اخبار فناوری

هر آنچه باید درباره اینترنت استارلینک بدانید

هر آنچه باید درباره اینترنت استارلینک بدانید

مطلب “هر آنچه باید درباره اینترنت استارلینک بدانید” توسط مجموعه هنر توسعه و ارتباطات شایگان برای اطلاعات بیشتر شما و برای افراد علاقه‌مند به اخبار فناوری نوشته شده است. مجموعه هنر توسعه و ارتباطات شایگان، فعال در حوزه فروش انواع تجهیزات شبکه اعم از تجهیزات ویپ، کابل شبکه، تجهیزات فیبرنوری و متعلقات و… است. همچنین اگر قصد نصب و راه اندازی خدمات ویپ را دارید نیز می‌توانید از این مجموعه کمک کنید. در نظر داشته باشید که لیست قیمت دکل مهاری در این وبسایت بروز است و می‌توانید با مراجعه به آن صفحه فهرست را مشاهده کنید.

———————————————————————————————————————————————————–

اینترنت استارلینک تبدیل به یکی از موضوعات داغ این روزها شده و کمتر کسی است که اسم آن را نشنیده باشد. استارلینک عبارت است از مجموعه‌ای از ماهواره‌های متصل به هم که پوشش جهانی اینترنت پرسرعت را در دستور کار خود قرار داده است. شرکت اسپیس ایکس (SaceX) در پشت پرده طراحی و اجرای استارلینک قرار دارد. این شرکت، تحت مالکیت یکی از مشهورترین چهره‌های این روزهای دنیای فناوری یعنی ایلان ماسک قرار دارد. شایعات زیادی درباره استارلینک و نحوه سرویس‌دهی آن در ایران هم وجود دارد. در این مطلب می‌خواهیم نگاهی به ماهیت استارلینک، نحوه کار، قیمت و این که آیا این سرویس در اختیار ایرانیان قرار می‌گیرید یا نه، صحبت کنیم. با ما همراه باشید.

اینترنت استارلینک چیست؟

استارلینک، یک اینترنت ماهواره‌ای است که توسط شرکت اسپیس ایکس که ایلان ماسک آن را در سال ۲۰۰۲ میلادی تأسیس کرده، ارائه می‌شود. اسپیس ایکس در حوزه اکتشافات فضایی و مخابراتی فعالیت می‌کند و مشغول طراحی، تولید و پرتاب راکت‌ها و فضاپیماهای مختلف است. Space-X همکاری نزدیکی هم با ناسا (NASA یا همان اداره کل ملی هوانوردی و فضا) دارد و نیازهای ایستگاه فضایی بین‌المللی (شامل انتقال فضانوردان و تجهیزات) هم توسط راکت‌های این شرکت تأمین می‌شود.

اسپیس ایکس از سال ۲۰۱۹ میلادی مشغول پرتاب ماهواره‌های استارلینک به فضاست و موفق شده تا جولای سال ۲۰۲۳ بیش از چهار هزار و پانصد ماهواره استارلینک را در مدار پایینی زمین رها کند. استارلینک بر روی ارائه اینترنت پرسرعت و تبادل داده با حداقل تأخیر ممکن، تمرکز کرده است. هدف اسپیس ایکس از ارائه این سرویس، دسترسی کاربران نقاط دورافتاده و برون‌شهری به اینترنت است. 

اینترنت ماهواره ای استارلینک چگونه کار می‌کند؟

همانطور که گفتیم، استارلینک از مجموعه‌ای از ماهواره‌های کوچک که در مدار پایینی زمین قرار گرفته‌اند تشکیل شده است. این ماهواره‌ها در ارتفاع تخمینی ۳۴۰ تا ۱۲۰۰ کیلومتری از زمین در حال گردش هستند. وجود ماهواره‌ها در مدار پایینی زمین، باعث می‌شود تا تبادل داده با زمین با تأخیر بسیار کمی انجام شود. برای راه‌اندازی اینترنت استارلینک، نیازی به خرید روتر شبکه یا سوییچ شبکه ندارید. کاربران استارلینک روی زمین باید یک ایستگاه یا ترمینال (Terminal) را برای دریافت اینترنت استارلینک، تهیه کنند. به این ترمینال، آنتن آرایه فازی یا دیش استارلینک هم می‌گویند. این آنتن طوری طراحی شده تا بتواند به صورت خودکار و بسیار دقیق، حرکت ماهواره‌های بالای سر خود را رهگیری کند. 

