کابل شبکه و انواع آن

با گسترش روزافزون برنامه های کاربردی شبکه در زندگی روزمره؛ ممکن است کلماتی مانند کابل شبکه و کابل اترنت را بشنوید. برخی از کاربران ممکن است با شنیدن این کلمات سردرگم شوند و ندانند که تفاوت در چیست یا اینکه چند نوع کابل شبکه وجود دارد و چه تفاوتی با هم دارند. بنابراین قبل از خرید کابل شبکه برای برآورده کردن نیازهای خود به دانش اولیه ای نیاز خواهید داشت.

کابل اترنت چیست؟

کابل اترنت مفهومی از کابل شبکه است که برای استفاده در LAN (شبکه محلی)، MAN (شبکه شهری) و WAN (شبکه گسترده) بکار برده می شود. در کاربرد واقعی، کابل هایی که در اترنت برای اتصال به دستگاه هایی مانند سوئیچ ها؛ روترها و سیستم های شخصی نصب می شوند و به عنوان یک رسانه شبکه مشترک برای انتقال داده و منبع تغذیه (Power over Ethernet، PoE) استفاده می‌شوند، کابل های اترنت نامیده می شوند. آنها در هنگام راه اندازی شبکه های کابلی منجر به عملکرد پایین شبکه می شوند (به علت کابل کشی بد و کابل با کیفیت پایین).

کابل شبکه چیست؟

کابل شبکه مفهوم گسترده ای از انواع کابل های مورد استفاده در شبکه های مختلف است. برای اتصال و انتقال داده ها بین شبکه و سیستم استفاده می شود. انواع کابل های شبکه مختلفی در بازار وجود دارد و برای شرایط مختلف شبکه کابل های شبکه متفاوتی مورد نیاز است. کراس اوور اترنت، زوج به هم تابیده؛ کواکسیال و فیبر نوری چهار مورد از پرکاربردترین کابل های شبکه هستند.

تفاوت کابل شبکه و کابل اترنت در چیست؟

  • محدوده استفاده

کابل اترنت شاخه ای از کابل شبکه است. فقط کابل های شبکه ای که در محیط های اترنت (LAN، MAN، WAN) استفاده می شوند، کابل اترنت نامیده می شوند. کابل اترنت معمولا منحصرا به کابل مسی یا آلومینیومی اشاره دارد. با این حال؛ کابل شبکه به طیف وسیعی از انواع کابل مانند پچ کورد و فیبر نوری اشاره دارد. در واقع هر کابلی که روی شبکه اعمال می شود کابل شبکه است.

  • دسته بندی

اترنت مدرن معمولا روی کابل های زوج به هم تابیده با کانکتورهای ماژولار RJ45 8P8C کار می‌کند. بدون شیلد (UTP) شناخته شده ترین نوع است و بنابراین به عنوان کابل اترنت شناخته می شود. کابل اترنت هم معمولا بر اساس کتگوری های استاندارد طبقه بندی می شود. به عنوان مثال، کابل Cat5e و کابل Cat6 دو کابل پرکاربرد اترنت در بازار فعلی هستند. سایر کابل های اترنت به روز شده Cat6a، Cat7a برای عملکرد بالاتر هستند. همه موارد فوق که به طور خاص به عنوان کابل های اترنت ذکر شده اند نیز کابل های شبکه هستند. با این حال فناوری مدرت اترنت را توسعه داده است و به آن اجازه می دهد تا روی کابل های کواکسیال و فیبر نوری کار کند که فراتر از فناوری اولیه اترنت است. این تکامل مفهوم کابل اترنت و کابل شبکه را بیشتر به یکدیگر نزدیک می کند.

  • کاربرد

در مقابل WLAN (WiFi، شبکه محلی بی‌سیم)، اترنت یک فناوری دسترسی LAN کابلی است. هر کابلی که به این دسترسی شبکه متصل شود، به طور خاص “کابل اترنت” و به طور کلی “کابل شبکه” نامیده می شود. در مورد شبکه، هم شبکه کابلی و هم WLAN را تعریف می کند. همانطور که می دانیم وای فای در دنیای مدرن روز به روز محبوبیت بیشتری پیدا کرده است. آیا در آینده “کابل شبکه بی سیم” خاصی برای جایگزینی کابل استاندارد وجود خواهد داشت؟ شاید تغییر در ساختار و عملکرد قابل پیش بینی باشد، اما نیاز به کابل برای اتصال سرور با هاب همیشه ضروری است.

