مقالات, کابل شبکه

آموزش نحوه سوکت‌ زدن کابل شبکه cat6 | گام به گام با تصویر

آموزش نحوه سوکت‌ زدن کابل شبکه cat6 گام به گام با تصویر

سوکت‌ زدن کابل شبکه cat6 یکی از مراحل مهم راه‌اندازی شبکه در هر مجموعه است چراکه برای عملکرد درست، نیاز است تا کابل‌های آن در هر دو انتهای خود به سوکت متصل باشند. از این کابل‌ها برای ایجاد یک شبکه و انتقال اطلاعات استفاده می‌شود بنابراین اتصال صحیح آن‌ها به کانتکور RJ45 از اهمیت بالایی برخوردار است.

سوکت‌ زدن کابل شبکه cat6، حساسیت و دقت بالایی نیاز دارد؛ زیرا اگر حتی یک سیم به درستی به کانتکور RJ45 متصل نشود، کل شبکه شما با مشکل مواجه خواهد شد. در این مقاله قصد داریم به آموزش نحوه سوکت‌ زدن cat6 و موضوعات مربوط به کابل شبکه بپردازیم. پس همراه ما باشید.

معرفی کابل شبکه

معرفی کابل شبکه

کابل‌های شبکه، که یکی از انواع تجهیزات پسیو شبکه هستند، وظیفه انتقال اطلاعات را برعهده دارند و در انواع مختلفی تولید می‌شوند. کابل شبکه‌های cat5e و cat6، جزو پرفروش‌ترین و پرکاربردترین کابل‌های موجود در بازار هستند. نحوه سوکت‌زدن در این دو کابل یکسان است اما از نظر نوع و جنس با یکدیگر متفاوت‌اند که شما می‌توانید متناسب با نوع کاربری و بودجه خود آن‌ها را انتخاب کنید.

نکته قابل توجه در رابطه با سوکت‌زدن کابل شبکه این است که حتما سوکت و کابل هر دو بر اساس یک استاندارد تولید شده باشند؛ به این معنا که اگر کابل خود را cat6 انتخاب می‌کنید، سوکت آن نیز باید از همین نوع باشد. در انتخاب کابل‌های شیلددار نیز برای عملکرد بهتر در حذف نویز، لازم است تا از سوکت‌های شیلددار استفاده کنید.

البته، متفاوت بودن نوع سوکت و کابل، در فرآیند اجرا و راه‌اندازی شبکه مشکلی ایجاد نخواهد کرد و حتی ممکن است تاییده تستر شبکه را نیز دریافت کند اما در این صورت، سرعت زیرساخت‌ها متفاوت خواهد شد. مسئله مهم دیگر، استفاده از کابل‌های هشت‌سیم برای ایجاد سرعت شبکه بیشتر، از 1 گیگ تا 10 گیگ است.

سوکت شبکه چیست؟ بررسی سوکت شبکه

سوکت شبکه چیست؟ بررسی سوکت شبکه

سوکت شبکه، قطعه‌ای فلزی یا پلاستیکی است که در ابتدا و انتهای کابل قرار دارد و از آن برای اتصال کابل‌ها به تجهیزات شبکه استفاده می‌شود؛ به کمک این قطعه، بین برنامه‌های در حال اجرا درون یک شبکه، ارتباط برقرار می‌شود. این سوکت‌ها به لحاظ کاربردی، رده کابل و شکل ظاهری در دسته‌بندی‌های جداگانه‌ای قرار می‌گیرند.

سوکت‌های RJ45، پرکاربردترین و رایج‌ترین نوع کانتکور در تجهیزات شبکه هستند. RJ45 دارای 8 پین مسی است که به شکل چهارجفت زوج‌ به‌هم تنیده شده به فاصله 1 میلی متر از یکدیگر قرار گرفته‌اند. از این رو، قابلیت اتصال به دستگاه‌های الکترونیکی وکامپیوتری را دارد.

