شبکه و فناوری, مقالات

نقد و بررسی سرور HPE مدل ProLiant RL300 Gen11

سرور HPE مدل ProLiant RL300 Gen11 را می‌خواهیم در این مطلب زیر ذره‌بین ببریم و مشخصات آن را بررسی کنیم. این سرور جزو سرورهای پرچم‌دار مجهز به پردازنده ۱۲۸ هسته‌ای Altra Max است. این پردازنده توسط شرکت Ampere ساخته شده و معماری آن از نوع آرم (ARM) است. شرکت اچ‌پی توانسته با ساخت این سرور، موقعیت خود را در بازار سرورهای تجاری، بیش از پیش محکم کند. شرکت‌های رقیب مانند شرکت دل (Dell) هنوز هیچ سروری که مجهز به پردازنده Ampere Altra باشند را نساخته‌اند. شرکت لنوو (Lenovo) هم چنین سرورهایی را در خاک چین عرضه کرده، اما آن‌ها را در بازار آمریکا نمی‌فروشد. بنابراین اچ‌پی موفق به ربودن گوی سبقت از سایر کمپانی‌های رقیبش، در این زمینه شده است. در ادامه بیشتر با مشخصات سرور اچ پی مدل ProLiant RL300 Gen11 آشنا خواهید شد.

آشنایی با پردازنده Ampere Altra Max Arm

آشنایی با پردازنده Ampere Altra Max Arm

پردازنده Altra Max توسط شرکت آمپر (Ampere) توسعه داده شده است. این پردازنده مجهز به ۱۲۸ هسته پردازشی است. این چیپ برای استفاده در سرورها، به منظور پردازش خدمات مبتنی بر ابر و کانتینرها طراحی شده است. وجود تعداد بالای هسته‌ها در این چیپ، انجام محاسبات مرتبط با پایگاه داده‌های بزرگ، محاسبات لازم برای ماشین لرنینگ (Machine Learning یا یادگیری ماشین) و تبدیل فرمت‌های مختلف ویدیویی را تسهیل خواهد کرد.

بررسی قسمت‌های خارجی سرور HPE مدل ProLiant RL300 Gen11

این سرور، یک سرور تک یونیت است که نمای جلویی آن را در تصویر زیر مشاهده می‌کنید:

 در سمت راست سرور، دکمه روشن و خاموش دستگاه، چراغ‌های نشان‌گر LED و یک پورت iLO USB به همراه یک پورت USB 3 مشاهده می‌شوند:

این سرور در قسمت جلویی‌اش، دارای ۱۰ شکاف دو و نیم اینچی برای نصب هارد است. دو قسمت از این شکاف‌ها توسط هاردهای SSD که از نوع NVMe هستند، پر شده است. چیزی که باعث شگفتی می‌شود، وضعیت جایگاه قرار گرفتن هارد درایو است. برای قرار دادن هارد در این سرور، باید آن را با پیچ بست. استفاده از پیچ برای بستن هارد، مدت‌هاست که منسوخ شده است و دیدن این وضعیت در این مدل از سرور HPE، جای شگفتی دارد.

بررسی عقب سرور اچ‌پی مدل ProLiant RL300 Gen11

در عقب جذاب، ویژگی‌های جذابی مشاهده می‌شود. نمای عقبی سرور HPE مدل ProLiant RL300 Gen11 را می‌توانید در تصویر زیر مشاهده کنید:

در قسمت چپ از عقب سرور، دو اسلات برای ارتقای دستگاه مشاهده می‌شوند. یکی از اسلات‌ها از نوع OCP NIC 3.0 است و دیگری برای اتصال کارت رایزر با ارتفاع Full Height. این دو اسلات را می‌توانید در تصویر زیر مشاهده کنید:

در مرکز قسمت عقبی سرور، دو پورت USB و یک پورت iLO مشاهده می‌شود. پورت VGA هم در کنار دومین اسلات OCP NIC 3.0، قرار دارد با کمی بررسی بیشتر، اسلات رایزر دیگری را در کنار یک پورت شبکه 25 GbE، مشاهده می‌کنیم. قسمت مرکزی عقب سرور HPE را می‌توانید در تصویر زیر مشاهده کنید:

کارت رابط شبکه موجود در اسلات رایزر را هم می‌توانید در تصویر زیر مشاهده کنید:

و در نهایت به سمت راست عقب سرور می‌رسیم. جایی که منبع تغذیه ۸۰۰ واتی مدل 80Plus تیتانیوم موجود است. وجود چنین منبع تغذیه‌ای برای این سرور، غیرضروری به نظر می‌رسد. چرا که توانی بیش از حد موردنیاز سرور را برایش فراهم می‌کند. البته این منبع تغذیه در سایر سرورهای سری ProLiant هم وجود دارد. نمای سمت راست قسمت عقبی سرور را می‌توانید در تصویر زیر مشاهده کنید:

بررسی قسمت‌های داخلی سرور اچ‌پی مدل ProLiant RL300 Gen11

در داخل سرور HPE مدل ProLiant RL300 Gen11، یک پلتفرم تک سوکت را مشاهده می‌کنیم که در تمامی سرورهای سری ProLiant وجود دارد. نمای کلی از داخل این سرور را می‌توانید در تصویر زیر مشاهده کنید:

اولین چیزی که به چشم می‌آید، وجود یک قسمت بزرگ برای قرار گرفتن Fan است. هفت ماژول فن دوگانه در این سرور قرار گرفته است. چیزی که درباره این محصول نسبت به سایر سرورها متفاوت است، این است که کانال‌های هوا تا بخش پشتی پردازنده، گسترش پیدا نکرده‌اند. محل قرارگیری فن‌ها را می‌توانید در تصویر زیر مشاهده کنید:

خوشبختانه اچ‌پی در این سرور از فن‌هایی استفاده کرده که بتوان آن‌ها را در صورت خرابی، بدون نیاز به خاموش کردن سرور، جایگزین کرد. پیاده‌سازی این طراحی برای قرار دادن فن‌ها، بسیار چالش‌برانگیز است و ما استفاده از این طراحی را در سرورهای زیادی مشاهده نمی‌کنیم. بنابراین عملکرد اچ‌پی در این زمینه، جای تقدیر دارد. ماژول فن سرور را می‌توانید در تصویر زیر مشاهده کنید:

اچ‌پی برای خنک‌سازی، علاوه بر فن از لوله‌های مسی انتقال حرارت استفاده کرده که می‌توان آن‌ها را در جلوی حافظه RAM مشاهده کرد:

پردازنده Altra Max و حافظه رم سرور اچ پی مدل HPE ProLiant RL300 Gen11

پردازنده به کار رفته در این محصول، از نوع Ampere Altra Max است که دارای ۱۲۸ هسته پردازشی است. این تعداد هسته، حداقل دو برابر تعداد هسته‌های موجود در پردازنده بسیاری از سرورهای پردازش ابری است. در این سرور از یک حافظه رم هشت کاناله از نوع DDR4-3200 استفاده شده است که از قابلیت ECC پشتیبانی می‌کند. پردازنده و رم سرور HPE مدل HPE ProLiant RL300 Gen11 را می‌توانید در تصویر زیر مشاهده کنید:

از آنجایی که پردازنده این دستگاه، یک پردازنده ۱۲۸ هسته‌ای تک سوکت است، فضای کافی در هر دو طرف پردازنده و رم، برای اتصالات اضافی وجود دارد. کانکتورهای MCIO و کانکتورهای انتقال برق را در تصویر زیر مشاهده می‌کنیم:

همچنین یک اسلات M.2 برای اتصال هارد نیز مشاهده می‌شود:

در سمت راست هم می‌توانید چیپ iLO BMC را مشاهده کنید:

امکانات مدیریتی سرور HPE مدل ProLiant RL300 Gen11

در این مدل هم می‌توانیم فناوری مدیریت سرور معروف اچ‌پی، یعنی iLO را مشاهده کنیم. این فناوری آن‌قدر مشهور شده که معمولاً برای اشاره به BMC (کنترلر مدیریت برد اصلی) از اصطلاح iLO استفاده می‌شود. نسخه شش iLO در این سرور وجود دارد. تصویری از صفحه ورود به iLO 6 را در ادامه مشاهده خواهید کرد:

