زیر ساخت شبکه, مقالات

آموزش کابل کشی شبکه کامپیوتری + کامل و کاربردی | مناسب افراد مبتدی

آموزش کابل کشی شبکه کامپیوتری + کامل و - کاربردی مناسب افراد مبتدی - هنر توسعه و ارتباطات شایگان

کابل کشی فرایندی است که بین تجهیزات شبکه و سوییچ‌ها، نودهای کاربران و… کابل نصب می‌شود. در واقع نصب کابل یکی از مهم‌ترین خدمات پسیو شبکه محسوب می‌شود. زیرا پایدار بودن یک شبکه‌ کامپیوتری به بستر و خرید تجهیزات پسیو شبکه آن بستگی دارد. در نتیجه کابل کشی شبکه کامپیوتری باید طبق اصول خاصی انجام شود. به بیان دیگر در صورتی که نصب کابل‌های شبکه شبکه طبق اصول و استانداردهای لازم انجام نشود مشکلاتی نظیر کند بودن سرعت ارتباط، قطع شدن ارتباط و کاهش طول عمر در شبکه رخ خواهد داد.

از آنجایی که فرایند کابل کشی شبکه‌ های کامپیوتری یک فرایند مهم و حیاتی محسوب می‌شود. در ادامه این مطلب قصد داریم تا به موضوعاتی همچون مراحل کابل کشی شبکه، نکات مهم برای کابل کشی و… بپردازیم.

مراحل کابل کشی شبکه کامپیوتری

کابل کشی اصولی به صورت مرحله‌ای انجام می‌شود و نیروهای کاربلد نصب تجهیزات پسیو معمولا تا یک مرحله به درستی و با دقت انجام نشود به سراغ مرحله دیگر نمی‌روند. در حالت کلی می‌توان گفت که مراحل کابل کشی شبکه کامپیوتری به صورت زیر است:

۱- انتخاب بهترین محل برای نصب کابل‌ها در شبکه کامپیوتری

بهترین محل برای عبور کابل‌های شبکه چیست؟ دیوارها، سقف یا کف بهترین محل برای نصب کابل‌ها به حساب می‌آیند. به همین منظور در اولین مرحله کابل کشی، نیروهای اجرایی سقف، کف و دیوارهای محل مورد‌نظر را به دقت بررسی می‌کنند تا بتوانند بهترین محل برای نصب کابل‌ها را انتخاب کنند.

۲- فراهم کردن نقشه کابل کشی شبکه کامپیوتری

فراهم کردن نقشه برای قرار گرفتن کابل‌ها در کنار هم از جمله مهم‌ترین مراحل این فرایند به حساب می‌آید زیرا همانطور که برای رانندگی کردن و رسیدن به مقصد نیاز به آدرس داریم. برای کابل کشی شبکه نیز باید نقشه داشته باشیم چون فراهم کردن نقشه از مشکلات احتمالی پیشگیری می‌کند و باعث می‌شود تجهیزات پسیو به درستی در کنار هم قرار بگیرند. معمولا برای انجام این مرحله نیروهای نصب ابتدا از محل مورد نظر بازدید می‌کنند. سپس مطابق با نیازهای کارفرما، نقشه مسیر کابل‌ها را طراحی می‌کنند. سپس تمامی نودها شماری گذاری می‌شوند تا مطابق این شماره‌گذاری نیروهای نصب سایر تجهیزات را شماره‌گذاری نمایند.

۳- انتخاب کردن مسیر کابل کشی شبکه کامپیوتری

نصب کابل‌ها از هر مسیری صحیح نیست و نیروهای اجرایی باید چند نکته زیر را رعایت نمایند.

  • کابل‌ها باید کمترین فاصله را از رک داشته باشند زیرا این کار باعث افزایش کیفیت ارتباط و سرعت شبکه می‌شود.
  • نصب کابل‌های شبکه در کنار کابل‌های برق و تجهیزات تولید کننده نویز اشتباه است. چون نویز منتشر شده از این تجهیزات سبب اختلال در انتقال اطلاعات می‌گردد.
  • کابل‌ها باید در مسیری نصب شوند که در معرض پارگی، خوردگی یا هر نوع آسیب دیگری نباشند.

 علاوه‌بر رعایت نکات بالا، کابل‌ها باید به بهترین شکل ممکن نصب شوند تا زیبایی محیط حفظ شود. به همین منظور انتخاب مسیر مناسب برای کابل‌ها از دیگر مراحل مهم کابل کشی به حساب می‌آید و نیروهای اجرایی با دقت فراوان بهترین مسیرها را برای نصب کابل‌ها انتخاب می‌کنند.