قرارگیری سیم‌ها در کابل شبکه به چه صورت است؟

دو نوع استاندارد، که شامل دو طرح T-568A و T-568B است برای قرارگیری سیم‌ها در کابل شبکه وجود دارد. به کمک این دو استاندارد رنگ‌بندی، مشخص می‌شود که سیم‌ها با چه آرایشی داخل پین‌های سوکت در کنار یکدیگر قرار گیرند تا اتصال رابط شبکه و کابل به درستی انجام شود.

متناسب با نوع کاربری شبکه برای اتصال کابل و دستگاه، دو روش اتصال متقاطع و مستقیم وجود دارد. در روش مستقیم، هر دو سمت کابل از یک نوع استاندارد برای سوکت‌زدن استفاده می‌شود؛ به این معنا که باید هر دو طرف T-568A یا T-568B باشد.

در اتصال متقاطع، یک طرف کابل از استاندارد اول(T-568A) و طرف دیگر آن، از استاندارد دوم(T-568B) استفاده شود؛ این روش در مواقعی کاربرد دارد که نیاز است دو کامپیوتر بدون واسطه به یکدیگر متصل شوند.

ترتیب رنگ‌بندی در استانداردهای مختلف

استاندارد T-568B در بیشتر کشورها مورد استفاده قرار می‌گیرد، در حالیکه کشورهای محدودی از استاندارد T-568A برای سوکت‌زدن استفاده می‌کنند. البته، این دو استاندارد به لحاظ فنی و کاربردی مشابه یکدیگر هستند و تنها در رنگ‌بندی تفاوت ناچیزی دارند.

سوکت‌زدن براساس استاندارد T-568A

۱- سوکت‌زدن براساس استاندارد T-568A:

ترتیب رنگ‌بندی در این استاندارد رده A به صورت زیر است:

1. سفید / سبز 2. سبز 3. سفید / نارنجی 4. آبی 5. سفید / آبی 6. نارنجی 7. سفید / قهوه‌ای 8. قهوه‌ای

سوکت‌زدن براساس استاندارد T-568B

۲- سوکت‌زدن براساس استاندارد T-568B:

رنگ‌بندی در این استاندارد به ترتیب زیر است:

1. سفید / نارنجی 2. نارنجی 3. سفید / سبز 4. آبی 5. سفید / آبی 6. سبز 7. سفید / قهوه‌ای 8. قهوه‌ای

یادگیری این ترتیب رنگ‌ها به شما کمک می‌کند تا مراحل سوکت‌زدن را با سرعت و دقت بیشتری پیش ببرید؛ با کمی دقت، متوجه خواهید شد که پین‌های فرد سوکت به سیم‌های دو رنگ و پین‌های زوج به سیم‌های تک رنگ متصل می‌شوند.

چه تجهیزاتی برای سوکت‌زدن کابل شبکه نیاز است؟

چه تجهیزاتی برای سوکت‌زدن کابل شبکه نیاز است؟

سوکت‌زدن کابل شبکه، از مهم‌ترین کارهایی است که در راه‌اندازی شبکه انجام می‌شود بنابراین اجرای درست و دقیق آن، نیاز به تجربه و یکسری پیش‌نیازها دارد. آشنایی با تجهیزات مورد نیاز برای سوکت‌زدن به شما کمک خواهد کرد تا کار خود را بدون چالش انجام دهید.

۱- کابل شبکه

کابل شبکه، اصلی‌ترین ابزار مورد نیاز برای ایجاد و راه‌اندازی یک شبکه است. دقت کنید که برای عملکرد بهتر لازم است تا کابل و سوکت را متناسب با کاربری خود انتخاب کرده و هر دو آن‌ها از استاندارد یکسانی برخوردار باشند.

۲- سوکت شبکه

سوکت RJ45 یا سوکت شبکه، قطعه‌ای است که به دو سر کابل متصل می‌شود تا بتوان از طریق آن، دیگر تجهیزات را به هم متصل کرد.