انواع و مشخصات کابل شبکه

برای اتصال دو یا چند کامپیوتر یا دستگاه های شبکه در یک شبکه، از کابل های شبکه استفاده می شود. سه نوع کابل شبکه وجود دارد.

کابل شبکه انواع مختلفی دارد. ولی عموما تا صحبت از کابل شبکه می شود ذهن ها به سمت کابل مسی سوق داده می شود. بخشی از کار هر مهندس شبکه ، درک کابل شبکه است. اینکه انواع مختلف کابلهای موجود در بازار و قابلیت های آنها و موارد استفاده از آنها به چه صورت است . در ادامه، برخی از متداول ترین انواع کابل شبکه در شرکت ها را بررسی  توضیح داده می شود که چرا در جاهای مختلف از کابل های متفاوت استفاده می شود. شناخت بهتر کابل ها باعث می شود انتخاب بهتری داشته باشیم.

انواع کابل شبکه که بیشترین کاربرد را در شبکه های امروزی دارند به شرح ذیل است :

در ادامه توضیحات بیشتری در این باره ارائه خواهیم کرد.

کابل کواکسیال

این کابل شامل هادی، عایق، توری (شیلد بافته شده) و غلاف است. غلاف توری را می پوشاند، توری عایق را می پوشاند و عایق هادی را می پوشاند. تصویر زیر این بخش ها را نشان می دهد.

کابل کواکسیال

غلاف: لایه بیرونی کابل کواکسیال است که از کابل در مقابل آسیب های فیزیکی محافظت می کند.

شیلد بافته شده: این شیلد از سیگنال ها در برابر تداخل و نویز خارجی محافظت می کند. این شیلد از همان فلزی که برای ساخت هسته استفاده می شود، ساخته شده است.

عایق: عایق از هسته محافظت می کند و همچنین هسته را از شیلد توری جدا نگه می دارد. از آنجایی که هم هسته و هم شیلد بافته شده از فلز یکسانی ساخته شده اند بدون این لایه همدیگر را لمس کرده و یک اتصال کوتاه در کابل ایجاد می کنند.

رسانا یا هادی: هادی سیگنال های الکترومغناطیسی را حمل می کند. بر اساس هادی کابل کواکسیال را می توان به دو نوع طبقه بندی کرد. کابل کواکسیال تک هسته ای و کابل کواکسیال چند هسته ای.

کابل کواکسیال تک هسته ای از یک هادی فلزی مرکزی (معمولا مسی) استفاده می کند، در حالی که کابل کواکسیال چند هسته ای از چندین رشته نازک سیم فلزی استفاده می کند. تصویر زیر هر دو نوع کابل را نشان می دهد.

کابل کواکسیال

کابل کواکسیال در شبکه های کامپیوتری

کابل های کواکسیال اصولاً برای شبکه کامپیوتری ساخته نشده اند و به عبارت بهتر برای اهداف عمومی تولید شده اند.  این کابل ها حتی قبل از به وجود آمدن شبکه های کامپیوتری مورد استفاده قرار می گرفتند و هنوز هم از آنها استفاده می شود اما به کارگیری آنها در شبکه های کامپیوتری کاملا متوقف شده است. در اوایل ساخت شبکه های کامپیوتری، زمانی که کابل های رسانه ای اختصاصی برای شبکه های کامپیوتری در دسترس نبود، مدیران شبکه شروع به استفاده از کابل های کواکسیال برای ساخت شبکه های کامپیوتری کردند.

به دلیل هزینه کم و دوام طولانی، کابل های کواکسیال برای نزدیک به دو دهه (دهه های 80 و 90) در شبکه های کامپیوتری مورد استفاده قرار گرفتند. کابل های کواکسیال حالا برای ساخت هر نوع شبکه کامپیوتری استفاده نمی شوند.

مشخصات کابل های کواکسیال

کابل های کواکسیال در چهار دهه گذشته مورد استفاده قرار گرفته اند. در طی این سال ها بر اساس عوامل متعددی از جمله ضخامت روکش، فلز رسانا و مواد مورد استفاده در عایق ، صدها مشخصات برای مشخص کردن ویژگی های کابل های کواکسیال ایجاد شده است.

از این مشخصات، تنها تعداد کمی در شبکه های کامپیوتری مورد استفاده قرار گرفت. جدول زیر این مشخصات این کابل ها را فهرست می کند.

