فایل سرور ( FTP )

فایل سرور ( FTP ) ، یک روش ارسال فایل بصورت آنلاین است. مثلا تصور کنید شما در حال استفاده از سایت شایگان هستید و جستجوگر شما از پروتکل HTTP استفاده میکند. اما در واقع چندین پروتکل دیگر نیزدر حال  فعالیت هستند که با همدیگر اینترنت را تشکیل می دهند. به عنوان مثال می توان از IMAP و POP3 که کلاینت ها از آنها برای ارسال و دریافت ایمیل استفاده میکنند نام برد. FTP یکی دیگر از این پروتکل ها است و اختصار  File Transfer Protocol می باشد.

این پروتکل یکی از قدیمی ترین پروتکل ها است که امروزه همچنان استفاده می شود همچنین یک روش راحت برای جابجائی فایلها نیز به شمار می رود. فایل سرور یا همان FTP Server دسترسی به پوشه ها را در اختیار ما قرار می دهد. کلاینتها به این سرور با استفاده از   FTP client وصل می شوند و به شما اجازه دانلود و آپلود فایل در سرور را می دهند. ممکن است برخی از کاربران اینترنت  هرگز از FTP استفاده نکنند اما برای کسانی که میخواهند یک وب سایت بسازند یک ابزار ضروری بحساب می آید.

FTP برای چیست؟

FTP یک ابزار مفید است برای انتقال اطلاعات از کامپیوتری که شما بر روی آن کار میکند به سروری که میزبان وب سایت شما است می باشد. اگر شما بخواهید بر روی وب سرور WordPress نصب کنید شما نیازمند FTP برای کپی کردن فایلها بر روی آن هستید.

FTP شبیه چیست؟

FTP شبیه دیگر فایلها بر روی کامپیوتر ما است  و دارای یک ساختار پوشه ای سلسله مراتبی است که شما میتوانید بوسیله ویندوز اکسپلورر و یا finder در آن جستجو کنید.

با جستجو در یک Public FTP میتوان به فهم بهتری رسید.برای مثال  offers downloads of all its software via FTP  برای مشتریانی است که صاحب نرم افزار های مانند فتوشاپ همراه با لایسنس معتبر هستند اما CD نصب را ندارند. جستجوگرهای مانند Chrome  و Firefox از جستجو در FTP سرور پشتیبانی میکنند اما عمل آپلود کردن را پشتیبانی نمی کنند.

آیا FTP امن است؟

FTP به سال 1971 که امنیت سایبری یک مبحث فرضیه ای بود بر میگردد. این بدان معنی است که FTP فاقد رمزنگاری است و به همین دلیل برخی از افراد از FTPS به جای آن استفاده می کنند. FTPS در واقع مانند FTP عمل میکند با این تفاوت که اطلاعات را رمز نگاری میکند و امنیت بالاتری با خود بهمراه دارد.

بهترین FTP client ها کدامند؟

FileZilla  و CyberDuck  دو مورد از FTP clients های محبوب و قابل توصیه هستند و شامل امکانات فراوانی نیز هستند و همچنین دارای یک رابط کاربری شسته رفته و ابزارهای برای انجام پروسه ارسال به سادگی و با سرعت هستند.

اگر شما به دنبال مثالهای خوب بیشتری در رابطه با FTP clients هستید لطفا به این لینک مراجعه کنید : best of the best FTP  clients.

من می توانم FTP server  را خودم راه اندازی کنم؟

کوتاه ترین پاسخ بله است.

کاربران ویندوزی میتوانند FileZilla server را دانلود و اجرا کنند. کاربران Mac  نیاز به هیچگونه نرم افزار third-party  ندارند. بلکه باید به بخش “Sharing”  در System Preferences  بروند و گزینه  “Remote Login”  را فعال کنند و بدین سان FTP Server  را بر روی Mac خود فعال کنند.

