شبکه و فناوری, مقالات

Wi-Fi 7 | عصر بعدی شبکه‌های بی سیم (IEEE 802.11be)

Wi-Fi-7

Wi-Fi 7 یا IEEE 802.11be چیست؟ تمامی دستگاه‌هایی که در محل کار یا منزل از آن‌ها استفاده می‌کنید، از روتر گرفته تا گوشی‌های هوشمند، براساس یک استاندارد Wi-Fi خاص طراحی شده‌اند. درحال حاضر جدیدترین نسخه وای‌فای، E6 Wi-Fi است که سرعت انتقال بالایی دارد و از بسیاری از اتصالات بی‌سیم به طور همزمان پشتیبانی می‌کند.

اکنون، زمزمه‌های ظهور عصر جدید شبکه‌های بی‌سیم با نام Wi-Fi 7 شنیده می‌شود. این نسل جدید، پیشرفت‌های فوق العاده‌ای را در شبکه‌های بی سیم، نوید می‌دهد. در این مطلب از هنر توسعه و ارتباطات شایگان به به بررسی کامل Wi-Fi 7 می‌پردازیم.

Wi-Fi 7 یا IEEE 802.11be چیست؟

مؤسسه مهندسین برق و الکترونیک یا IEEE (Institute of Electrical and Electronics Engineers)، عصر جدید شبکه‌های بی‌سیم را تحت عنوان IEEE 802.11 یا Wi-Fi 7 معرفی کرده‌اند. این وای‌فای، از نظر فنی هنوز در مراحل پیش‌نویسی توسط سازندگانی مانند TP-Link و Lenovo است. به عبارت دیگر، این شرکت‌ها به منظور پشتیبانی از Wi-Fi 7، در حال توسعه تراشه‌هایی برای انواع روترها و لپ تاپ‌ها بر اساس پیش‌نویس ارائه شده توسط IEEE هستند.

لازم به ذکر است که در حال‌ حاضر، Wi-Fi 7 در گوشی‌های هوشمند با اندروید 13پشتیبانی می‌شود. همچنین، به احتمال زیاد، ، نسل جدید شبکه‌های بی‌سیم در ویندوز 11 و سیستم عامل‌های آینده نیز در دسترس خواهد بود.

زمان رونمایی از IEEE802.11be

احتمالا IEEE802.11be در اوایل سال 2024 به تایید نهایی برسد؛ به این ترتیب انتظار می‌رود که تا آن زمان، دستگاه‌هایی که از Wi-Fi 7 پشتیبانی می‌کنند به بازار نیز عرضه شوند.

تا زمانی که استاندارد 802.11be تکمیل نشود، نمی‌توان انتظار داشت که طیف وسیعی از روترها یا سیستم‌های مش بازار از مزایا Wi-Fi 7 بهره‌مند شوند. با این حال، برخی از مدل‌های اولیه این سخت‌افزارها توسط برخی از شرکت‌ها عرضه می‌شوند. به طور مثال، TP-Link ، برخی از دستگاه‌های خود را با امکاناتWi-Fi 7 ارائه می‌کند. 

مشخصات تخصصی Wi-Fi 7

برای درک بهتر مزایا Wi-Fi 7، بهتر است که ابتدا با برخی مشخصات تخصصی آن آشنا شوید. هر نسل جدید شبکه‌های بی‌سیم با هدف کاهش تاخیر، افزایش تعداد اتصالات همزمان و بهبود ثبات سیگنال طراحی می‌شوند.

در ادامه، برخی از مهم‌ترین مزایا Wi-Fi 7  را بیان می‌کنیم:

1.     عرض کانال 320 مگاهرتز

در هر نسل جدید Wi-Fi، عرض کانال‌ها افزایش می‌یابد تا امکان انتقال همزمان بیشتر داده‌ها فراهم شود. این قابلیت برای این در نظر گرفته شده است که چندین دستگاه را قادر به برقراری ارتباط کند؛ اما افزایش عرض کانال لزوماً معادل سرعت بیشتر نیست.استفاده از کانال‌های پایین‌تر در حدود ۲۰ تا ۴۰ مگاهرتز اغلب مزایای بیشتری دارد.

 Wi-Fi 7 برای باند ۶ گیگاهرتز خود به ۳۲۰ مگاهرتز می‌رسد؛ در حالی که E6 Wi-Fi اکنون از باند ۶ گیگاهرتز استفاده می‌کند که به ۱۶۰ مگاهرتز محدود شده می‌شود.

این دو برابر شدن  عرض کانال، ویژگی است که در آینده منجر به افزایش فروش شبکه‌های بی‌سیم با تکنولوژی نوین می‌شود. با این‌حال، تنها کسانی متوجه این ارتقای عملکرد، در دنیای واقعی، می‌شوند که دستگاه‌های آن‌هابه‌طور کارآمدی برای پشتیبانی از حداکثر سرعت تئوری Wi-Fi 7 طراحی شده باشد.