نوع اهم AWG رسانا توضیحات
RG-6 75 18 مس جامد در شبکه کابلی برای ارائه خدمات اینترنت کابلی و تلویزیون کابلی در فواصل طولانی استفاده می شد.
RG-8 50 10 مس جامد در اولین شبکه های کامپیوتری استفاده می شد. این کابل به عنوان کابل Backbone در توپولوژی باس استفاده می شد. در استانداردهای اترنت، این کابل به عنوان کابل 10base5 Thicknet  ثبت شده است.
RG-58 50 24 چند رشته نازک مس این کابل نسبت به کابل RG-8 نازک‌تر، و حمل و نصب راحت‌تری دارد. کابل RG-58 برای اتصال یک سیستم با کابل Backbone استفاده می شد. در استانداردهای اترنت، این کابل به عنوان کابل Thinnet 10base2 ثبت شده است.
RG-59 75 20 – 22 مس جامد در شبکه های کابلی برای ارائه خدمات در مسافت کوتاه استفاده می شد.
  • کابل کواکسیال از رتبه RG برای اندازه گیری مواد مورد استفاده در شیلد و هسته های رسانا استفاده می کند.
  • RG مخفف Radio Guide است.  کابل کواکسیال عمدتاً از فرکانس های رادیویی برای انتقال استفاده می کند.
  • امپدانس مقاومتی است که سیگنال ها را کنترل می کند و بر حسب اهم اندازه گیری می شود.
  • AWG مخفف American Wire Gauge است.  برای اندازه گیری سایز هسته استفاده می شود. هرچه اندازه AWG بزرگتر باشد، قطر سیم هسته کوچکتر است.

کابل های زوج به هم تابیده / کابل های شبکه مسی

کابل زوج به هم تابیده در درجه اول برای شبکه های کامپیوتری ساخته شده است. این کابل به کابل اترنت نیز معروف است. تقریبا تمام شبکه های کامپیوتری LAN مدرن از این کابل استفاده می کنند.

این کابل از جفت سیم های مسی عایق بندی شده با کدهای رنگی تشکیل شده است.  هر دو سیم به دور یکدیگر می پیچند  و معمولاً چهار جفت وجود دارد. هر جفت دارای یک سیم رنگ ثابت و یک سیم رنگی است. رنگ های ثابت آبی، قهوه ای، سبز و نارنجی هستند.

بر اساس نحوه جداسازی جفت ها در غلاف پلاستیکی، دو نوع کابل زوج به هم تابیده وجود دارد که UTP و STP نامیده می شوند.

در کابل UTP (مخفف Unshielded twisted-pair به معنای زوج به هم تابیده شده بدون شیلد)، همه جفت کابل ها در یم غلاف پلاستیکی پیچیده می شوند و فاقد شیلد هستند.

در کابل STP (مخفف Shielded twisted-pair و به معنای کابل زوج به هم تابیده شده شیلددار)، هر جفت کابل با یک شیلد فازی محافظت می شوند و بعد همه آنها در یک غلاف پلاستیکی پیچیده می شوند.

شباهت ها و تفاوت های کابل های STP و UTP

  • هر دو STP و UTP می توانند داده ها را با سرعت های 10 مگابیت در ثانیه، 100 مگابیت در ثانیه، 1 گیگابیت بر ثانیه و 10 گیگابیت در ثانیه انتقال دهند.
  • از آنجایی که کابل STP حاوی مواد بیشتری است، گرانتر از کابل UTP است.
  • هر دو کابل از همان کانکتورهای مدولار RJ-45  استفاده می کنند.
  • STP نسبت به کابل UTP مقاومت بیشتری نسبت به نویز و EMI دارد.
  • حداکثر طول در هر سگمنت برای هر دو کابل 100 متر یا 328 فوت است.
  • هر دو کابل می توانند حداکثر 1024 گره در هر سگمنت را در خود جای دهند.

تصویر زیر هر دو نوع کابل زوج به هم تابیده را نشان می دهد.