شما نیازمند نصب FTP client بر روی سایر کامپیوترها بمنظور Browse کردن هستید.  فقط به یاد داشته باشید از ip address موجود بر روی FTP server استفاده کنید. برای دسترسی به فایلها از خارج مجموعه شما نیاز به انجام تنظیم  port forwarding بر روی روتر دارید. و اگر می خواهید که FTP server آنلاین داشته باشید  باید آن را با رمزگزاری قفل کنید.

همچنین اگر میخواهید FTP server بر روی اندروید و یا تبلت داشته باشید لطفا به  لینک check out our full guide   مراجعه کنید.

File sharing چیست؟

به صورت ساده به عمل اشتراک گذاری یک و یا چند فایل File sharing می گویند. یعنی فایلها بر روی کامپیوتر شما برای استفاده دیگران در دسترس قرار دارند. اما شما می توانید به معنای واقعی کلمه ، فایلها را به هر جای دیگر در این کره خاکی بفرستید!

به اشتراک گذاری فایل در داخل شبکه کامپیوتری به این معنی است که شما از ارتباط شبکه ای برای ارسال فایل ها استفاده می کنید. و این ارتباط می تواند در یک شبکه محلی مانند یک اداره و یا خانه باشد که شما فایلها را با دیگر کاربران به اشتراک میگذارید.

همچنین شما میتوانید فایلها را برای موارد کاری و یا سرگرمی به اشتراک بگذارید.بنابر این شما میتوانید به فایل های خود از هر کجا دسترسی داشته باشید.در اینجا ما چند روش به اشتراک گذاری فایلها را به شما معرفی میکنیم

انواع  به اشتراک گذاری فایل ها

دو روش بنیادین برای به اشتراک گذاری فایل ها در شبکه وجود دارد.

1- به اشتراک گذاری فایل ها بصورت مستقیم بین دو کامپیوتر

2- به اشتراک گذاری فایل ها بین یک کامپیوتر و یک سرور

در روش دوم فایل ها بر روی سرور قرار دارند و در آنجا شما میتوانید فایلها را برای استفاده دیگران به اشتراک بگذارید. به عبارت دیگر، تنها کاری که شما انجام می دهید، آپلود فایل بر روی یک فضای ذخیره سازی است و بعد از آن هر کسی به فایلها نیاز داشت میتواند آنها را از طریق سرور دانلود کند.

روش دیگر به اشتراک گذاری فایلها، ارسال مستقیم آنها برای اشخاص دیگر است چیزی که غالبا از آن به عنوان ارتباط نظیر به نظیر و یا peer-to-peer نام برده می شود و با ایجاد ارتباط مستقیم با دستگاه شخص دیگر حاصل می شود، بدون درگیر شدن هیچگونه سروری!

چگونه فایلها و پوشه های شخصی را به اشتراک بگذاریم؟

چندین روش برای به اشتراک گذاری فایل در شبکه وجود دارد. در همین حال چند روش نسبت به دیگر روش ها ساده تر هستند اما همه آنها کارکرد مشابهی دارند.

FTP ، یکی از مثال ها است ابتدا FTP Server  راه اندازی میشود سپس هر کسی فایل ها را میخواهد نیاز به استفاده از FTP client برای دانلود فایل ها از سرور دارد.

همچنین  شما می توانید از ابزارهای نظیر به نظیر برای اشتراک گذاری فایل استفاده کنید . مانند ShareDrop . با این ابزار های به اشتراک گذاری فایل شما فقط نیاز دارید URL مخصوص خود را با هر کسی که میخواهید به اشتراک بگذارید.

Takeafile and JustBeamIt

Takeafile and JustBeamIt  سرویس های مشابهی هستند که به شما اجازه به اشتراک گذاری فایل در اینترنت بین دو کامپیوتر را می دهند .شما همچنین می توانید از torrents استفاده کنید.

cloud storage  مشابه با به اشتراک گذاری نظیر به نظیر است هر چند به جای ارسال فایلها بصورت مستقیم برای شخص دیگر ابتدا شما فایلها را به یک سرور ذخیره کننده فایل ارسال می کنید. هنگامی که فایل ها در cloud آنلاین ذخیره شد دیگران میتوانند آن فایل ها را دانلود کنند.

