شبکه و فناوری

سرور خانگی چیست؟ + بررسی معایب و مزایا و انواع آن

سرور خانگی چیست؟

سرور خانگی چیست؟ سرور خانگی به عنوان یک پیشرفت فناوری در دنیای امروز برای افراد خانواده یک شبکه خصوصی در منزل ایجاد می‌کند. سرور خانگی امکان اشتراک‌گذاری اطلاعات، فایل‌ها و منابع دیگر بین دستگاه‌های متصل را فراهم می‌سازد. این ابزار تکنولوژی، با داشتن امکانات کاربردی، امنیتی و قابلیت اطمینان به کاربران این امکان را می‌دهد تا به بهترین شکل ممکن از خدمات و منابع مختلف در داخل خانه خود بهره‌مند شوند. در ادامه مقاله، به تعریف سرور خانگی، مزایا و معایب آن پرداخته خواهد شد پس تا انتهای مقاله، با ما همراه باشید.

اگر نمی‌دانید سرور چیست، ابتدا مقاله “سرور چیست؟ آیا کسب و کار من نیاز به خرید سروردارد؟” را بخوانید. سپس به سراغ ادامه مطلب سرور خانگی چیست بروید!

سرور خانگی چیست؟ چه کاربردی دارد؟

یکی از مهم‌ترین تجهیزات شبکه کامپیوتری، سرور است. سرور مسئول ارائه خدمات، اطلاعات و سرویس‌دهی به سایر سیستم‌های متصل است. به‌طور کلی، سرور خانگی به عنوان سرویس‌دهنده در شبکه محلی معرفی می‌شود و سیستم‌هایی که از سرور، اطلاعات دریافت می‌کنند، به عنوان کلاینت (client) شناخته می‌شوند. سرورهای خانگی همان شبکه‌های کامپیوتری کوچک در خانه  یا اداره هستند که  باعث سهولت استفاده کاربران از اطلاعات سرور می‌شوند. 

اما باید توجه داشت که سیستم سرور باید از نظر سخت‌افزاری مانند رم، هارد و پردازنده قوی‌تر از سایر سیستم‌ها باشد. واضح است که سرور، منبع اطلاعات و ارائه‌دهنده خدمات به دیگر سیستم‌ها است پس باید هاردی قوی برای فضای ذخیره‌سازی داشته باشد. همچنین برای مدیریت کلاینت‌ها و ارائه سریع خدمات به آن‌ها، باید از اینترنت با پهنای باند بالا استفاده شود. در غیر این صورت، عملکرد سیستم ممکن است مختل شود و سرور نتواند به درستی به نیازهای سیستم‌های متصل به خود، پاسخ دهد. اما اینکه داشتن یک سرور خانگی چه اهمیتی برای کاربران دارد را در ادامه مقاله به صورت دقیق توضیح خواهیم داد.

اهمیت استفاده از سرور خانگی

اکنون، فضای دیجیتال و اینترنت نقش بسیار مهمی در زندگی و کسب و کار افراد ایفا می‌کند. داشتن یک سرور خانگیِ مناسب نیز برای پشتیبانی از وب‌سایت‌های شخصی برای برخی افراد اهمیت زیادی دارد. از جمله دلایل اصلی برای نیاز به سرور خانگی، موارد زیر را می‌توان نام برد:‌

  •  سرور وب: به‌کارگیری سرور خانگی برای میزبانی از وب سایت‌های شخصی 
  • سرور گیمینگ: پشتیبانی از بازی‌های چند نفره، مخصوص افرادی که از سرور خانگی برای گیمینگ استفاده می‌کنند.
  • سرور رسانه خانگی: به‌کارگیری سرور خانگی برای نمایش‌های تلویزیونی و فیلم‌های آنلاین مخصوص علاقه‌مندان در این عرصه اهمیت بالایی دارد.
  • سرور دانلود: اهمیت سرور خانگی برای دانلودها و مدیریت کردن تورنت‌ها 
  • سرور بکاپ: سرور خانگی برای بکاپ‌گیری از دستگاه‌ها که برای داشتن و ذخیره اطلاعات، بسیار اهمیت دارد.
  • سرور ابر فایل: با استفاده از سرور خانگی می توان برای ذخیره‌سازی و دسترسی به فایل‌ها از طریق اینترنت بهره برد.

با توجه به موارد بالا می‌توان گفت که سرور خانگی برای برخی افراد از اهمیت ویژه‌ای برخوردار است. قطعاً استفاده از آن برای کاربران، مزیت‌هایی دارد که در ادامه به مزیت‌های آن خواهیم پرداخت.