۳- آچار شبکه

به وسیله آچار شبکه می‌توان رشته‌های کابل شبکه را به سوکت مدنظر پانچ کرد.

۴- استریپر

ابزاری است که با کمک آن، روکش کابل را بدون آسیب‌زدن به سیم جدا می‌کنند. البته به طور معمول، آچارهای شبکه دارای استریپر نیز هستند.

۵- کاور سوکت شبکه

استفاده از روکش یا کاور شبکه، در مواردی که ممکن است کابل زیاد جا‌به‌جا شود، بسیار کمک‌کننده است. همچنین وجود روکش، جلوه زیباتری به کابل می‌بخشد.

۶- تستر کابل

پس از اتصال سوکت، می‌توان به وسیله تستر کابل متوجه شد که عملیات سوکت‌زدن به دو سر کابل به درستی انجام شده است؛ در این صورت باید ارتباط میان ابتدا و انتهای کابل برقرار باشد.

۷- سیم‌چین

در انتهای کار سوکت‌زدن کابل شبکه، از این ابزار برای بریدن سیم‌های اضافی سوکت استفاده می‌شود.

مراحل سوکت‌ زدن کابل شبکه cat6

نحوه سوکت‌ زدن کابل شبکه cat6 دارای چند مرحله است که در ادامه به صورت گام به گام و تصویری به شما آموزش می‌دهیم. به کمک آموزش نحوه سوکت‌زدن شما می‌توانید هزینه‌های کابل‌کشی خود را کاهش داده و در انتها یک کابل سوکت‌دار به اندازه دلخواه داشته باشید.

نحوه سوکت زدن کابل شبکه cat6-مرحله اول روکش کابل را جدا کنید.

مرحله اول: روکش کابل را جدا کنید.

پیش از آموزش مراحل سوکت‌زدن، نیاز است یادآوری کنیم که اگر قصد دارید از روکش سوکت استفاده کنید، ابتدا باید کابل را از کاور سوکت عبور داده و سپس مراحل را اجرا کنید. در گام اول شما می‌توانید با کمک سیم‌چین یا استریپر، روکش کابل را جدا کنید؛ البته توجه داشته باشید که این کار را بدون آسیب‌زدن به روکش سیم‌ها انجام دهید.

کابل را در میان دهانه و تیغه استریپر قرار دهید و آن‌را 2 یا 3 دور چرخانده و 1.5 تا 2 سانتی‌متر از روکش را(اندازه استاندارد برای سوکت‌زدن) جدا کنید.

نحوه سوکت زدن کابل شبکه زشف6-مرحله دوم سیم‌ها را مطابق استاندارد جدا کنید.

مرحله دوم: سیم‌ها را مطابق استاندارد جدا کنید.

اکنون با سیم‌هایی روبه‌رو می‌شوید که به صورت 4 زوج به‌هم تنیده‌شده قرار دارند(این تنیدگی برای حذف نویز است). سیم‌ها را بر اساس استاندارد مدنظر خود که به طور معمول استاندارد T-568B است، جدا کرده و کنارهم قرار دهید. توجه داشته باشید که برای جلوگیری از بروز مشکل در هنگام پانچ‌کردن، سیم‌ها باید طول یکسانی داشته باشند.

نحوه سوکت زدن کابل شبکه cat6-مرحله سوم سوکت را پانچ کنید.

مرحله سوم: سوکت را پانچ کنید.

سیم‌ها را با دقت وارد سوکت کرده و هر کدام را در پین مخصوص خود قرار دهید. با استفاده از آچار شبکه سوکت را پرس کنید؛ برای این کار نیاز است که مقداری فشار وارد کنید تا صدای پانچ‌شدن را بشنوید. در صورتی که می‌خواهید از پانچ‌شدن صحیح سوکت اطمینان حاصل کنید، می‌توانید کمی کابل را کشیده تا مطمئن شوید که سیم‌ها به خوبی در جای خود قرار گرفته باشند. اکنون می‌توانید روکش سوکت را بر روی آن بکشید.