سرویس های ذخیره سازی ابری بعلت سرعت زیادی که برای دانلود کاربران در اختیار می گذارند بسیار سودمند هستند. سرعتی که ممکن است توسط کاربران عادی قابل پشتیبانی نباشد.(سرعت به اشتراک گذاری نظیر به نظیر با پهنای باند شما محدود شده است.)

یک وبسایت ذخیره کننده فایل آنلاین برای کسانی که قصد دارند فایل های خود را برا افراد مختلف به اشتراک بگذارند بدون اینکه بخواهند هر بار آن را آپلود کنند خیلی سودمند است. در واقع فایلها در حساب مربوط به فضای فایل ابری برای هر مدتی که شما بخواهید حفظ می شود.

آنسوی سرویس حافظه ابری ، فضای ذخیره سازی ابری موقت است که فایل های شما را برای چند ساعت و یا روز نگهداری میکند. به عنوان مثال

Firefox Send, WeTransfer, WeSendit.com

8 مورد از بهترین سرویس های فضای داده ابری

  • MEGA
  • pCloud
  • MediaFire
  • Dropbox
  • Box
  • FlipDrive
  • Google Drive
  • OneDrive

بر روی اپلیکیشن های ارسال پیام

یکی دیگر از محبوب ترین روش های به اشتراک گذاری فایل بین دو کامپیوتر استفاده از اپلیکیشن های ارسال پیام است.

برخی از اپلیکیشن ها که ممکن است شما قبلا از آنها برای به اشتراک گذاری فایل ها استفاده کرده باشید مانند  Facebook Messenger, WhatsApp, Slack, Skype است. برخی ها حتی سرویس پیام تحت وب نیز دارند به این معنا که شما از نصب هرگونه نرم افزاری بی نیاز هستید.

استفاده از سیستم عامل

یکی دیگر از روشها برای به اشتراک گذاری فایل بر روی شبکه استفاده از سیستم عامل موجود بر روی کامپیوتر شما است. در داخل سیستم عامل غالبا ابزار های برای این کار تعبیه شده است . اگر چه این روش معمولا برای اشتراک گذاری فایل تنها در یک شبکه محلی مفید است.

بعنوان مثال  mapped drive یکی از ساده ترین راه ها برای راه اندازی به اشتراک گذاری فایل شبکه ای در داخل ویندوز است. و به شما اجازه میدهد فایل ها را مستقیما از یک سیستم دیگر دانلود کنید . شما همچنین میتوانید اشتراک گذاری فایل ها را بر روی سیستم عامل Mac  و دیگر سیستم عامل ها انجام دهید.

به اشتراک گذاری کل یک کامپیوتر

به اشتراک گذاری یک کامپیوتر بر روی شبکه به این معنی است که شما به معنای واقعی کلمه تمامی فایل ها و پوشه ها را به اشتراک بگذارید.این چیزی نیست که شما بتوانید با سرویس ارسال فایل نظیر به نظیر ، سرویس های ذخیره سازی ابری و یا اپلیکیشن های پیام انجام بدهید. این روش ها فایل های خاص انتخاب شده را به اشتراک می گذارند پس شما به یک روش کاملا متفاوت برای به اشتراک گذاری کامل یک سیستم نیاز دارید.

برای مثال به اشتراک گذاری فایلهای کامیوتر می تواند با فعال کردن یوزر ادمین انجام بشود. پس هر کسی در شبکه محلی اگر دارای رمز عبور ادمین است می تواند به تمامی فایل ها دسترسی داشته باشد

یکی دیگر از روش های دسترسی به تمام فایل های یک سیستم استفاده از برنامه های دسترسی راه دور است. این ابزار ها نسبت به ابزارهای معمول به اشتراک گذاری فایل متفاوت کار میکنند ، چون به جای به اشتراک گذاری فایل ها شما در واقع صفحه مانیتور خود را به اشتراک میگزارید.

