‌های مستقل ایجاد کرد که در نتیجه آن، انعطاف‌پذیری شبکه بالاتر می‌رود. همچنین دستگاه‌های مختلف می‌توانند با پهنای باند مورد نیاز خود از روتر استفاده کنند.

۳- پهنای باند وسیع‌تر

پهنای باند دو برابری روترهای دو باند نسبت به روترهای تک باند، از دیگر مزیت‌های آن‌ها محسوب می‌شود. این روترها، برد گسترده‌تر و پایداری بیشتری نیز ارائه می‌دهند.

۴- سازگاری با دستگاه‌های مختلف

روترهای دو باند با دستگاه‌های بی‌سیم و سیستم‌های مدرن که شامل دستگاه‌های 5 گیگاهرتزی مانند PlayStation 4 Pro می‌شود، سازگاری دارند.

معایب روترهای دو باند

علاوه بر امتیازات مثبت، روترهای دو باند نقاط ضعفی نیز دارند از جمله آن‌ها می‌توان به قیمت گران‌تر آن نسبت به همتای تک باند خود اشاره کرد. از طرفی، فرکانس 5 گیگاهرتزی این روترها، برد کمتری را پوشش داده و در عبور از موانع ناموفق است؛ بنابراین تداخل بیشتری نسبت به فرکانس 2.4 گیگاهرتزی نشان می‌دهند. با پیشرفت تکنولوژی، تعداد دستگاه‌های سازگار با فرکانس 5 گیگاهرتز رو به افزایش است، در نتیجه ممکن است سرعت این روترها نیز با افزایش تعداد دستگاه‌های متصل به WiFi، با تداخل همراه باشند.

روتر سه باند چیست؟ آشنایی با روتر سه باند

آشنایی با روتر سه باند

روتر سه باند چیست؟ روترهای سه باند دارای یک باند 2.4 گیگاهرتز و دو باند 5 گیگاهرتز هستند که به همین دلیل برای سازمان‌ها و محیط‌های وسیع و امور پیشرفته بسیار کاربردی‌اند. هر باند 5 گیگاهرتزی در این روترها، قادر به ارائه حداکثر سرعت 2.166 مگابایت بر ثانیه هستند که آن‌ها را برای فعالیت‌هایی نظیر گیمینگ آنلاین و استریمینگ با کیفیت بالا مناسب کرده است.

به طور معمول، این دسته از روترها، مجهز به بالاترین تکنولوژی اتصال یعنی Linksys Smart Connect هستند و می‌توانند پهنای باند را به صورت بهینه‌تر مدیریت کنند؛ به کمک این تکنولوژی، با توجه به نیاز هر دستگاه، بهترین باند به آن اختصاص داده می‌شود و به موجب آن، عملکرد آن‌ها مطلوب‌تر خواهد بود.

روترهای سه باند بیشتر از روترهای دو باند، تداخل سیگنال‌ها را کاهش می‌دهند در نتیجه، می‌توان دستگاه‌های مدرن 5 گیگاهرتزی بیشتری را به آن‌ها متصل کرد.

امتیازات مثبت روترهای سه باند

این دسته از روترها نیز با مزایایی همراه هستند که در ادامه به شرح آن‌ها می‌پردازیم:

۱- پهنای باند وسیع

وجود سه باند مجزا باعث ایجاد پهنای باند وسیع‌تری شده و به موجب آن، اتصال دستگاه‌های بیشتر به صورت همزمان، تاثیری کمتری بر سرعت اینترنت دارند.

۲- اختصاصی‌کردن باندها

در این نوع روترها می‌توان هر باند را به یک دستگاه مشخص مانند لپ‌تاپ یا موبایل اختصاص داد.

۳- مجهزبودن به فناوری‌های پیشرفته

مجهزبودن به آخرین فناوری‌ها و پردازنده‌های قوی‌تر(CPU)، موجب شده است تا این روترها، فایل‌ها را سریع‌تر انتقال داده و مدیریت چندین دستگاه را آسان‌تر کنند. همچنین این ویژگی، روترهای سه باند را به یک گزینه ایده‌آل برای استیریمینگ، گیمینگ و فعالیت‌های حرفه‌ای تبدیل کرده است.