کابل UTP و STP

توضیحاتی بیشتر در مورد کابل های شبکه مسی

کابل مسی گسترده ترین وسیله انتقال اطلاعات در شبکه های سازمانی است.  یک کابل شبکه ، به تنهایی ازهشت سیم تشکیل شده است که محکم به یکدیگر پیچیده شده اند. این به سیگنالهای الکترونیکی کمک می کند تا ضمن طی کردن طول کابل ، قدرت خود را حفظ کنند. کابل شبکه مس تقریباً به طور انحصاری از RJ45 برای اتصال به کارت شبکه ، روتر ، سوئیچ و سایر دستگاههای مجهز به اترنت مس، استفاده می کند.

كابل شبكه یکی از مواردی است که توجه کمی به آن می‌شود و شاید این تصور غلط وجود داشته باشد که کیفیت کابل شبکه تاثیری بر عملکرد شبکه ندارد ؛ ولی پارامترهایی كه در زیر برای یك كابل شبکه به آن اشاره شده نه تنها خلاف این موضع را ثابت كرده بلكه به اهمیت آن به یكی از مهمترین اجزاء شبكه تاکید خواهد کرد:

فلز به کار رفته در زوج‌سیم‌های کابل آلیاژی ترکیبی از چند فلز است که در میان آنها فلز مس نقش بسزائی در کیفیت کابل مسی دارد و هرچه میزان این فلز بشتر باشد می‌توان به کابل مورد نظر مطمئن‌تر بود.

اما در این میان قیمت مس باعث پدپد آمدن مسائلی شده است. بعنوان مثال در مورد اقسام کابل‌ شبکه مانند  انواع کابل شبکه‌ UTP ، به دلیل افزایش قیمت مس، کارخانه‌های متفرقه اقدام به تولید کابل‌ شبکه هایی با جعل مارک‌های معتبر نموده‌اند که در آن کابل‌ها مقدار آلیاژ مس استفاده شده در کابل شبکه از حد استاندارد پایین‌تر است . در برخی کابل‌های Cat5e که در چین تولید می‌شود زوج 1 و 2 و زوج 3 و6 آن از مس است و زوج 4 و 5 و زوج 7 و 8 آن کاملا آهن است.

بنابراین در کابل‌ شبکه های مسی های تقلبی زوج 4 و 5 و زوج 7 و 8 از آهن است یا در آنها از آلیاژ مس کمتری استفاده شده است.

فاصله زوج ها در طول کابل مسی

همانطور که می‌دانید کابل‌ UTP که از خانواده 3 به بعد آن یعنی Cat4 , CAT5 و Cat6 و Cat7  در ایجاد شبکه استفاده می‌شوند دارای 8 رشته یا 4 زوج ( Pair ) دوتایی می‌باشند. هر زوج به هم تابیده شده‌اند که این پیچش کابل‌ها و اندازه ‌تاب‌ها و ثابت بودن فاصله دو کابل شبکه به هم تابیده شده در طول کابل شبکه از پارمترهای مهم دیگر کابل می‌باشد.

جنس عایق ( Jacket ) روی هر 8 رشته کابل مسی

حضور 8 رشته سیم دارای جریان در کنار مواد عایقی مانند روکش سیم باعث ایجاد حالت خازنی در کابل مسی می‌شود در حقیقت جنس عایق‌ها در پارامترهای خازنی کابل شبکه بسیار موثر است.

حفظ مرکزیت 8 رشته در تمام طول کابل

در برخی کابل های مسی مشاهده می‌شود که عایق روی کابل با 8 رشته کابلی که بصورت دوتایی به هم تابیده شده‌اند فاصله یکسانی ندارد و بطور کل 8 رشته کابل همیشه در مرکز Jacket بیرونی قرار ندارد. این موضوع نیز در کیفیت کابل مسی تاثیر بسزایی دارد.

بطور كلی اگر پارامترهای اشاره شده مناسب نباشند مشکلاتی از قبیل امواج سیگنال، تضعیف سیگنال، از بین رفتن اطلاعات، برگشت سیگنال وکاهش سرعت خواهیم داشت که باعث می‌شود اطلاعات درست منتقل نشود. در علم شبکه تمامی‌ پارامترها فوق به صورت مستقل اسامی ‌مختلف و معیارهای ویژه‌ای دارند که ترکیب این پارامترها باعث ایجاد یک سری پارامترهای تاثیر گذار روی کابل شبکه مسی خواهد شد که مجموع آنها حدود 14 پارامتر است.