در آنتن‌های استارلینک، از یک فناوری به نام شکل‌دهی پرتو یا Beamforming استفاده شده است. به لطف این فناوری، آنتن استارلینک می‌تواند جهت خود را به صورت پویا با ماهواره‌هایی که در نزدیکی محل زندگی کاربر قرار دارند، هماهنگ کند. این هماهنگی، اجازه اتصال پایدار به اینترنت را برای کاربر استارلینک فراهم می‌کند. 

سیستم مدیریت ماهواره‌های استارلینک، آن‌ها را به صورت یکپارچه مدیریت می‌کند؛ بنابراین با جابه‌جایی ترمینال یا اضافه شدن کاربران جدید به استارلینک نحوه توزیع ماهواره‌ها و حرکت آن‌ها برای ارائه سرویس پایدار به هر منطقه، تنظیم می‌شود. دسترسی ماهواره‌ها به اینترنت، از طریق شبکه‌ای از ایستگاه‌های زمینی انجام می‌شود. این ایستگاه‌ها به صورت استراتژیک در نقاط مختلف زمین توزیع شده‌اند.

مزایا استارلینک
مزایا استارلینک

مزایای اینترنت استارلینک

اینترنت پرسرعت استارلینک کاملا برای کاربردهایی مثل برگزاری جلسات آنلاین و انجام بازی‌های آنلاین، مناسب است. به صورت کلی می‌توانیم مزایای استارلینک را در موارد زیر خلاصه کنیم:

  • پوشش جهانی: استارلینک با هدف پوشش اینترنت برای تمامی دنیا و حتی نقاطی که هیچ‌گونه دسترسی به اینترنت ندارند، طراحی شده است.
  • تأخیر بسیار پایین: فعالیت ماهواره‌های استارلینک در مدار پایینی زمین، باعث شده تا تأخیر تبادل اطلاعات با زمین نسبت به سایر انواع ماهواره‌ها، کمتر باشد.
  • پهنای باند وسیع: استارلینک با هدف ارائه اینترنت پرسرعت به تعداد زیادی از کاربران به صورت هم‌زمان طراحی شده است.

اما بهره بردن از این مزایا چه هزینه‌ای دارد؟ آیا استارلینک رایگان است؟

آیا استفاده از اینترنت ماهواره ای استارلینک رایگان است؟

خیر! برای استفاده از اینترنت استارلینک باید ماهانه مبلغ ۱۱۰ دلار را پرداخت کنید. برای خرید دیش استارلینک هم باید مبلغ ۵۹۹ دلار را پرداخت کنید. به این مبالغ، ۵۰ دلار را هم بابت ارسال سخت‌افزار به درب منزل خود اضافه کنید. 

ممکن است این مبالغ، به نظر شما کمی بالا به نظر بیاید؛ به خصوص که سرعت استارلینک در آمریکا از سرعت اینترنت فیبر نوری هم کمتر است. اما باید بگوییم که پرتاب و نگهداری از ماهواره‌های استارلینک، بسیار هزینه‌بر است. همچینن ماسک معتقد است که برای دسترسی به اینترنت در مکان‌هایی که هیچ‌گونه تجهیزات ارتباطی در آنجا وجود ندارد، باید چنین هزینه‌ای را متحمل شد.

ممکن است در آینده و با فراگیر شدن سرویس استارلینک، حق اشتراک آن هم کاهش پیدا کند. همچنین اسپیس ایکس می‌خواهد تا با استفاده از روش‌های جدید، هزینه‌های تولید ترمینال‌ها (و در نتیجه قیمت نهایی) را کاهش دهد.

مراحل راه‌اندازی اینترنت استارلینک
مراحل راه‌اندازی اینترنت استارلینک

مراحل راه‌اندازی اینترنت استارلینک

پس از تهیه ترمینال استارلینک، راه‌اندازی آن بسیار ساده است و طی مراحل زیر انجام می‌شود:

  • پیدا کردن یک فضای آزاد
  • باز کردن جعبه ترمینال و سرهم کردن آن
  • روشن کردن دستگاه
  • دانلود اپلیکیشن استارلینک برای گوشی هوشمند و اتصال به شبکه استارلینک

اما با تهیه تجهیزات استارلینک، می‌توانیم در هر نطقه‌ای از دنیا به اینترنت استارلینک متصل شویم؟