امتیازات منفی روترهای سه باند

روترهای سه باند معایبی نیز دارند که از جمله آن‌ها می‌توان موارد زیر را نام برد:

۱- قیمت بالا

این دسته از روترها نسبت به دو همتای دیگر خود، امکانات بیشتری را در اختیار کاربران خود قرار می‌دهند؛ بنابراین بدیهی است که قیمت آن‌ها به طور معمول، گران‌تر باشد.

۲- مصرف انرژی

وجود سه باند در این روترها ممکن است موجب مصرف انرژی بیشتر آن‌ها شود.

۳- اقتصادی‌نبودن برای برخی از کاربران

به دلیل اینکه روترهای سه باند بیشتر برای دستگاه‌‌های سازگار با باند 5 گیگاهرتزی مناسب هستند، خرید آن برای کاربرانی که امور سنگین و پیشرفته انجام نمی‌دهند و یا در محیط‌های کوچک فعالیت دارند، قابل توجیه نیست.

راهنمای خرید روترهای تک باند، دو باند و سه باند

راهنمای خرید روترهای تک باند، دو باند و سه باند

پس از آشنایی با روترهای تک باند، دو باند و سه باند و بررسی ویژگی‌ها و تفاوت‌های آن‌ها، اکنون می‌توانید با درنظرگرفتن فاکتورهای مهم برای خرید آن‌ها اقدام کنید. همان‌طور که بررسی کردیم، باندهای فرکانسی در سرعت اتصال به اینترنت و پوشش‌دهی یک روتر تاثیر زیادی دارند.

بنابراین یکی از عوامل تاثیرگذار در اتصال سریع‌تر و پایدارتر به اینترنت، وجود باندهای بیشتر در یک روتر است؛ که در این مورد، روترهای سه باند، نسبت به دو نوع دیگر برتری دارند. روترهای تک باند، مساحت بیشتری را پوشش داده، مناسب محیط‌های کوچک هستند و در مقابل سرعت اینترنت کمتری را فراهم می‌کنند.

همچنین، سازگاری یک روتر با دستگاه‌های مختلف و تداخل کمتر در محیط‌های پرترافیک از دیگر موارد مهم در انتخاب یک روتر به شمار می‌روند؛ اگر در محیط کسب و کار یا منزل خود، دستگاه‌های بی‌سیم زیادی وجود ندارد و یا فعالیت‌های سنگین و پیشرفته‌ای انجام نمی‌دهید، روترهای دو باند گزینه مناسبی برای شما هستند.

البته در نظر داشته باشید، با پیشرفت تکنولوژی و ساخت دستگاه‌های بیشتری که سازگار با فرکانس 5 گیگاهرتز هستند، خرید روترهایی با باند بیشتر و امکانات بالاتر، نوعی سرمایه‌گذاری به شمار می‌رود. اگر محدودیتی در بودجه خود ندارید، خرید روترهای سه باند با سرعت و عملکرد بالا، بهترین انتخاب برای شما خواهد بود.

سخن پایانی

در این مقاله به بررسی تفاوت‌های روترهای تک باند، دو باند و سه باند پرداختیم. همچنین با موضوعاتی مانند مزایای و معایب هر یک از این روترها آشنا شدیم. اگر می‌خواهید سرعت، پوشش‌دهی بیشتر و اتصال پایدار برای اینترنت خود داشته باشید، روترهای دو باند و سه باند مناسب نیاز شما هستند.

البته به طور کلی، انتخاب یک روتر به بودجه، نیاز شبکه و کاربرد مورد نظر شما بستگی دارد. طبیعتا اگر در محیط کاری کوچکی فعالیت دارید و یا برای امور روزانه مانند وب‌گردی یا ارتباط با عزیزان خود نیاز به انتخاب یک روتر دارید، روترهای تک باند مقرون‌به‌صرفه هستند.

آشنایی با ویژگی‌های هر یک از روترهای تک باند، دو باند و سه باند و مقایسه آن‌ها با یکدیگر، در انتخاب یک روتر مناسب کمک شایانی به شما می‌کند. در فروشگاه اینترنتی هنر توسعه و ارتباطات شایگان، شما می‌توانید انواع روترها را بررسی کرده و در صورت نیاز، از مشاورین متخصص این مجموعه برای خرید خود کمک بگیرید.