  • به عنوان مثال شما میتوانید برنامه های دسترسی راه دور رایگان را بر روی سیستم موجود در محل کار خود نصب کنید و بعد از خانه به سیستم خود دسترسی پیدا کنید. وقتی که شما وارد سیستم کاری خود بصورت راه دور می شوید شما سیستم خود را درست مانند وقتی که پشت آن در محل کار خود نشسته اید مشاهده می کنید.که این بدان معنا است که شما برنامه ها را به خوبی فایلها و هر چیز دیگری در کامپیوتر در اختیار دارید.
  • Remote Utilities
  • UltraVNC
  • Chrome Remote Desktop
  • AeroAdmin
  • Windows Remote Desktop
  • AnyDesk

DFS

DFS  اختصاری برای Distributed File System است.

این سرویس دارای قابلیت به اشتراک گذاری گروهای اشتراکی از فولدرها بر روی چندین سرور است در حالی که شما از یک لینک به اشتراک گذاشته شده در یک فضای نام سلسله مراتبی استفاده می کنید.

Name space: نامی است که برای کاربران شبکه قابل دیدن است و کاربران از این نام برای دسترسی به فولدر های file Server استفاده می کنند.

DFS سازماندهی منابع به اشتراک گذاشته شد بر روی شبکه در یک ساختار درختی است.

DFS از یک فضای نام مستقل استفاده میکند. با یک سرور میزبان و فضای نام دامین که دارای چندین سرور میزبان چندگانه با قابلیت بالا است. توپولوژی داده DFS برای فضای نام دامین در اکتیو دایرکتوری ذخیره می شود و شامل DFS root DFS link  وDFS targets

ساختار DFS

هر ساختار درختی DFS یک و یا تعدادی root targets دارد. Root targets یک سرور میزبان است که بر روی آن سرویس DFS قرار دارد.

یک  ساختار درختی DFS می تواند محتوی یک و یا  بیشتر از یک DFS link  باشد. هر DFS link  به یک و یا بیشتر از یک فایل به اشتراک گذاشته شده اشاره میکند. شما همچنین می توانید DFS لینک ها را بر روی فضای نام  حذف ،اضافه و یا ویرایش کنید.

وقتی که شما اخرین سرور وابسته به DFS links را حذف میکند . DFS ، DFS links  را در فضای نام حذف میکند.(در اسناد پیشین،DFS link ها را  junction points می نامیدند. )

یک DFS links میتواند به یک و یا چند فولدر به اشتراک گذاشته شده اشاره کند. فولدر ها را در واقع targets  می نامند. وقتی کاربران دسترسی به یک DFS link پیدا میکنند. سرور DFS یک مجموعه از  targets  ها را بر اساس اطلاعات کلاینت ها انتخاب میکند  و کلاینت به اولین targets   در دسترس، دسترسی پیدا میکند و این به توزیع درخواست های کلاینتها کمک میکند و همچنین در مواقعی که برخی از سرورها در دسترس نباشند همچنان دسترسی به فایلها را از طریق سایر سرورها برقرا میکند.

برای دیدن لیست عملکردهای DFS به این لینک مراجعه کنید Distributed File System Functions.

همچنین برای دیدن ساختار توزیع فایل سیستم به این لینک مراجعه کنید Distributed File System Structures

فولدر های بر روی کامپیوتر های که ویندوز مایکروسافتی دارند می توانند فضای نام DFS را منتشر کنند.

منابع

https://docs.microsoft.com/en-us/windows/desktop/dfs/distributed-file-system-dfs-functions

https://docs.microsoft.com/en-us/windows/desktop/dfs/distributed-file-system-dfs-functions