۴- انتخاب برند کابل مورد نظر

چهارمین مرحله کابل کشی، انتخاب برند کابل است زیرا شرکت‌های مختلفی در سراسر دنیا در زمینه تولید کابل مشغول به کار هستند. محصولات این برند‌ها معمولا از نظر کیفی به سه دسته مختلف کیفیت بالا، کیفیت متوسط و فیک دسته بندی می‌شود. این محصولات معمولا از نظر قیمت با یکدیگر تفاوت دارند و نیروهای اجرای نصب کابل با توجه به بودجه کارفرما برند کابل را انتخاب می‌‌کنند.

تذکر مهم: برخی از کارفرمایان به متقاضی استفاده از کابل‌های فیک و کیفیت پایین هستند زیرا این کابل‌‌ها قیمت ارزانی دارند. در صورتی که باید گفت استفاده از این نوع کابل‌ها اشتباه محض است چون به کار بردن کابل‌ها بی‌کیفیت در کابل کشی پیامدهایی همچون افت سرعت و قطعی ارتباط را به دنبال دارد.

۵- انتخاب کردن نوع کابل شبکه

کابل‌های شبکه از نظر پارامترهای گوناگون مثل جنس، نوع شیلد، سرعت انتقال اطلاعات و.‌.. به انواع مختلفی تقسیم می‌شوند. شرکت‌های ارائه دهنده خدمات پسیو شبکه با توجه به بودجه کارفرما، پهنای باند مورد‌نیاز در شبکه، فاصله بین اجزا شبکه، مسیر عبوری کابل‌ها و…  بهترین نوع کابل را انتخاب می‌کنند.

۶- انتخاب بستر مناسب برای کابل کشی شبکه کامپیوتری

کابل‌های شبکه نباید در معرض دید یا دسترس باشند زیرا این موضوع احتمال آسیب دیدن کابل‌ها را به شدت بالا می‌برد. به همین دلیل انتخاب بستر برای کابل‌ها به اندازه مراحل قبلی اهمیت دارد و باید با‌دقت انجام شود.

 معمولا به منظور در دسترس نبودن کابل‌ها، آن‌ها را در بسترهای مختلفی مثل ترانک یا داکت، لوله‌های فلزی یا فلکسی، سینی‌های فلزی یا پلاستیکی و… قرار می‌دهند. نوع بستر کابل نیز بر اساس نوع کابل، محل نصب و بودجه کارفرما تعیین می‌شود. به عنوان مثال برای نصب کابل روی دیوار اتاق‌ها از ترانک یا داکت استفاده می‌شود زیرا زیبایی محیط را حفظ می‌کند. اما برای نصب کابل بر روی سقف یا کف از لوله استفاده می‌کنند.

۷- لیبل گذاری کابل‌ها

علامت‌ گذاری و لیبل گذاری کابل‌های شبکه از دیگر مراحل مهم کابل کشی به حساب می‌آید زیرا این کار سبب راحت‌تر پیدا شدن کابل‌ها می‌شود. معمولا برای انجام این مرحله ابتدا و انتهای کلیه کابل‌ها را یک لیبل می‌چسباند. در پروژه‌هایی که حجم کابل مصرفی بالا است و تعداد زیادی کابل باید از کنار هم عبور کنند، در فاصله مشخص روی کابل‌ها شماره درج می‌شود.

برای شماره گذاری و لیبل گذاری کابل‌ها معمولا فرمت‌های مخصوصی وجود دارد. فرمت شماره گذاری کابل‌ها به این صورت است که نود، شماره پورت پچ پنل، شماره رک، شماره اتاق و… را مشخص می‌کند.

اصول مهمی که هنگام کابل کشی شبکه کامپیوتری باید رعایت شود

همانطور که بارها بیان کردیم کابل کشی شبکه باید طبق اصول انجام شود و هرگونه سهل انگاری در اجرای نصب کابل سبب رخ دادن خطا در شبکه می‌شود. به همین منظور در این بخش از مطلب آموزش کابل کشی شبکه کامپیوتری قصد داریم تا چند نکته کلیدی را یادآوری کنیم.

۱- عدم قرار دادن کابل شبکه در نزدیکی کابل برق و لامپ

کابل شبکه با کابل برق باید حداقل ۳۰ سانتی‌متر فاصله داشته باشد زیرا نزدیک بودن کابل شبکه با کابل برق سبب ایجاد نویز در شبکه می‌شود. چنانچه به دلیل کمبود فضا کابل شبکه و برق به ناچار باید در کنار هم قرار بگیرند باید از کابل‌های فویل‌دار یا شیلد دار استفاده شود. همچنین کابل‌های شبکه نباید در مجاورت لامپ‌های کم مصرف یا مهتابی قرار بگیرند زیرا نویز و اختلال در شبکه رخ می‌دهد.