داشبورد مدیریتی iLO 6 را هم در تصویر زیر مشاهده کنید:

ابزارهای آشنایی مانند HTML5 iKVM وجود دارند که به کمک آن‌ها می‌توان سرور را از راه دور کنترل کرد:

خوشبختانه در نسخه جدید iLO، اطلاعات مربوط به منبع تغذیه نیز در رابط کاربری مدیریتی گنجانده شده و می‌توان آماروارقام مربوط به مدیریت انرژی را به راحتی مشاهده کرد:

شرکت HP در نسخه جدید iLO به بهبود ویژگی‌های امنیتی و مدیریت چرخه زندگی (lifecycle) سرور، ادامه داده است. قابلیت پاکسازی امن سرور به منظور راه‌اندازی دوباره، در این مدل دیده می‌شود. به طور کلی تمامی قابلیت‌های مدیریتی که از سروری در این سطح انتظار می‌رود را می‌توانید در سرور HPE مدل ProLiant RL300 Gen11 مشاهده کنید.

بررسی عملکرد سرور HPE مدل ProLiant RL300 Gen11

عملکرد پردازنده Ampere Altra Max را می‌توان به صورت‌های مختلفی بررسی کرد. مثلاً می‌توان گفت که دو پردازنده Ampere Altra، عملکردی معادل یک پردازنده اینتل Xeon Core دارند. هدف Ampere از طراحی این پردازنده، امکان پردازش بهتر خدمات مبتنی بر ابر بوده است.

این سرور در عین ارائه دادن قدرت پردازشی بسیار بالا، مصرف برق بسیار کمی دارد. پردازنده Ampere به کار رفته در این سرور، برای خدمات Cloud Native طراحی شده و نسبت به رقبا، راندمان بسیار بالایی دارد.

سخن پایانی

در حالی که شرکت‌هایی مانند دل، تکنولوژی‌های جدید را با احتیاط زیادی به کار می‌گیرند، تصمیم اچ‌پی به عنوان یک سازنده بزرگ سرور، برای استفاده از پردازنده‌های جدید شرکت آمپر، قابل تحسین است. روی این سرور HPE، می‌توان نسخه‌های اوبونتو و بسته‌های نرم‌افزاری سازگار با معماری ARM را بدون نیاز به غلبه بر چالش‌های مربوط به سازگاری با پردازنده جدید،‌ نصب کرد. در این سرور، نمی‌توان نرم‌افزارهایی که فقط روی پردازنده‌های با معماری x86 اجرا می‌شوند، را نصب کرد. البته در حال حاضر، بیشتر نرم‌افزارهای بازار، قابلیت اجرا روی معماری ARM را دارند و نمی‌توان به این تصمیم کمپانی اچ‌پی، ایرادی را وارد کرد. به طور کلی، سرور اچ پی مدل ProLiant RL300 Gen11 برای ارائه‌دهندگان خدمات ابر بومی و علاقمندان به سرورهای سری ProLiant، یک انتخاب ایده‌آل محسوب می‌شود.

منبع: servethehome.com

سوالات متداول

۱. سرور HPE مدل HPE ProLiant RL300 Gen11 چه ویژگی‌هایی دارد؟

این سرور به لطف وجود تعداد هسته‌های پردازشی زیاد، قدرت محاسباتی زیادی را در اختیار شما قرار می‌دهد و در عین حال، مصرف انرژی بسیار پایینی دارد. پردازنده Ampere Altra Max استفاده شده در این سرور، برای پردازش خدمات Cloud Native طراحی شده است.

۲. سرور HPE مدل HPE ProLiant RL300 Gen11 برای استفاده در چه سازمان‌هایی مناسب است؟

سازمان‌های ارائه‌دهنده خدمات ابری و سازمان‌های تجاری می‌توانند از این سرور قدرتمند استفاده کنند.