شاید این پرسش مطرح شود که چگونه می‌توان این پارامترها را اندازه گرفت و یا از وجود یا عدم وجود آنها در کابل شبکه باخبر شد. در حقیقت ، تعیین اینکه آیا کابلی که خریداری شده استاندارد می باشد از عهده ما خارج است و به ابزارها و تست‌های ویژه‌ای نیازمند است. بنابراین تنها کاری که می‌توان برای خرید یک کابل شبکه خوب کرد توجه به شرکت سازنده آن در کنار اطمینان از اصل بودن این مارک است و فروشندگان این نوع کابل ها . معمولا تفاوت در قیمت این کابلها مشخص کننده کیفیت آنهاست. مارک‌های معتبر این رده دارای تأئیدیه‌هایی از مراکز و انستیتوهای استاندارد بین‌المللی هستند که بر کارکرد درست آنها صحه می‌گذارند.

پارامترهای کابل مسی در فرکانس‌های متفاوت

پارامترهای کابل مسی بر مبنای فرکانس‌های مختلف مقادیر مختلف دارد و این مقادیر مختلف در فرکانس‌های مختلف برای Categoryهای مختلف بازهم متفاوت است. بعنوان مثال حداقل فرکانس در Cat5 مقدار 100MHz است ولی برای Cat6 حداقل فرکانس مورد نیاز 200MHz است و این فرکانس در Cat7 به 600MHz می‌رسد. هرچه فرکانس بالاتر می‌رود میدان القایی بیشتری خواهد بود.

باید اشاره کرد که در Cat7 به دلیل بالا بودن فرکانس پارامترهای بیشتری باید محاسبه و مد نظر قرار گیرد. بعنوان مثال در Cat7 ، Cross talk یک کابل نسبت به کابل مجاور نیز باید محاسبه گردد. یعنی القاء متقابل کابل‌های مجاور روی یکدیگر باید محاسبه نمود. در حالیکه در Categoryهای پایین‌تر این موضوع تاثیر چندانی در نصب نخواهد داشت و مورد محاسبه قرار نمی‌گیرد.

انواع کابل شبکه مسی UTP و STP

وقتی صحبت از کابل کشی مسی به میان می آید؛ انتخاب سطح محافظتی که کابل دارد می تواند حائز اهمیت باشد. محافظ یا شیلد کابل به عنوان محافظت از کابل در برابر تداخل الکترومغناطیسی (EMI)، تداخل فرکانس رادیویی (RFI) و تداخل بین زوج ها و کابل های مجاور عمل می کند. همچنین از تداخل سیگنال کابل با تجهیزات اطراف جلوگیری می کند. سطوح مختلف محافظ طیف وسیعی از مزایای مختلف را ارائه می دهد که برای تعدادی از کاربردها مناسب است.

U/UTP: UNSHIELDED TWISTED PAIRS

این کابل که به عنوان UTP شناخته می شود؛ در حال حاضر رایج ترین و اساسی ترین روش ساخت کابل زوج به هم تابیده است. هیچ شیلد و محافظتی وجود ندارد. در عوض پیچش متقارن در سیم ها یک خط انتقال متعادل را ایجاد می کند که به کاهش نویز الکتریکی و EMI کمک می کند. علاوه بر ایت،  سرعت های مختلف پیچش هر جفت را می توان برای کاهش تداخل استفاده کرد. در کابل های کتگوری بالاتر، ممکن است یک پرکننده پیدا شود که جفت کابل ها را از هم جدا می کند تا به کاهش تداخل با کابل های مجاور کمک کند.

UUTP

F/UTP: FOILED WITH UNSHIELDED TWISTED PAIRS

این نوع کابل که اغلب به عنوان FTP شناخته می شود دارای یک محافظ فویل کلی است که در اطراف زوج های به هم تابیده بدون محافظ و یک سیم تخلیه پیچیده شده است. هنگامی که سیم تخلیه به درستی وصل شود؛ نویز ناخواسته به زمین هدایت می شود و محافظت بیشتری در برابر EMI/RFI ارائه می دهد.

FUTP

S/UTP: SHIELDED WITH UNSHIELDED TWISTED PAIRS

این ساختار کابل دارای یک توری بافته شده کلی با زوج های به هم تابیده بدون شیلد است. این کابل اغلب به عنوان STP شناخته می شود؛ اما این عبارت باید با احتیاط استفاده شود چون کابل های محافظ دیگری هم از این اصطلاح استفاده می کنند. همیشه بررسی کنید که آیا کابل دارای شیلد است یا خیر و آیا زوج های به هم تابیده شده شیلد مختص به خود را دارند یا خیر. ایم کابل قادر به پشتیبانی از سرعت انتقال داده بالاتر در فواصل طولانی تر از U/UTP است و به دلیل توری بافته شده از استحکام مکانیکی بهتری برخوردار است.

