بر اساس جدیدترین گفتههای ارتباطات، پروژه عظیم فیبر نوری منازل و کسبوکارها از سال گذشته آغاز شده است. هم اکنون در ۱۰۰ شهر کشور به اتمام رسیده و در حال حاضر ۴.۵ میلیون خانوار از خدمات این پروژه بهره میبرند.
فیبر نوری چیست؟
فیبر نوری یا (Fiber To The x) FTTx، از جمله روشهای دسترسی به اینترنت پرسرعت است که به جای کابلهای مسی از کابل فیبر نوری استفاده میشود. بر اساس روش FTTx، ارائه خدمات کابل به محل یا عنوانی که جایگزین x میشود، بستگی دارد. به عنوان مثال اگر جایگزین x کلمه home باشد یعنی در مدل (Fiber To The Home) FTTH، کابل کشی تنها تا منزل فرد یا کاربر انجام میشود. در واقع میتوان گفت که در طول مسیر مخابرات تا خانه کاربر به جای کابلهای مسی از کابلها فیبر نوری استفاده میشود.
ولی در مدل (Fiber To The Building) FTTB، کابلهایی که در مسیر مخابرات تا ساختمان فرد وجود دارد، از نوع فیبر نوری است. سپس کاربر خدمات مربوطه را از کابل مسی (معمولا VDSL) دریافت میکند. اما روش دیگری نیز تحت عنوان (Fiber To The Cabinet) FTTC وجود دارد. در این مدل کابل کشی فیبر نوری تا نزدیکترین کافو به کاربر که معمولا در فاصله کمتر از ۵۰۰ متر است، انجام میشود. سپس کابر به کمک از فناوریهای DSL (نظیر VDSL) به شبکه متصل میشود و از خدمات آن بهره میبرد.
تاکنون چند شهر به فیبر نوری مجهز شدهاند؟ (سال ۱۴۰۲)
به همین منظور عیسی زارع پور – وزیر ارتباطات و فناوری اطلاعات- در دومین رویداد ملی صنعت دانش بنیان بیان کرد: برای فراهم نمودن زیرساخت مناسب در کشور، پروژه بزرگ فیبر نوری منازل و کسب و کارها از سال گذشته شروع شده و هم اکنون در ۱۰۰ شهر به اتمام رسیده است و در حال حاضر ۴.۵ میلیون خانوار از این خدمات بهره مند شدهاند.
مطابق آخرین اظهارات وزارت ارتباطات و فناوری اطلاعات، سرعت شبکه در این شهرها نزدیک به هزار مگابیت بر ثانیه است. در واقع مردم این ۱۰۰ شهر از سرعت ۱۰۰۰ مگابایت بر ثانیه بهره میبرند. همچنین وی اظهار نمود که تا پایان این دولت کلیه شهرهای ایران میتوانند از خدمات این پروژه بهره ببرند.
همچنین طبق آخرین پستی که زارع مور در یکی از شبکههای اجتماعی داخلی منتشر کرده است، طرح ملی فیبر نوری در جزیره ابوموسی نیز آغاز شد. وی در پست خود بیان کرده است که:
“امروز طرح فیبر نوری منازل و کسبوکارها در جزیره زیبای ابوموسی در حال اجراست تا امکان ارائه سرعتهای چند صد مگابیت بر ثانیهای به هموطنان ساکن این جزیره فراهم شود.”
بودجه سال ۱۴۰۲ و تجهیز شهرها به فیبر نوری
همچنین باید خاطر نشان کرد که طبق آمار بدست آمده از لایحه بودجه سال آینده، بخشی از بودجه کشور به این پروژه تخصیص داده شده است. در تبصره ۱۳ لایحه بودجه سال ۱۴۰۳ بیان شده است:
به منظور تسریع و تسهیل سرمایهگذاری بخش خصوصی در توسعه شبکه فیبر نوری کشور، معابر شهری و خارج از شهری را حداکثر ۱۵ روز پس از دریافت تقاضای کاربر معرفی شده از سمت وزارت ارتباطات و فناوری اطلاعات و صرفاً با رعایت شرایط و ضوابط و تعرفههای مصوب کمیسیون تنظیم مقررات ارتباطات ارائه کنند.
قسمتهای دیگری از این تبصره:
به منظور تسریع و تسهیل سرمایهگذاری بخش خصوصی در توسعه شبکه فیبر نوری کشور، وزارت نیرو با همکاری وزارت ارتباطات فناوری اطلاعات (سازمان تنظیم مقررات و ارتباطات رادیویی) مکلفاند؛ استانداردها، ضوابط و تعرفههای عبور تار (فیبر)های نوری هوایی کاربران مذکور از طریق تیرها و دکلهای برق را با رعایت اصول امنیتی و پدافند غیرعامل حداکثر ظرف دو ماه به تصویب هیأت وزیران برساند.
-
مفصل فیبر نوری خاکی 24Core21.000.000 ریال
-
پیگتیل فیبر نوری 1.5 متر LC SM235.000 ریال
-
پچ پنل فیبر نوری 24 پورت داپلکس نگزنس10.500.000 ریال
-
آداپتور فیبر نوری SC260.000 ریال
-
کابل فیبر نوری نگزنس 12 کور سینگل مود280.000 ریال
-
ماژول فیبر نوری سیسکو Cisco GLC-T5.500.000 ریال