شبکه و فناوری

برچسب کابل شبکه چیست و چه استانداردی دارد؟

برچسب کابل شبکه چیست و چه استانداردی دارد؟

برچسب کابل شبکه چیست و چه استانداردی دارد؟ در دنیای پیشرفته امروزی، شبکه‌ها در صنایع، سازمان‌ها و به طور کلی کسب و کارهای مختلف نقش بسیار مهمی را ایفا می‌کنند. در راه‌اندازی یک شبکه، کابل‌ها بخش عمده‌ای از آن‌را تشکیل می‌دهند؛ به کمک کابل‌ها و دیگر تجهیزات پسیو شبکه، می‌توان به دستگاه‌های مختلف اجازه داد تا با یکدیگر ارتباط برقرار کنند. اکنون، محیطی را در نظر بگیرید که در آن، شبکه‌های بزرگ و کوچک به وسیله صدها کابل به یکدیگر و تجهیزات مختلف متصل شده‌اند؛ در این شرایط، غالبا از حداکثر مقدار استاندارد کابل استفاده شده است و طبیعتا نمی‌توان به راحتی آن‌ها را از هم تشخیص داد.

فرآیند برچسب‌گذاری کابل شبکه، در مدیریت و نگهداری از یک شبکه امری ضروری است. با لیبل کابل شبکه می‌توان تمام کابل‌های یک شبکه را سازماندهی کرد؛ هرچه این کار دقیق‌تر انجام شود، چالش‌های کمتری را در زمان عیب‌یابی و پشتیبانی پیش رو خواهید داشت. به همین منظور برای آشنایی بیشتر شما با این فرآیند مهم در ادامه این مطلب، به معرفی برچسب کابل شبکه، انواع لیبل کابل شبکه و استاندارد برچسب‌گذاری کابل شبکه می‌پردازیم.

برچسب کابل شبکه چیست؟

لیبل(Label) یا برچسب کابل شبکه برای نام‌گذاری و شناسایی کابل‌های یک شبکه و دیگر تجهیزات آن به کار می‌رود. در یک فضای پر از سرورهای مختلف و شبکه‌های بزرگ، به سختی می‌توان یک کابل را شناسایی کرد؛ همچنین، علاوه بر اتلاف وقت، ممکن است این کار منجر به خرابی و اختلال شدید در شبکه شود.

در چنین شرایطی نیاز است تا کابل‌ها به درستی علامت‌گذاری شده و اطلاعات ضروری برای تسهیل شناسایی بر روی آن‌ها قرار گیرد. جزئیات مهمی مانند نام و شناسه کابل، نوع کابل، شماره پورت، تاریخ نصب، بخش مربوطه و دیگر ویژگی‌های فنی مواردی هستند که باید در برچسب کابل شبکه ذکر شوند.

لیبل کابل شبکه به صورت برچسب‌، نشانگر فیزیکی یا تگ‌هایی است که برای قرارگیری بر روی کابل، پچ‌پنل، پچ‌کورد، سوئیچ و دیگر تجهیزات شبکه از آن‌ها استفاده می‌شود. برچسب کابل شبکه، بر اساس یک استاندارد مشخص ایجاد شده و هدف آن، ایجاد سیستمی یکپارچه در سازماندهی تجهیزات و کابل‌های شبکه است.

به کمک علامت‌گذاری برچسب کابل شبکه می‌توان در مواقع بروز یک مشکل، فرآیند عیب‌بایی را سریع‌تر کرد و به طور کلی به‌روزرسانی یک شبکه را افزایش داد.

لیبل کابل شبکه چند نوع است؟

برچسب کابل شبکه، که به آن پلاک کابل نیز گفته می‌شود، در انواع مختلف در بازار موجود است. هر کدام از این لیبل‌ها، ویژگی‌های خاصی دارند که متناسب با شرایط و کاربری می‌توان آن‌ها را انتخاب کرد. در ادامه انواع برچسب کابل شبکه را معرفی می‌کنیم.

لیبل پرچمی | Flag Label

لیبل پرچمی، به طور معمول از جنس PVC است و در شرایط مختلفی مانند کشش، رطوبت و اثر مواد شیمیایی از خود مقاومت بالایی نشان می‌دهد. همچنین می‌توان از انواع جوهرها برای چاپ بر روی آن استفاده کرد؛ به همین دلیل، لیبل پرچمی پرکاربردترین نوع برچسب کابل شبکه به شمار می‌رود.

این برچسب کابل، در دو مدل کم‌چسب و پرچسب تولید می‌شود؛ چسب مورد استفاده در آن‌ها نیز از نوع هاتملت یا آکریلیک است که متناسب با موقعیت موجود در صنایع مختلف آن‌ها را به کار می‎‌برند. به طور مثال، هاتملت نسبت به آکریلیک چسبندگی قوی‌تری دارد و به همین علت از آن در پتروشیمی استفاده می‌کنند.

لیبل بست‌خور یا کمربندی

این نوع از برچسب کابل شبکه، که به برچسب کپسولی نیز معروف است، در بسیاری از شبکه‌ها کاربرد دارد. لیبل‌های کمربندی، جنس پلاستیکی و وزن کمی دارند و قیمت آن‌ها مناسب‌تر است، به همین دلیل در اکثر مواقع مورد استفاده قرار می‌گیرند.