۶ مزایای برتر استفاده از سرور خانگی

استفاده از سرور خانگی برای کاربران دارای مزیت‌های متعددی است که برخی از این مزایا عبارتند از:

  1. کنترل آسان سرور خانگی، اصلی‌ترین مزیتی است که استفاده از این سرورها به همراه دارد. کاربرانی که به این نوع سرورها دسترسی دارند، می‌توانند بدون رعایت شرایط خدمات شرکت‌های تجاری وب ‌هاستینگ، به آپلود محتواهای مختلف بپردازند.
  2. یکی دیگر از مزایای خوب سرور خانگی این است که برای استفاده از آن نیازی به سیستم عامل خاص نیست و می‌توان از انواع سیستم‌عامل‌ها مانند ویندوز، مک و لینوکس برای راه‌اندازی آن استفاده کرد.
  3. قابل ذکر است که سرورهای خانگی وظیفه خدمات‌رسانی به تعداد کمتری از کلاینت‌ها را بر عهده دارند. به همین دلیل، استفاده از آن‌ها برای میزبانی وب‌سایت‌های محلی با ترافیک بازدید کمتر، می‌تواند بازدهی قابل توجهی را به همراه داشته باشد.
  4. از دیگر مزایای مهم سرور خانگی می‌توان به توان پردازشی بالا، سرعت پردازش قابل توجه و دسترسی کامل  و آسان به اطلاعات در دیگر سیستم‌های متصل، اشاره کرد.
  5. اشتراک‌گذاری آسان با استفاده از سرور خانگی مانند فایل‌ها، ویدیوها و دیگر اطلاعات 
  6. با مدیریت اطلاعات بر روی سرور خانگی، امنیت اطلاعات افزایش می‌یابد و فایل‌ها در سرور از امنیت بالایی برخوردار خواهند بود. 

به طور کلی، استفاده از سرور خانگی برای برخی افراد می‌تواند به بهبود مدیریت اطلاعات، افزایش امنیت و تسهیل اشتراک گذاری اطلاعات بین کاربران کمک کند.

معایب استفاده از سرور خانگی 

گفتنی است که هر وسیله الکترونیکی، علاوه بر داشتن مزایا، قطعاً دارای معایبی نیز هست. سرور خانگی نیز، که یکی از پرکاربردترین ابزارهای الکترونیکی است که از این قاعده مستثنی نیست. در این بخش، به معایب داشتن سرور خانگی اشاره خواهیم کرد تا شما با دقت و بررسی دقیق، بتوانید تصمیم درستی بر اساس نیازهای خود نسبت به راه‌اندازی سرور خانگی بگیرید.

  • با توجه به مشکلاتی که در سرورهای خانگی با آن مواجه می‌شویم، لزوم هاست کردن مطابق با قوانین کشور است. به عبارت دیگر، اگر کاربری محتواها یا عملیات غیر قانونی داشته باشد، قطعاً با مشکلات فراوانی روبرو خواهد شد.
  • سرعت سرورهای خانگی بسیار کمتر از سیستم‌های پیشرفته است. به همین دلیل، امکان پشتیبانی از سایت‌های محبوب و پربازدید با استفاده از آن ممکن نیست. برای انجام این کار باید به سرورهای قدرتمند دسترسی داشته باشید زیرا سرعت سرور خانگی کافی نیست.
  • سرورهای خانگی در مقایسه با سرورهای حرفه‌ای، سطح اطمینان کمتری دارند و به همین دلیل امکان حذف اطلاعات در صورت عدم بکاپ‌گیری مناسب، قطعی برق، خرابی هارد وجود دارد. به‌عبارت ساده‌تر در چنین شرایطی به‌طور دائمی فایل‌های خود را از دست خواهید داد. 
  • از معایب دیگر می‌توان گفت که اگر کاربری تصمیم به استفاده از سرور خانگی برای میزبانی از وب‌سایت داشته باشد، باید از  IPهای استاتیک استفاده کند. زیرا با تغییر آدرس  IP، نام دامنه را به راحتی نمی‌توان تنظیم مجدد کرد و این می‌تواند منجر به مشکلاتی شود.
  •  از آنجا که سرور باید به صورت شبانه روزی روشن و در دسترس باشد، ممکن است در اثر فشار بالا و تولید گرما، مزاحمت‌های صوتی ایجاد کند.
  • سرور خانگی اگرچه می‌تواند از نظر هزینه‌ها بسیار به صرفه‌تر از سرورهای پیشرفته و جدید باشد و با استفاده از یک کامپیوتر قدیمی قابل ایجاد و راه‌اندازی باشد. اما ممکن است میزان مصرف برق آن زیاد باشد و باعث افزایش هزینه‌های برق مصرفی شود. 
  •  احتمال خرابی و تهدیدات امنیتی در سرور خانگی نشان می‌دهد که استفاده از کامپیوترهای خانگی به عنوان سرور، ممکن است انتخاب درستی نباشد. در واقع این موارد می‌توانند به مشکلات جدی امنیتی، از دست رفتن داده‌ها و قطعی دسترس، منجر شوند. 