2.     16*MU-MIMO

Wi-Fi 7 و Wi-Fi E6، هر دو از قابلیت چندکاربره MU-MIMO (چند کاربر، ورودی چندگانه، خروجی چندگانه) ، پشتیبانی می‌کنند؛ اما نسل جدید از 16 جریان اضافی و افزایش دوبرابری پهنای باند بهره می‌برد.

این بدین معنی است که هر چه تعداد آنتن‌های روتر شما بیشتر باشد، ورودی و خروجی مجهزتری خواهد داشت تا حداکثر محدودیت‌های پهنای باند را کنترل کند. با این حال، این ویژگی هنوز هم سرعت سریع‌تر اینترنت  را تضمین نمی‌کند، بلکه منجر به تقسیم سریع‌تر سرعت در دستگاه‌های خانه شما می‌شود.

3.     4K-QAM

یکی دیگر از مزایا Wi-Fi 7، 4K-QAM (مدولاسیون چهارگانه دامنه) است. این قابلیت به ۴۰۹۶ نماد در سیگنال‌های رادیویی که ترافیک شما را حمل می‌کنند، اشاره دارد که هر کدام 12 بیت داده را در خود جای می‌دهند.

 این ویژگی در مقایسه با 1024-QAM در E6 Wi-Fi، به معنای توان عملیاتی بالاتر است؛ اما از طرفی باعث کاهش دامنه و قدرت سیگنال نیز می‌شود.

4K-QAM، احتمالاً در سرویس‌های استریم، از جمله ویدیوی Ultra-HD و بازی‌های مبتنی بر فضای ابری کاربرد بیشتری دارد.

آیا Wi-Fi 7 ارزش خرید دارد؟

حال که دریافتیم Wi-Fi 7 یا IEEE 802.11be چیست، ممکن است این سوال برای شما ایجاد شود که Wi-Fi 7 چقدر ارزش خرید دارد؟

اگرچه Wi-Fi 7، سرعت انتقال و پهنای باند را بهبود می‌بخشد، اما  تضمین نمی‌کند که کاربران اولیه از تمامی مزایا آن بهره‌مند شوند!

در جدول زیر به مقایسه مشخصات Wi-Fi 6E و Wi-Fi 7 می‌پردازیم:

Wi-Fi 7Wi-Fi 6E 
be802.11802.11axاستاندارد IEEE
2.4GHz
5GHz
6GHz
2.4GHz
5GHz
6GHz
باندها
تا 320MHzتا 160MHzعرض کانال
4096-QAM1024-QAMمدولاسیون
16×16 MU-MIMO8×8 MU-MIMOMIMO
تا 46Gb/sتا 9.6Gb/sحداکثر سرعت

همانطور که در جدول بالا مشاهده می‌کنید، تمامی ویژگی‌ها در نسل جدید بهبود می‌یابد. مهم‌ترین تغییر، افزایش حداکثر سرعت انتقال (به صورت تئوری) از 9.6 گیگابیت بر ثانیه Wi-Fi 6E به 46 گیگابیت بر ثانیه Wi-Fi 7 است. این ارتقا، بیانگر این است که حتی سخت افزارهای میان‌رده، از افزایش پهنای باند بهره‌مند می‌شوند.

در یک نگاه

در این مطلب، به سوال Wi-Fi 7 یا IEEE 802.11be چیست” پاسخ کاملی دادیم و برخی از ویژگی‌های مهم آن را بررسی کردیم. عصر جدید شبکه‌های بی سیم، با داشتن عرض کانال 320 مگاهرتز، 16 x 16 MU-MIMO و 4K-QAM، باعث افزایش سرعت انتقال و پهنای باند می‌شوند.

احتمالا Wi-Fi 7، در سال 2024 به تایید نهایی خواهد رسید؛ اما هم اکنون شما می‌توانید نمونه‌های اولیه سخت افزارهای TP-Link که امکانات Wi-Fi 7 را ارائه می‌دهند، بهره ببرید.

منبع: Windows central

سوالات متداول

1. ویژگی‌های مهم Wi-Fi 7 چیست؟

Wi-Fi 7 در بسیاری از مشخصات نسبت به نسل قبلی خود ارتقا یافته است. برخی از آن‌ها شامل افزایش عرض کانال به 320 مگاهرتز، بهبود قابلیت چندکاربره MU-MIMO (1616 x) و 4096-QAM است. این ویژگی‌ها باعث افزایش سرعت انتقال داده و پهنای باند می‌شوند.

2. Wi-Fi 7 در چه سالی رونمایی می‌شود؟

احتمالا در سال 2024، Wi-Fi 7 به تاید نهایی می‌رسد. در حال حاضر برخی از سخت افزارهای TP-Link، امکانات Wi-Fi 7 را رائه می‌کنند.