کاربران کدام نقطه از دنیا می‌توانند از خدمات استارلینک استفاده کنند؟

با مراجعه به وبسایت استارلینک، می‌توان نقاط تحت پوشش این سرویس را مشاهده کرد. استارلینک ۹۹.۵ درصد از آمریکا و بیش از ۷۰ کشور دیگر را پوشش می‌دهد. طبق بررسی‌ها، سرعت دانلود استارلینک در بیش از ۱۴ کشور دنیا، به بالای ۱۰۰ مگابیت بر ثانیه رسیده است. در نقشه کشورهای تحت پوشش، خبری از کشور ایران نیست. اما آیا پای استارلینک هیچ‌وقت به ایران باز نخواهد شد؟

آیا پای اینترنت استارلینک به ایران هم می‌رسد؟
آیا پای اینترنت استارلینک به ایران هم می‌رسد؟

آیا پای اینترنت استارلینک به ایران هم می‌رسد؟

گزارش‌های ضدونقیضی از ورود غیرقانونی ترمینال‌های استارلینک به ایران و فعال شدن ۸۰۰ ترمینال در ایران به گوش رسیده است. حتی خود ایلان ماسک هم در توییتی در شبکه ایکس (توییتر سابق)، خبر از فعال شدن ترمینال‌های استارلینک در ایران داده است. قبلاً هم او به دنبال لغو تحریم‌های مربوط به خدمات استارلینک، علیه ایران بود. 

وزیر ارتباطات ایران از فعالیت اینترنت ماهواره‌ای و اپراتورهای فعال در این زمینه استقبال کرده است؛ البته به شرطی که آن‌ها حاضر به پذیرش قوانین سرزمینی ایران باشند. با نگاهی به وضعیت فعلی اینترنت ایران و محدودیت‌های فراوان، بسیار بعید به نظر می‌رسد که شرکت اسپیس ایکس حاضر به همکاری با دولت ایران و تعیین نمایندگی در کشور ما باشد. 

قبلا هم صحبت‌هایی از فعالیت قانونی شرکت‌هایی مثل متا (شرکت مادر فیسبوک، اینستاگرام و واتساپ) و آلفابت (شرکت مادر گوگل) در ایران شده بود؛ اما هیچ‌کدام از آن‌ها تاکنون حاضر به تعیین نماینده و فعالیت قانونی در ایران نشده‌اند. 

هم‌اکنون نمی‌توان زمان دقیقی را برای ارائه اینترنت استارلینک به صورت رسمی در ایران تعیین کرد. باید منتظر بمانیم و ببینیم که آیا چالش‌هایی مثل تحریم، از جلوی پای مردم کشور ما برداشته می‌شود یا نه. 

استارلینک، چالش‌ها و آینده

اینترنت استارلینک از آغاز فعالیت خود با چالش‌های زیادی دست‌وپنجه نرم کرده است. مهم‌ترین چالش‌های گسترش استارلینک، هزینه بالای پیاده‌سازی آن و سازگاری با قوانین کشورهای مختلف بوده است. همچنین ارسال تعداد زیادی از ماهواره‌ها به مدار پایینی زمین هم چالش‌های خاص خودش را دارد. بعضی از انجمن‌های فضایی در سطح دنیا، از افزایش تعداد ماهواره‌ها و بروز مشکل در رصد فضای پیرامون زمین، ابزار نگرانی کرده‌اند. نظر شما درباره آینده استارلینک چیست؟ آیا پای استارلینک به ایران باز می‌شود؟ نظرات خود را در بخش نظرات همین صفحه، با سایر کاربران هنر توسعه و ارتباطات شایگان به اشتراک بگذارید.

در حال حاضر که استارلینک به ایران نیامده است، برای خرید مودم مخابراتی با قیمت مناسب و با کیفیت روی دکمه زیر کلیک کنید.

سوالات متداول 

۱. اینترنت استارلینک چیست؟

استارلینک یک سرویس ماهواره‌ای است که با هدف ارائه اینترنت پرسرعت به تمامی نقاط دنیا (حتی نقاط دورافتاده) طراحی و پیاده‌سازی شده است.

۲. آیا اینترنت استارلینک رایگان است؟

خیر. برای استفاده از استارلینک باید اشتراک ماهانه پرداخت کنید. همچنین برای تهیه و ارسال تجهیزات آن هم باید مبلغ تعیین شده توسط اپراتور را پرداخت کنید.