نکته قابل تأمل در اینجا این است که هر چقدر که استفاده از سرور خانگی با داشتن مزایایی همچون توان پردازشی بالا، امنیت اطلاعات، دسترسی آسان و سرعت پردازش مناسب باشد. اما با در نظر گرفتن معایب این سرورها، استفاده از آن‌ها نیازمند داشتن آگاهی کامل و اطلاعات جامع است. 

معرفی انواع سرور خانگی

برای آشنایی با نحوه راه اندازی سرور خانگی، باید با انواع این شبکه‌ها هم آشنا شوید. شبکه‌های خانگی را می‌توان به سه نوع تقسیم کرد:

  • شبکه خانگی سیمی:

در این شبکه، دستگا‌ه‌ها با استفاده از کابل شبکه به هم یا به مودم، متصل می‌شوند. اتصال مستقیم دستگاه‌ها به یکدیگر با استفاده از کابل، می‌تواند یک ارتباط پایدار و پرسرعت را بین آن‌ها فراهم کند. کابل‌های شبکه انواع مخلتفی دارند. برای آشنایی با انواع کابل شبکه و انتخاب بهترین نوع کابل برای شبکه خانگی، به لینک زیر مراجعه کنید:

  • شبکه خانگی بی‌سیم:

در این نوع از شبکه خانگی، ارتباط دستگاه‌ها با استفاده از امواج رادیویی برقرار می‌شود. امواج رادیویی، شما را از قید و بندهای اتصال با کابل، رها می‌کنند.  رایج‌ترین روش برقراری ارتباط بی‌سیم در یک شبکه خانگی، استفاده از امواج Wi-Fi است. امواج وای فای با استفاده از دستگاهی به نام مودم ایجاد می‌شوند. دستگاه‌هایی که از نسل ششم وای فای پشتیبانی می‌کنند، می‌توانند داده‌ها را با سرعت ۹.۶ گیگابیت بر ثانیه هم منتقل کنند.

  • شبکه خانگی ترکیبی:

در این نوع از شبکه خانگی، هم از کابل شبکه و هم از امواج رادیویی برای اتصال دستگاه‌ها به یکدیگر استفاده می‌شود. برای مثال ممکن است تلویزیون یا کنسول بازی را با استفاده از کابل به مودم وصل کنید؛ ولی اتصال دستگاه‌هایی مثل لپتاپ و گوشی، از طریق وای فای انجام شود.

این که پس از آشنایی با نحوه راه اندازی شبکه خانگی از چه روشی برای اتصال دستگاه‌های موجود در خانه به یکدیگر استفاده کنید، بستگی به نیاز و هدف شما از ایجاد شبکه دارد.

برای مثال اگر مودم شما در نزدیکی کامپیوتر رومیزی شما قرار گرفته،‌ بهتر است آن را با کابل به مودم وصل کنید تا سرعت بالاتری را هنگام اتصال به اینترنت تجربه کنید. ولی اهالی خانه که در اتاق‌ها و طبقات مختلف آن پراکنده شده‌اند، بهتر است با استفاده از امواج وای فای به شبکه خانگی وصل شوند.

جمع‌بندی

در این مقاله به تعریف سرور خانگی و مزایا و معایب آن پرداختیم. همانطور که گفته شد سرور خانگی، یک منبع اطلاعاتی در شبکه محلی کامپیوتری محسوب می‌شود که سیستم‌های دیگری به آن وصل هستند. در واقع این اتصال بین سرور و دیگر سیستم‌ها موجب  دسترسی آسانِ کاربران به فایل‌ها و داده‌های سرور می‌شود. البته داشتن سرور خانگی از مزایای برخوردار است که  می‌توان به پشتیبانی از وب‌سایت‌های شخصی، پشتیبانی از بازی‌های چند نفره و نمایش‌های تلویزیونی اشاره کرد. با این حال، سرور خانگی معایبی نیز دارد که از جمله آن‌ها مصرف برق زیاد، احتمال خرابی و تهدیدات امنیتی است.