SUTP

SF/UTP: SHIELDED AND FOILED WITH UNSHIELDED TWISTED PAIRS

این کابل دارای یک توری بافته شده کلی و محافظ فویل با زوج هاب به هم تابیده بدون شیلد است. این کابل نحافظت موثر در برابر EMI  را ارائه می دهد.

SFUTP

U/FTP: UNSHIELDED WITH FOILED TWISTED PAIRS

این نوع کابل هیچ محافظ کلی ندارد اما زوج های به هم تابیده شده به صورت جداگانه در یک فویل پیچیده می شوند که محافظت در برابر EMI و تداخل با جفت های مجاور و سایر کابل ها را ارائه می دهد.

UFTP

F/FTP: FOILED WITH FOILED TWISTED PAIRS

این نوع کابل دارای یک محافظ فویل کلی با زوج های به هم تابیده شده فویل دار است. این کابل ها شبیه کابل های F/UTP هستند البته با این تفاوت که یک محافظ فویل در اطراف هر زوج به هم تابیده شده پیچانده شده است. ساختار کابل به گونه ای طراحی شده است که محافظت بهتر در برابر تداخل زوج کابل های مجاور و سایر کابل ها، RFI و EMI را ارائه می دهد.

FFTP

S/FTP: SHIELDED WITH FOILED TWISTED PAIRS

مانند F/FTP، زوج های به هم تابیده منفرد قبل از اینکه در یک توری بافته شده قرار بگیرند در یک فویل قرار می گیرند. فویل اضافی روی زوج های به هم تابیده شده به کاهش تداخل زوج های مجاور و سایر کابل ها کمک می کند.

SFTP

SF/FTP: SHIELDED AND FOILED WITH FOILED TWISTED PAIRS

این کابل با ارائه حداکثر محافظت در برابر RFI/EMI و تداخل دارای یک محافظ بافته شده کلی و محافظ فویل است و زوج های به هم تابیده شده هم در فویل قرار می گیرند. این نوع کابل به دلیل توری بافته شده بهترین سطح محافظت در برابر تداخل و اتصال به زمین بهتر را فراهم می کند.

SFFTP

نوع کابل نام کابل بر اساس ISO/IEC11801 نوع شیلد کابل نوع شیلد زوج به هم تابیده شده
 UTP  U/UTP  ندارد  ندارد
 FTP, STP, ScTP  F/UTP  فویل  ندارد
 STP, ScTP  S/UTP توری بافته شده ندارد
 SFTP, S-FTP, STP  SF/UTP فویل و توری بافته شده ندارد
 STP, ScTP, PiMF  U/FTP  ندارد  فویل
 FFTP  F/FTP  فویل  فویل
 SSTP, SFTP, STP, PiMF  S/FTP توری بافته شده  فویل
 SSTP, SFTP  SF/FTP فویل و توری بافته شده  فویل

استانداردهای کابل زوج به هم تابیده

TIA/EIA استانداردهایی را برای کابل زوج به هم تابیده مشخص می کند.  اولین استانداردها در سال 1991 منتشر شدند که با نام TIA/EIA 568 شناخته می شوند. از آن زمان، این استانداردها به طور مستمر برای پوشش آخرین فناوری ها و پیشرفت های رسانه های انتقال مورد بازبینی قرار گرفته اند.

TIA/EIA 568 کابل زوج به هم تابیده را به چند دسته تقسیم می کند. جدول زیر متداول ترین و محبوب ترین دسته کابل های زوج به هم تابیده را فهرست می کند.