آموزش سوکت زدن کابل شبکه cat6-مرحله چهارم کابل شبکه و سوکت خود را تست کنید.

مرحله چهارم: کابل شبکه و سوکت خود را تست کنید.

در گام آخر از آموزش نحوه سوکت‌ زدن کابل شبکه cat6، با استفاده از تستر کابل می‌توانید از سالم‌بودن کابل خود مطمئن شوید.

تسترهای کابل شبکه چند نوع‌اند؟

تسترهای مختلفی با کارآیی‌های گوناگون در بازار موجود هستند؛ برخی از آن‌ها سرعت کابل را مشخص کرده و بعضی دیگر طول آن‌را نشان می‌دهند. یک نوع دیگر، قطع‌شدن سیم را در طول مسیر اعلام می‌کنند.

چگونه کابل شبکه را تست کنیم؟

چگونه کابل شبکه را تست کنیم؟

دستگاه‌های تستر شبکه دارای دو بخش مجزا به نام‌های Master و Remote هستند که بر روی آن‌ها دو ورودی پورت RJ45 و RJ11 قرار دارد. به طور کلی، در این دستگاه‌ها، 18 لامپ وجود که به صورت 9تایی در هر قسمت آن قرار دارند.

9 لامپ اول، مربوط به یک سر کابل و 9 لامپ دوم، مربوط به سر دیگر کابل هستند؛ چراغ‌های 1 تا 8، سیم‌های کابل را نشان داده و چراغ نهم با علامت G، مربوط به اتصال شیلد یا محافظ است. اکنون باید دو سر کابل سوکت‌دار خود را به دستگاه تستر شبکه متصل کرده و آن‌را روشن کنید.

اگر عملیات سوکت‌ زدن کابل شبکه cat6 را به درستی انجام دهید، 8 لامپ اول در یک سر دستگاه و 8 لامپ دوم در سر دیگر آن، به ترتیب روشن می‌شوند. بدین معنا که لامپ شماره 1 سمت راست با 1 سمت چپ، لامپ شماره 2 با 2 و تا شماره 8 این روند ادامه می‌یابد.

نکته قابل توجه اینکه در هنگام تست‌کردن کابل شبکه، از اتصال هر دو سر کابل به دستگاه تستر اطمینان حاصل کنید؛ اگر یک سر کابل به دستگاه دیگری متصل باشد، ممکن است تستر بسوزد.

سخن نهایی

در این مطلب، نحوه سوکت‌ زدن کابل شبکه cat6 را به صورت گام به گام و تصویری آموزش دادیم. همچنین به بررسی موضوعات پیرامون کابل شبکه مانند تعریف کابل و سوکت، استانداردهای رنگ‌بندی سیم‌ها و تجهیزات مورد نیاز برای سوکت‌زدن آن‌ها پرداختیم.

یادگیری روش سوکت‌زدن کابل شبکه، یکی از نیازهای مهم افرادی است که برای راه‌اندازی یک شبکه با این کابل‌ها سروکار دارند. کابل‌ها و سوکت‌های شبکه در انواع گوناگونی در بازار موجود هستند که شما می‌توانید متناسب با نوع کاربری و بودجه خود آن‌ها را تهیه کنید.

اگر قصد خرید کابل شبکه و دیگر تجهیزات پسیو شبکه را دارید، به شما توصیه می‌کنیم که از کارشناسان این حوزه کمک بگیرید. در فروشگاه اینترنتی هنر و توسعه ارتباطات شایگان، شما می‌توانید علاوه بر بررسی موارد موردنظر خود، از افراد متخصص این حوزه نیز برای خرید بهتر کمک بگیرید.