همان‌طور که در تصویر بالا مشاهده می‌کنید، برچسب بست‌خور کابل شبکه شامل یک بخش محافظ‌دار برای قرارگیری اطلاعات، یک نوار دندانه‌دار و ضامن بست‌کننده است.

لیبل شماره‌ای | Tag Number

این دسته از برچسب‌ها دارای تک‌بست‌هایی هستند که از 0 تا 9 شماره‌گذاری شده‌اند. غالبا جنس آن‌ها پلاستیک مقاوم و منعطف است و به سازمان‌دهی کابل‌ها کمک می‌کنند.

از چه استانداردی برای برچسب‌گذاری کابل شبکه استفاده می‌شود؟

با توجه به اهمیت برچسب‌گذاری کابل شبکه برای مدیریت و نگهداری صحیح یک شبکه، استاندارد بین‌المللی برای آن تعیین شده است. این استاندارد از سمت اتحادیه صنایع مخابرات(TIA)، اتحادیه صنعت برق(EIA)، موسسه استاندارد ملی آمریکا(ANSI) و کمیسیون بین‌المللی الکتروتکنیک سازمان استاندارد(ISO) طراحی شده است.

آموزش استاندارد برچسب‌گذاری کابل شبکه

برچسب‌گذاری کابل شبکه بر اساس استاندارد بین‌المللی ANSI-TIA-606-B انجام می‌شود تا سیم‌کشی‌های یک شبکه را مرتب و سازماندهی کرده و تعمیرات، نگهداری و پشتیبانی از آن‌را تسهیل بخشد. فرآیند لیبل‌گذاری کابل شبکه دارای مراحلی است که در ادامه به بررسی آن‌ها می‌پردازیم.

شناسایی رک‌ها | Racks

تشخیص رک شبکه، گام اول در برچسب‌گذاری کابل شبکه محسوب می‌شود. رک‌ها، انواع تجهیزات اکتیو شبکه را در خود جای داده‌اند و به عنوان مبدا کابل‌ها به شمار می‌روند. دو روش نام‌گذاری و شناسایی برای رک‌ها وجود دارد:

روش اول | FS.XY

این روش نام‌گذاری رک‌ها بر اساس فرمت fs.xy است که هر بخش، نشان‌دهنده اطلاعات متفاوتی از آن‌ها است:

F: نشان‌دهنده طبقه اتاق کامپیوتر است که آن‌را با عدد مشخص می‌کنند.

S: اسم اتاق کامپیوتری که طبقه F در آن قرار دارد را نشان می‌دهد(این اسم با حروف انگلیسی مشخص می‌شود).

XY: نشان‌دهنده مختصات قرارگیری رک در اتاق کامپیوتر(TS) است.

روش دوم | #FS.R

روش دوم براساس فرمت fs.R# است که در این مورد نیز FS، همانند روش اول، نشان‌دهنده طبقه و اسم اتاق کامپیوتر است.

R#: شماره رک را در اتاق کامپیوتر نشان می‌دهد. به طور مثال 6B.R4 بدین معنا است که رک شماره 4 در طبقه 6 اتاق B قرار دارد.

نکته قابل توجه این است که در مکان‌هایی که یک اتاق کامپیوتر وجود دارد، نیاز به تعریف FS بر روی برچسب نیست و می‌توانید دیگر بخش‌های استاندارد برچسب‌گذاری را یادداشت کنید.

تشخیص پچ‌پنل‌ها | Patch Panels

براساس استاندارد برچسب‌گذاری کابل شبکه، دومین گام، شناسایی پچ‌پنل‌ها است. در این مرحله از فرمت FS.R#-R استفاده می‌شود. در این فرمت نیز F، S و R# دارای معانی یکسان با روش شناسایی رک‌ها هستند و R نشان‌دهنده شماره یونیت رک است که پچ‌پنل در آن جای قرار دارد.

شناسایی کابل‌ها | Cables

در این مرحله نیاز است تا مبدا و مقصد کابل به طور دقیق و صحیح مشخص شود تا بتوان آن‌را برچسب‌گذاری کرد. اگر کابل بین دو پچ‌پنل قرار بگیرد، به شکل زیر برچسب‌گذاری می‌شود:

 (مقصد) R1-r1:p1 / R2-r2:p2 (مبدأ)

چنانچه کابل بین پچ‌پنل و پریز باشد، به این صورت لیبل‌گذاری می‌شود:

#R#-r:p=XO:outlet

سخن نهایی

در این مقاله با لیبل کابل شبکه و انوع آن، استاندارد برچسب‌گذاری کابل شبکه و مزایای استفاده از آن آشنا شدیم. برچسب کابل شبکه، یکی از موارد مهم در نگهداری و مدیریت یک شبکه است که باعث سازماندهی بهتر و بهبود زیرساخت‌های آن می‌شود. همچنین، استفاده از برچسب‌گذاری کابل شبکه، فرآیند عیب‌یابی را تسهیل می‌کند و در موارد نیاز برای جابه‌جایی شبکه، نصب دوباره آن‌را سرعت می‌بخشد.

چنانچه قصد خرید هر یک از تجهیزات شبکه را دارید، در فروشگاه اینترنتی هنر توسعه و ارتباطات شایگان فهرستی از انواع محصولات و تجهیزات پسیو شبکه پیش روی شما قرار دارد. علاوه بر این، می‌توانید به کمک مشاوره کارشناسان این مجموعه، خریدی مطمئن را تجربه کنید.