۲- عدم اعمال فشار به کابل‌ها

عدم وارد شدن فشار به کابل‌ها از دیگر نکات مهمی است که هنگام کابل کشی باید به آن دقت شود. چون در صورتی که کابل‌ها تحت فشار باشند، احتمال شکستگی، پارگی و گره خوردگی آن‌ها افزایش پیدا می‌کند و با آسیب دیدن کابل‌ها سرعت شبکه کاهش می‌یابد یا ارتباط به کلی قطع می‌شود. در همین راستا اندازه بستر مورد‌نظر کابل که شامل ترانک، داکت، لوله یا سینی است باید متناسب با اندازه کابل‌ها باشد. به طوری که کابل‌ها تحت فشار قرار نگیرند.

۳- آینده نگری در طراحی

از آنجایی که نیازهای یک سازمان در ارتباطات شبکه ممکن است تغییر کند و در سال‌های آتی نیاز به اضافه کردن کابل و سایر تجهیزات باشد. پس طراحی کابل کشی شبکه باید به گونه‌ای انجام شود که در صورت افزایش نود‌ها در آینده امکان ایجاد تغییرات وجود داشته باشد.

۴- در نظر گرفتن فضای مناسب برای قرار دادن کابل‌‌ها

استفاده از یک فضای مناسب برای قرار دادن کابل‌ها از جمله نکات مهمی بوده که هنگام کابل کشی باید رعایت شود. در واقع فضای در نظر گرفته شده باید ظرفیت کافی برای کابل‌های مورد‌نیاز را داشته باشد. در واقع ابعاد فضای مورد‌نظر را باید کمی بیشتر در نظر گرفت زیرا ممکن است.

نکات مهم برای نصب کابل شبکه در کابل کشی شبکه کامپیوتری

  1. در حین زاویه چرخش کابل نباید بیشتر از ۹۰ درجه باشد زیرا این کار باعث افت سرعت آن هنگام انتقال اطلاعات خواهد شد.
  2. . هنگام نصب کابل‌ها باید به شدت مراقب بود تا صدمات احتمالی مانند  له شدگی و پارگی به آن وارد نشود. همچنین از نصب کابل‌های پاره یا دارای زدگی باید خودداری شود.
  3. در مسیرهایی که کابل‌ها در معرض دید هستند باید از باکس استفاده کرد.
  4. طول مجاز کابل شبکه ۹۰ متر است پس محل قرارگیری تجهیزات را باید طوری طراحی کرد که به کابلی بیشتر از ۹۰ متر نیاز نباشد. همچنین در صورت طولانی بودن مسیر کابل‌ها باید از دو یا چند رک استفاده شود.
  5. کشیده شدن کابل‌ها سبب نازک شدن آن‌ها می‌شود و پیامدهایی مثل افت سرعت و قطعی شبکه را در پی خواهد داشت. در نتیجه هنگام نصب باید توجه کرد که کابل‌ها دچار کشیدگی نشوند.
  6. کابل و سایر تجهیزات به کار برده شده در شبکه باید از یک برند مشخص باشند.
  7. سوکت‌های کابل باید به درستی و بادقت نصب شوند زیرا در غیر اینصورت احتمال قطع شدن ارتباط در شبکه افزایش می‌‌یابد.
  8. برای نصب کابل‌ها باید به یک شرکت ارائه دهنده خدمات پسیو شبکه معتبر و متخصص مراجعه کرد.

کلام آخر

در مطلب آموزش کابل کشی شبکه کامپیوتری درباره موضوعاتی همچون مراحل کابل کشی شبکه، نکات مهم برای کابل کشی و هر آنچه که هنگام کابل کشی شبکه‌های کامپیوتری باید به آن توجه کرد، صحبت کردیم. چون در صورتی که کابل کشی شبکه به درستی انجام نشود،  پایداری شبکه و سرعت انتقال داده‌ها در آن دچار اختلال می‌شود.

چنانچه به خدماتی کابل کشی شبکه‌های کامپیوتری نیاز دارید یا قصد خرید تجهیزات پسیو یا اکتیو شبکه را دارید، به سایت هنر  توسعه و ارتباطات شایگان سر بزنید یا با تیم پشتیبانی این مجموعه در ارتباط باشید.