کتگوری / نام کابل حداکثر سرعت پشتیبانی شده پهنای باند / نرخ سیگنال های پشتیبانی شده استاندارد اترنت توضیحات
CAT1 1 مگابیت بر ثانیه 1 مگاهرتز برای داده استفاده نمی شود این کابل فقط شامل دو زوج (4 سیم) می باشد. این کابل در شبکه تلفن برای انتقال صدا استفاده می شد.
CAT2 4 مگابیت بر ثانیه 10 مگاهرتز رینگ توکن این کابل و تمام کابل های دیگر دارای حداقل 8 سیم (4 زوج) هستند. این کابل در شبکه token-ring استفاده می شد.
CAT3 10 مگابیت بر ثانیه 16 مگاهرتز 10BASE-T Ethernet این اولین کابل اترنت است که در شبکه های LAN استفاده شد.
CAT4 20 مگابیت بر ثانیه 20 مگاهرتز رینگ توکن این کابل در شبکه های Token-ring پیشرفته استفاده می شد.
CAT5 100 مگابیت بر ثانیه 100 مگاهرتز                 100BASE-T Ethernet این کابل در شبکه های LAN پیشرفته (سریع) استفاده می شد.
CAT5e 1000 مگابیت بر ثانیه 100 مگاهرتز                 1000BASE-T Ethernet این کابل/ حداقل الزامات مورد نیاز برای همه شبکه های LAN مدرن است.
CAT6 10 گیگابیت بر ثانیه 250 مگاهرتز                 10GBASE-T Ethernet این کابل از یک هسته پلاستیکی برای جلوگیری از تداخل کراس تالک بین زوج های به هم تابیده استفاده می کند. همچنین از یک غلاف پلاستیکی مقاوم در برابر آتش سوزی استفاده می کند.
CAT6a 10 گیگابیت بر ثانیه 500 مگاهرتز                 10GBASE-T Ethernet این کابل تضعیف سیگنال و تداخل کراس تالک را کاهش می دهد. این کابل همچنین به طور بالقوه محدودیت طول را حذف می کند و برای تمام شبکه های اترنت LAN مدرن توصیه می شود.
CAT7 10 گیگابیت بر ثانیه 600 مگاهرتز بیسی برای توسعه بیشتر را ایجاد می کند. این کابل از چندین زوج به هم تابیده استفاده می کند و هر جفت را با غلاف پلاستیکی خود محافظت می کند.
  • کابل های شبکه Cat1 تا Cat5  قدیمی هستند و در هیچ شبکه LAN مدرنی استفاده نمی شوند.
  • Cat 7 هنوز یک فناوری جدید است و معمولاً استفاده نمی شود.
  • Cat 5e, 6, 6a کابل های زوج متداولی هستند که بیشترین استفاده را دارند.

کابل فیبر نوری

این کابل از یک هسته، روکش، بافر و ژاکت تشکیل شده است. هسته از رشته های نازک شیشه یا پلاستیک ساخته شده است که می تواند داده ها را در مسافت های طولانی حمل کند. هسته در روکش پیچیده شده است. روکش در بافر پیچیده شده است، و بافر در ژاکت پیچیده شده است.

  • هسته سیگنال های داده را به شکل نور حمل می کند.
  • روکش نور را به هسته منعکس می کند.
  • بافر از نشت نور جلوگیری می کند.
  • ژاکت از کابل در برابر آسیب فیزیکی محافظت می کند.

کابل فیبر نوری کاملاً در برابر EMI و RFI مصون است. این کابل می تواند اطلاعات را در مسافت طولانی با بالاترین سرعت انتقال دهد.  کابل فیبر نوری قادر است اطلاعات را تا 40 کیلومتر با سرعت 100 گیگابیت بر ثانیه انتقال دهد.

فیبر نوری از نور برای ارسال داده استفاده می کند. نور را از یک نقطه پایانی به نقطه دیگر منعکس می کند. بر اساس تعداد پرتوهای نور در یک زمان معین، دو نوع کابل فیبر نوری وجود دارد که SMF و MMF نامیده می شود.

کابل فیبر نوری

کابل فیبر نوری تک حالته یا SMF

این کابل تنها یک پرتو نور را حمل می کند. این کابل قابل اعتمادتر است و پهنای باند بسیار بالاتر و فواصل طولانی تری را نسبت به کابل MMF پشتیبانی می کند.کابل فیبر نوری SMF از لیزر به عنوان منبع نور استفاده می کند و طول موج 1300 یا 1550 نانومتری را پشتیبانی می کند.

کابل فیبر نوری چند حالته با MMF

این کابل چندین پرتو نور را حمل می کند. به دلیل پرتوهای متعدد، این کابل داده های بسیار بیشتری را نسبت به کابل SMF حمل می کند. این کابل برای مسافت های کوتاه تر استفاده می شود. کابل فیبر نوری MMF از یک LED به عنوان منبع نور استفاده می کند و طول موج 850 یا 1300 نانومتری نور را منتقل می کند.